Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η επόμενη μέρα για την Κεφαλονιά

Σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο που διανύει ο αμπελοοινικός κλάδος στη χώρα μας, ενθαρρυντική είναι η προσπάθεια επτά οινοποιείων της Κεφαλονιάς που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη του κρασιού του νησιού σχηματίζοντας τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλλονιάς ΣΟΚ.

Οποιοσδήποτε οινόφιλος, αν δεν έχει επισκεφτεί το ίδιο το νησί της Κεφαλονιάς, έχει τουλάχιστον δοκιμάσει μια κεφαλλονίτικη Ρομπόλα, μια ξηρή Μαυροδάφνη ή ένα Βοστιλίδι. Διαφορετικά τοπία, εδάφη και προσεγγίσεις, χαρίζουν πρόσφορο έδαφος για την αμπελοκαλλιέργεια και σχηματίζουν την αμπελοοινική πολυπλοκότητα του νησιού.

Πέρα από την ιστορικότητα του αμπελώνα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του νησιού και την έκταση της αμπελουργικής του ζώνης η οποία δίνει την δυνατότητα παραγωγής τριών οίνων ΠΟΠ από τις ποικιλίες Ρομπόλα, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Αυτές μαζί με τις γηγενείς Βοστιλίδι, Τσαούσι, Ζακυνθινό, Μοσχατέλα και πολλές ακόμη ανοίγουν δρόμους στους τοπικούς αμπελουργούς και παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους και να δημιουργήσουν οίνους ανώτερης ποιότητας με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τοπική κουζίνα, τα βραβευμένα προϊόντα όπως το μέλι και το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με το ποιοτικό κρασί αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο για εκατοντάδες τουριστών που επιθυμούν πέρα από τις ομορφιές του νησιού να γνωρίσουν και την ελληνική γαστρονομία.

Επτά οινοποιεία της Κεφαλονιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν με προβολές και συντονισμένες δράσεις τόσο τον οινικό πλούτο του νησιού όσο και τις δυνατότητες του γαστρονομικού τουρισμού, καθώς όπου υπάρχει κρασί υπάρχει και γαστρονομία. Πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του ΣΟΚ, θυμίζουν πόσο σημαντική είναι η σύμπραξη και η οργανωμένη δράση για την πρόοδο του τομέα.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν είναι:

Foivos, Wines Of Greece

Gentilini Winery & Vineyards

Κτήμα Χαριτάτου – Haritatos Vineyard

Ορεάλιος Γη

Petrakopoulos Wines

Sarris Winery

Sclavos Wines

Οινοποιείο Χαριτάτου

Το Wine Trails ήρθε σε επαφή με κάποια από τα πιο σημαντικά μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την Άνθεια Κότση, υπεύθυνη επικοινωνίας.

Η Κική Σιαμέλη, οινολόγος του κτήματος Πετρακόπουλου, ενημερώνει «Για εμάς στην Κεφαλονιά και για όσους μας παρακολουθούν, η λειτουργία μας ως ομάδα δεν αποτελεί ξαφνικό νέο. Αρκετά χρόνια τώρα βρισκόμαστε μαζί σε δράσεις και κοινές ενέργειες όπως το Οινόραμα ή αλλά δρώμενα εντός και εκτός του νησιού.  Μας ενώνει το ίδιο όραμα, να αναδείξουμε μέσα από τα κρασιά μας, την ομορφιά και τη δυναμική του νησιού μας. Φυσικά ως οντότητες έχουμε διαφορετικές απόψεις και ως οινοποιοί διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καλά τις όποιες αντιθέσεις μας, προς την επίτευξη των στόχων μας. Η διαφορετικότητά μας όχι απλά δεν μας χωρίζει αλλά δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της οινικής δυναμικής της Κεφαλονιάς, καθώς προσφέρει πολυπλοκότητα στην ήδη ενδιαφέρουσα γεύση των ποικιλιών και του terroir της. Με τις φρέσκες και στοχευμένες ιδέες της Άνθειας Κότση, η οποία στηρίζει τις δράσεις μας, είμαι βέβαιη ότι θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε τον ΣΟΚ  σε επιτυχημένες ενέργειες που θα ανεβάσουν το νησί μας.»

