Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η άνοδος και η εξάπλωση του έτερου λευκού κρασιού της Βουργουνδίας

Το Chardonnay κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στη Βουργουνδία, αλλά οι ντόπιοι αμπελουργοί προωθούν επίσης μια διαφορετική ποικιλία, το Aligoté.

Το αγνό και πραγματικά διαφορετικό terroir του κρασιού Aligoté of Domaine d’Auvenay, που παράγεται από το οινοποιείο Lalou Bize-Leroy, αποτέλεσε μοναδική έμπνευση για τον  Charles Lachaux (Domaine Arnoux-Lachaux) ώστε να ασχοληθεί εκτεταμένα με αυτή την ποικιλία σταφυλιών. 

“Στο κτήμα μας είχαμε πάντα αμπέλια της ποικιλίας Aligoté, παρόλο που πουλήσαμε τα σταφύλια. Τότε αναρωτήθηκα γιατί να μην προσπαθήσω να τα οινοποιήσω;” 

Σε αντίθεση με πολλούς Βουργουνδούς αμπελουργούς που καλλιεργούν τόσο το Aligoté όσο και το Chardonnay, ο Lachaux συνεργάζεται μόνο με τους πρώτους. Σήμερα, το Aligoté που παράγει το οινοποιείο Lachaux αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις γεύσεων που προέρχονται από αυτή την περιοχή. “Νομίζω ότι το Aligoté έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του”, αναφέρει, τονίζοντας πόσο ισχυρή ήταν η παρουσία του σταφυλιού αυτού στο παρελθόν για τη Βουργουνδίας. Ο Lachaux σημειώνει ότι το Aligoté παράγει συχνά πιο φρέσκα κρασιά από το Chardonnay, και με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η ποικιλία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής. 

Η καλλιεργητική ικανότητα της ποικιλίας είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι ντόπιοι είναι ενθουσιασμένοι. Η Tomoko Kuriyama οινοποιός του Chanterêves εξηγεί ότι το Aligoté είναι συχνά πιο ευκολότερο να καλλιεργηθεί από ότι το Chardonnay λόγω της φυσικής του αντίστασης του έναντι του ωιδίου. “Φέτος, δεν πραγματοποιήσαμε ψεκασμούς με θείο στα αμπέλια τις ποικιλίας Aligoté, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε για το Chardonnay λόγω της ευαισθησίας του στο ωιδίου.” 

Μια ονειρεμένη απόδοση παραγωγής 

Ωστόσο, οι καλλιεργητές του Aligoté πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση των αμπέλων, γιατί αν δεν καλλιεργηθούν προσεκτικά, μπορεί να αποφέρουν εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις. Αντανακλώντας τον χαρακτήρα της περιοχής Lachaux, η Kuriyama αναφέρει επίσης τη φυσική υψηλή οξύτητα του Aligoté ως ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο κελάρι, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σημειώνουν άνοδο. Επισημαίνει ότι η ίδια και η Guillaume Bott επιλέγουν να τρυγήσουν το Aligoté τους όταν ο πιθανός βαθμός αλκοόλ είναι 12,5 – 13 % vol ή και υψηλότερος. “Ωστόσο, όταν το Chardonnay έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλη 13% χάνει γρήγορα την οξύτητά του”, λέει, επικαλούμενη αισθητές καθημερινές διαφορές. 

Στην περιοχή Bouzeron, ο Matt Chittick, οινοποιός στο Domaine de Villaine , διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις του Aligoté έχουν ένα ευρύ φάσμα. “Στα σταφύλια Aligoté, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα ωρίμανσης σε πιο δροσερές χρονιές και είναι επίσης δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή απόδοση, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύρωστη ποικιλία που υπάρχει περίπτωση να δώσει και πολύ χαμηλή απόδοση παραγωγής  – Δηλαδή, είναι ή του ύψους ή του βάθους”, εξηγεί. 

Domaine de Villaine

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους Kuriyama και Bott να επενδύσουν σε οικόπεδα με σταφύλια Aligoté τα τελευταία δύο χρόνια. Το ζευγάρι αγόρασε για πρώτη φορά σταφύλια από ένα οικόπεδο το 2017, άρχισε να τα καλλιεργεί το 2018 και τελικά το αγόρασε τον επόμενο χρόνο. 

“Μας προσφέρθηκε ένας ολόκληρος ο αμπελώνας (με 1,5 εκτάρια Chardonnay και 1,5 εκτάρια Aligoté) και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που το αγοράσαμε χάρη στο Aligoté”, αναφέρει η Kuriyama. Αποδίδει αυτόν τον ενθουσιασμό στο γεγονός ότι το ζευγάρι μπορεί να καλλιεργήσει το Aligoté πιο οικολογικά (χωρίς ψεκασμό θείου), αλλά και λόγω του λαμπρού μέλλοντος που παρουσιάζει η ποικιλία αυτή, χάρη στα υψηλά επίπεδα οξύτητας και την προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή. 

