Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το project αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Πόρτο Καρράς

Άνεµος ανανέωσης φυσά από τον Απρίλιο του 2022 στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου απλώνεται ο ιδιόκτητος αµπελώνας του «Κτήµατος Πόρτο Καρράς». Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόκληση της αναγέννησής του από µια οµάδα έµπειρων επαγγελµατιών µε µακρά διαδροµή.

του Λεωνίδα Λιάμη

Φωτογραφίες: Πόρτο Καρράς

H τελευταία, ενδεχοµένως, «ανέγγιχτη» περιοχή της Χαλκιδικής, όπως αρέσκονται να τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του Κτήµατος Πόρτο Καρράς, όπου θα δει κανείς να συνυπάρχουν αειφορικά και να διαµορφώνουν ένα σπάνιο terroir ο βιολογικός αµπελώνας µε έναν µεγάλο πευκώνα και έναν τεράστιο ελαιώνα, ετοιµάζεται να εισέλθει σε µια νέα εποχή. Όχηµα σε αυτό το καινούργιο ταξίδι θα αποτελέσει το «mega project» µε την κωδική ονοµασία «New Era», το οποίο περιλαµβάνει µια σειρά δράσεων που θα «ξεδιπλωθούν» στο τρίπτυχο «revival» (αναγέννηση), «repositioning» (επανατοποθέτηση) και «rebranding» (µετονοµασία) του «Domaine Porto Carras».

Το οραµατικό έργο, µε τις ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις, ανέλαβε να υλοποιήσει µια οµάδα έµπειρων επαγγελµατιών, οι οποίοι έχουν µακρά διαδροµή στο χώρο της αµπελουργίας και της οινοποίησης, µε χιλιάδες… εύσηµα στα διαπιστευτήριά τους. «Πάµε στην αναγέννηση του ιστορικού αµπελώνα και ποιος καλύτερος να εφαρµόσει κάτι τέτοιο από τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου, η οποία έχει µελετήσει τα τελευταία χρόνια διεξοδικά τον ελληνικό αµπελώνα και γνωρίζει όλες τις τεχνικές για το πώς µπορεί να πραγµατοποιηθεί κάτι τέτοιο µε επιτυχία», αναφέρει στο Wine Trails ο Χρήστος Κατσάνος της DK Group, ο οποίος έχει αναλάβει project και marketing manager στο εγχείρηµα.

Το σφιχτό «group» πλαισιώνουν ακόµη ο πολύπειρος Παναγιώτης Γεωργιάδης, ως υπεύθυνος εφαρµογής των καινούργιων καλλιεργητικών πρακτικών στον αµπελώνα, η οινολόγος Φρόσω ∆ρόσου και ορισµένα άλλα επιτελικά στελέχη όπως η Ειρήνη Σαββίδου, ο Σωτήρης Καρβελάς και ο Νίκος Κωνσταντινίδης, µε επικεφαλής τον Σεργκέι Σµιρνόφ, τον νέο διευθύνοντα σύµβουλο του «Domaine Porto Carras». Πρώτη προτεραιότητα για την οµάδα, που δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως αντιµετωπίζει το όλο project ως «πρόκληση ζωής», είναι η αναγέννηση του ιστορικού αµπελώνα. «Έχουµε ένα διαµάντι που κατά την εκτίµησή µας ήταν για χρόνια υποτιµηµένο και αποφασίσαµε να το αναδείξουµε. Μιλάω για τα πρέµνα του αµπελώνα που είναι άνω των 50-55 ετών, δοκιµασµένα και µε ανθεκτικότητα στην κλιµατική αλλαγή, ικανά να δώσουν µεγάλα κρασιά µε χαρακτήρα, όπως αυτά που ψάχνει το οινόφιλο κοινό διεθνώς», εξηγεί ο κ. Κατσάνος.