Σύμφωνα με τον κ. Μπαζίγο Κώστα, διευθυντή του Συνεταιρισμού Ορεάλιος Γη, τον Μάρτιο κατατέθηκε το καταστατικό στο πρωτοδικείο και απέκτησε νομική υπόσταση. «Η Κεφαλονιά είναι ένας τόπος προικισμένος αμπελοοινικά  (terroir), δηλαδή ότι συμπεριλαμβάνει εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία – αλλά δεν έχει ακόμα κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στον αμπελοοινικό και παγκόσμιο χάρτη. Υπάρχει ακόμα υστέρηση στα οινοποιεία και την περιοχή ενώ π.χ. η Τήνος και η Λήμνος, έχουν ανέβει αισθητά τα τελευταία χρόνια.» «Κάποια social media αναπτύσσονται τώρα – π.χ. στο Facebook  –  που είναι πλέον δραστήρια. Φυσικά δεν περιμένουμε να γίνει αλλαγή μέσα σε 6 μήνες αλλά σιγά σιγά.”

Ο σύνδεσμος στοχεύει μέσα από τα κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (@kefaloniawines σε Facebook και Instagram) να προβάλει τους παραγωγούς πίσω από τις ετικέτες, να παρουσιάσει την καθημερινότητα στα οινοποιεία και να  αναδείξει τις ιδιαιτερότητες στο terroir που διαφοροποιείται ακόμη και μέσα στην κάθε αμπελουργική ζώνη.

Η Άνθεια Κότση ενημερώνει ότι «Μέσα από δράσεις και τα social media, σκοπός, πέρα από τον αμπελώνα, είναι να παρουσιάσουμε την Κεφαλονιά ως ένα τουριστικό προορισμό μέσα από την γαστρονομία, εφόσον η γαστρονομία και το κρασί είναι αλληλένδετα. Στο μέλλον θέλουμε να οργανώσουμε δράσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό.» Προγραμματίζεται μάλιστα για τον Ιούνιο μια επίσκεψη μικρής ομάδας δημοσιογράφων, influencers, bloggers του οινικού χώρου, για να παρουσιαστούν τα οινοποιεία και το νησί γενικότερα. Αργότερα θα προγραμματιστούν κι άλλες τέτοιες αποστολές. Προγραμματίζεται επιπλέον η αποστολή press kit (δείγματα από τα κρασιά τους) που θα παρουσιάζονται στα social από τους παραλήπτες.

Ο Πέτρος Μαρκαντονάτος, ιδιοκτήτης του κτήματος Gentilini, ενημερώνει ότι τα εφτά οινοποιεία που αποτελούν σήμερα μέλη του ΣΟΚ, δρούσαν από πριν σαν άτυπη ομάδα, με δράσεις όπως παρουσίαση των κρασιών στη Κεφαλονιά σε Wine bars. Τώρα πια η προσπάθεια επισημοποιείται με μια ομπρέλα εκτός Κεφαλονιάς και εκτός Ελλάδος, με σκοπό την προώθηση της Κεφαλονιάς ως οινοτουριστικό προορισμό.

Τέλος, ο Ευρυβιάδης Σκλάβος δηλώνει ότι πριν από 20 χρόνια δημιουργήθηκε η ένωση εν ονόματι «αμπελοοινικό κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης» που αργότερα κατέρρευσε. Μια βασική διαφορά με την τότε ένωση είναι ότι αφορούσε την αμπελοκαλλιέργεια ενώ σήμερα στον ΣΟΚ ανήκουν αποκλειστικά οινοποιεία του νησιού. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το θέμα στο νησί, να ενώσουμε δυνάμεις γιατί αυτό μας ανήκει».

Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες αμπελοοινικές ζώνες της χώρας μας, έτσι ώστε να προωθηθεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο το κρασί εντός και εκτός συνόρων.

Κείμενο Κάλλια Δρόσου και Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έως τις 26 Ιουλίου καλούνται για αιτήσεις οι οργανώσεις οινοπαραγωγών στο πρόγραμμα «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες», για την κάλυψη δαπανών προώθησης σε χώρες-στόχους.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...

REPORTS

Από 11 Σεπτεμβρίου πιάνει δουλεία η νεοσυσταθείσα ομάδα υψηλού επιπέδου για τον αμπελοοινικό κλάδο, θέτοντας επί τάπητος τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα....

REPORTS

Μερικά από τα κορυφαία μυαλά στον χώρο του κρασιού και τις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συναντήθηκαν για το Vine to Mind, το πρώτο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...