“Ήδη βλέπουμε περισσότερα κτήματα με σταφύλια Aligoté, κάτι που είναι πολύ ευχάριστο δεδομένου ότι πολλά από αυτά είχαν πουληθεί στο παρελθόν”, λέει η Kuryiama, αναγνωρίζοντας την επιτυχία του σταφυλιού σε πρωτοπόρους ηθοποιούς όπως ο Sylvain Pataille, ο Nicolas Faure, ο Jean-Marc Roulot , και άλλοι καλλιεργητές με δημιουργική σκέψη. “Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη πρόοδος και ότι έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε μπροστά”, συμπληρώνει. 

Απλές απολαύσεις 

Πριν από δύο χρόνια, η Michele Smith-Chapel και ο σύζυγό της David, πέρα από το Beaujolais που παράγουν επιχείρησαν να αγοράσουν και ένα κτήμα με σταφύλια Aligoté για να δημιουργήσουν έναν ευχάριστο καθημερινό ποτό. 

“Ο στόχος ήταν να παράγουμε ένα απλό κρασί που δεν αναζητά την προσοχή σας”, λέει η Smith-Chapel. “Αλλά, αν αφιερώσεις λίγο χρόνο, μπορείς να εκτιμήσεις την απόχρωση και την πολυπλοκότητα του Aligoté.” 

Η Michele Smith-Chapel και ο άντρας της David

Αυτή η ιδέα απλότητας αντικατοπτρίζεται στην ετικέτα Aligoté του ζεύγους. Η Smith-Chapel εξηγεί ότι η γραμματοσειρά είναι εμπνευσμένη από τις αρχαίες πινακίδες που βρίσκονται γύρω από το Beaujolais. “Μπορεί να περνάς μπροστά από τις πινακίδες καθημερινά και να μην παρατηρείς ποτέ την ομορφιά τους, αν όμως αφιερώσεις μια στιγμή και τις παρατηρήσεις από κοντά, θα δεις ότι είναι χειροποίητες, ώστε να μην υπάρχουν δύο πινακίδες ακριβώς ίδιες” λέει. Το Aligoté της Smith-Chapel προέρχεται από έναν βιολογικό αμπελώνα στο χωριό Igé (Mâconnais) , τα σταφύλια περνούν στο πιεστήριο χωρίς θείωση και η ζύμωση πραγματοποιείται με γηγενείς ζύμες σε δεξαμενές από χάλυβα. 

Επιπλέον, η Smith-Chapel σημειώνει ότι οι καλλιεργητές στη Βουργουνδία εξακολουθούν να πιστεύουν στη γοητεία του Aligoté. Εξηγεί ότι παρόλο που η αγορά υπαγορεύει η τιμή του Chardonnay να έχει περισσότερη νομισματική αξία, αυτό που οδήγησε εκείνη και τον  David στο να επιλέξουν την ποικιλία Aligoté είναι τελικά η επιθυμία για την απλή ευχαρίστηση .  

Η παράδοση του Aligoté στη Βουργουνδία τονίζεται επίσης από τον Guillaume d’Angerville , ο οποίος αποκαλύπτει ότι παρόλο που η παραγωγή του Aligoté δεν έχει μεγάλο κέρδος, η σπουδαιότητα του σταφυλιού στην περιοχή είναι ένας καλός λόγος για να συνεχίσεις να εργάζεσαι μαζί του. “Το Aligoté είναι μοναδικό για τη Βουργουνδία και πρέπει να προωθηθεί περισσότερο”, λέει. “Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστεί, εάν οι παραγωγοί αποφασίσουν να επικεντρωθούν σε πιο κερδοφόρες ποικιλίες.” 

Παρουσιάζοντας το προϊόν στο κοινό 

Κάτι το οποίο μας οδηγεί στην αγορά του καταναλωτή. Παρόλο που οι πελάτες είναι εξοικειωμένοι με το Chardonnay που βασίζεται στο λευκό κρασί της Βουργουνδίας, το Aligoté εξακολουθεί να χρειάζεται μια βάση για να στηριχθεί. 

“Μεγάλοι συλλέκτες κρασιού και οινόφιλοι σίγουρα γνωρίζουν το Aligoté, αλλά ο απλός καταναλωτής που αναζητά ένα λευκό κρασί από την περιοχή είναι πολύ πιθανό να μην το γνωρίζει”, λέει η Lauren McPhate, διευθύντρια πωλήσεων της Tribeca Wine Merchants στη Νέας Υόρκης Η McPhate αποκαλύπτει ότι το κατάστημά της δεν πουλάει μεγάλες ποσότητες Aligoté, παρότι το μαγαζί της εδώ και καιρό υποστηρίζει την έκφρασης του Domaine Leroy, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, “προσφέρει μια πιο προσιτή τιμή για έναν υπερβολικά ακριβό παραγωγό” . 