Κυρίαρχη ποικιλία στον αµπελώνα, από τις ελληνικές, είναι το Ληµνιό κι έπονται η Μαλαγουζιά -ο παλαιότερος original αµπελώνας µε αυτή την ποικιλία είναι στο Πόρτο Καρράς τονίζει µε ενθουσιασµό ο κ. Κατσάνος- το Ασύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης, ενώ από τις διεθνείς πρωταγωνιστούν κυρίως οι Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon και ακολουθούν το Merlot, το Syrah, αλλά και άλλες. Στο διάστηµα που µεσολάβησε, από την περασµένη άνοιξη, σε τµήµα του Κτήµατος εφαρµόζονται φροντίδες περιποίησης των πρέµνων, όπως σωστό θερινό κλάδεµα, βέλτιστη διαχείριση του εδάφους και του νερού, µε στόχο -σταδιακά στο σύνολο του βιολογικού αµπελώνα- τα κλήµατα να αναζωογονηθούν και να πάρουν δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Ταυτόχρονα µε τη διαδικασία αναγέννησης του αµπελώνα προχωρά και το repositioning των οίνων του Κτήµατος. Ήδη προωθούνται αλλαγές σε επίπεδο ετικετών, οι οποίες από 28 που αριθµούσαν έως και πέρσι, θα περιοριστούν σε περίπου δέκα (10) και θα αφορούν µονοποικιλιακά κρασιά, αλλά και διάφορα χαρµάνια τους.«Στόχος µας είναι να παράξουµε οίνους σε limited editions και να τους συνδέσουµε µε το µοναδικό terroir του κάθε αµπελοτεµαχίου που έχει ο αµπελώνας µας», εξηγεί ο κ. Κατσάνος. Υπό το συγκεκριµένο πρίσµα, στα λευκά, θα επαναλανσαριστεί το Ασύρτικο mainland, το οποίο δεν έχει τόσο επιθετική έκφραση όπως αυτό της Σαντορίνης, αλλά και single vineyard Ασύρτικα, η Μαλαγουζιά Classic, το Ληµνιό, ερυθρό αλλά και blanc de noir και το blanc de blancs, ένα χαρµάνι που αποτελείται από Ασύρτικο Αθήρι και Ροδίτη.  «Για το blanc de blancs ο αστικός µύθος λέει πως ήταν το αγαπηµένο του Σαλβατόρ Νταλί, προσωπικού φίλου του Γιάννη Καρρά, ιδρυτή του Κτήµατος και ότι ήταν αυτός που σχεδίασε και την πρώτη ετικέτα», µας λέει ο project manager του έργου, προσθέτοντας πως «στα κόκκινα κρασιά θα έχουµε το εµβληµατικό ΠΟΠ Chateau Porto Carras, ένα blend µε τα Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon, συν το Ληµνιό, και ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει και ένα µονοποικιλιακό Ληµνιό που δεν θα είναι ΠΟΠ. Επίσης, το Magnus Baccata, ένα χαρµάνι από Μerlot, Syrah και Ληµνιό, θα µετονοµαστεί σε Magnus B, θα έχουµε κι ένα Syrah µονοποικιλιακό, αλλά και το ροζέ µας, που θα επαναλανσαριστεί µε νέο όνοµα».

Παρεµβάσεις δροµολογούνται και στο οινοποιείο του «Domaine Porto Carraς», το οποίο είναι χτισµένο σε µια κοιλάδα, µακριά ακόµη και από την οπτική πρόσβαση, αλλά κυρίως τη φασαρία, για να µην ενοχλούνται οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό και παράλληλα να «ηρεµούν» και τα κρασιά στην κάβα παλαίωσης, που είναι χτισµένη µέσα στο βουνό.

«Επειδή ο Γιάννης Καρράς είχε φίλο και τον Γερµανό αρχιτέκτονα και ιδρυτή του Bauhaus, Walter Gropius, του είχε ζητήσει να του κάνει τα σχέδια του οινοποιείου, τα οποία είναι απλά µεν, αλλά θαυµάσια και αειφορικά», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας, µε σχεδόν… συνωµοτικό ύφος, ότι «στο κελάρι φυλάσσονται µερικοί µικροί οινικοί θησαυροί, όπως είναι ο Πορφυρογέννητος, µια εµβληµατική ετικέτα που κοντεύει να γίνει µύθος, καθώς αποτελεί το καλύτερο Chateau Porto Carras από τα καλύτερα της κάθε δεκαετίας».

Στο οινοποιείο είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραµµα αναβάθµισής του, µε απόκτηση καινούριου µηχανολογικού εξοπλισµού, για µεγαλύτερη αυτοµατοποίηση, νέα βαρέλια και άλλες ενέργειες, καθώς, µεταξύ άλλων, στόχος είναι να γίνονται και µικροοινοποιήσεις.

Το τρίτο κοµµάτι που µπαίνει στην εξίσωση για να φέρει τη νέα εποχή στο «Domaine Porto Carra», σχετίζεται µε τον «πράσινο τουρισµό», µε συνεκτικό κρίκο την αίθουσα Μελισσάνθη Experience Hall, η οποία και αυτή θα ανακαινιστεί, µε σκοπό να συνδέσει τον οίνο µε την εµπειρία.

«Θα µπορείς να λάβεις µέρος σε διάφορες δραστηριότητες, όπως στο κλάδεµα, στο κορφολόγηµα ή στον τρύγο και στο τέλος θα πηγαίνεις σε αυτό το χώρο για να γευµατίσεις ή να δειπνήσεις, να δοκιµάσεις τα κρασιά του Κτήµατος και να συζητήσεις µε ανθρώπους, οι οποίοι θα σου εξηγήσουν τι είναι το καθένα, ώστε να καταλήξει να το ζήσεις ως µια οινοτουριστική εµπειρία», τονίζει ο κ. Κατσάνος και συµπληρώνει πως λεπτοµέρειες για το revive, το repositioning, που εφαρµόζεται αρχής γενοµένης από τα κρασιά της οινοποίησης του τρύγου του 2022, αλλά και της όλης διαδικασίας του rebranding του Κτήµατος Πόρτο Καρράς  θα ανακοινωθούν σε επίσηµη παρουσίαση του project, η οποία αναµένεται να λάβει χώρα αρχές του 2023.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.