Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετικός τρύγος στη Σάμο, στα 0,60 ευρώ η μέση τιμή παραγωγού

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, συνέβαλλαν σε μια εξαιρετική χρονιά και στο πλούσιο αρωματικό δυναμικό του μοσχάτου, κατά τον φετινό τρύγο στη Σάμο.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο ήταν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά να είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στο να μην παρουσιαστούν προβλήματα από ασθένειες, αναφέρει στο σχετικό δελτίο τρύγου για την Σάμο, η ΚΕΟΣΟΕ.

Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμαση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Ο τρυγητός ξεκίνησε αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμαση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Οι αμπελώνες στη Σάμο είναι ξηρικοί και έχουν αναπτύξει βαθύ ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή αντοχή στην ξηρασία. Η καλλιέργεια γίνεται σε αναβαθμίδες οι οποίες συγκρατούν τα νερά της βροχής και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

  • Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 38600 HL και θα είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με την παραγωγή 2021.
  •   Ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλότερος  σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανομβρίας, όπως επίσης και οι οξύτητες, λόγω της μεγάλης εναλλαγής της  θερμοκρασίας από την νύχτα στη μέρα.
  • Οι παραγόμενοι οίνοι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων ,έχουν αναπτύξει πλούσια αρώματα και  έχουν αποκτήσει σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο κυρίως με τα τυπικά αρώματα μοσχάτου και υψηλή οξύτητα.
  • Η μέση τιμή των σταφυλιών κατά την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο αναμένεται να ανέλθει στα 0,60 € έναντι 0,55 € που ήταν η μέση τιμή της προηγούμενης περιόδου (2021).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....