Nicolas Faure Winery

Η McPhate πιστεύει ότι η αξία που πρέπει να βρεθεί στο Aligoté είναι πολύ συγκεκριμένη για τον παραγωγό. “Τα κρασιά Aligotés του Sylvain Pataille είναι παγκόσμιας κλάσης και αντανακλούν ένα λογικό εύρος τιμών σε σύγκριση με το Chardonnay της ίδιας ποιότητας”, λέει. 

«Όπως έχει δείξει η ιστορία το Aligoté πωλείται σε χαμηλές τιμές, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από την αλυσίδα αγοράς», λέει ο Chittick. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι εκδηλώσεις όπως το ” Les Aligoteurs” αλλάζουν το πρόσωπο της ποικιλίας, προβάλλοντας τις δυνατότητές της και τελικά ρίχνουν φως στις συναρπαστικές εκφράσεις από υπεύθυνα καλλιεργημένους αμπελώνες που δίνουν αξιοπρεπή αμπέλια. 

“Η τιμή του Aligoté αυξάνεται καθώς οι καταναλωτές δείχνουν ότι μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρον και αναζωογονητικό όπως μερικά Chardonnays”, αναφέρει, τονίζοντας ότι τα οινοποιεία Nicolas Faure, Benoît Ente καθώς και άλλα αποτελούν πρωτοπόρους σε αυτό το κίνημα. 

Πώς μοιάζει το μέλλον για το Aligoté; 

“Οι αντιλήψεις αλλάζουν”, λέει ο Chittick. “Οι άνθρωποι αναζητούν νέα πράγματα από τη Βουργουνδία και οι νέοι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που “ανακάλυψαν” μια νέα ποικιλία. 

Η Smith-Chapel αισθάνεται σίγουρη ότι η παράδοση του Aligoté ως βασικού τρόπου ζωής στη Βουργουνδία. «Το σταφύλι έχει μακρά ιστορία, και εφόσον το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες θα συνεχίσει την λαμπρή του πορεία», λέει, τονίζοντας τον μεγάλο ενθουσιασμό που υπάρχει από τη νεότερη γενιά καλλιεργητών. 

Σε επίπεδο καταναλωτή, η McPhate βρίσκει ότι υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη του Aligoté. “Ενώ πολλά Aligoté μπορεί να ξεχαστούν, με τους κατάλληλους κλώνους, τις χαμηλές αποδόσεις και την προσεκτική οινοποίηση μπορεί να γίνει εξαιρετικό και αξιόλογο. Επιπλέον, είναι γεμάτο με φρέσκια οξύτητα, η οποία είναι υπέροχη καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει.” 

Πάνω απ‘ όλα, η McPhate αναφέρει ότι ένας μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος του κρασιού της Βουργουνδίας, ενώ το Aligoté είναι πιο προσιτό για την τσέπη του. «Ήδη το βλέπουμε ήδη αυτό κοιτάζοντας σε εναλλακτικές ποικιλίες, ειδικά σε παραδοσιακές αγορές όπως του Λονδίνου, και έχει γίνει μόδα, κάτι που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι. Υπάρχει λιγότερη επίδειξη και περισσότερη εξερεύνηση, κάτι που είναι διασκεδαστικό να το παρακολουθείς ως έμπορος λιανικής. “ 

Εν ολίγοις, ο Chittick το συνοψίζει καλύτερα: “Δεν είμαι σίγουρος τι είδους εντύπωση κάνει στο εξωτερικό, αλλά νιώθω ότι ο Aligoté ζει μεγάλες στιγμές”. 

Πηγή: wine-searcher

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πότε μπορεί να αποβεί επιζήμια η χιονόπτωση στα πρέμνα

REPORTS

Μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας στο καθεστώς που διέπει τις άδειες φύτευσης αμπέλου προσπαθεί να προωθήσει η Κομισιόν, πρόθεση της οποίας είναι η αύξηση του ποσοστού...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα προσέδιδαν σε κάποιον το προσωνύµιο «κρασάνθρωπος». Παράτησε µια διασφαλισµένη θέση στο ∆ηµόσιο και στο ελαιόλαδο, έχοντας σπουδάσει...

REPORTS

Μια επετειακή επανέκδοση της «Ράμνιστας» του 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, λανσάρισμα της «Μαλαγουζιάς» και σε φυσικά κανάλια...

Copyright © 2020 Greenbox SA.