Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετικός τρύγος στη Σάμο, στα 0,60 ευρώ η μέση τιμή παραγωγού

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, συνέβαλλαν σε μια εξαιρετική χρονιά και στο πλούσιο αρωματικό δυναμικό του μοσχάτου, κατά τον φετινό τρύγο στη Σάμο.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο ήταν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά να είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στο να μην παρουσιαστούν προβλήματα από ασθένειες, αναφέρει στο σχετικό δελτίο τρύγου για την Σάμο, η ΚΕΟΣΟΕ.

Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμαση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Ο τρυγητός ξεκίνησε αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμαση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Οι αμπελώνες στη Σάμο είναι ξηρικοί και έχουν αναπτύξει βαθύ ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή αντοχή στην ξηρασία. Η καλλιέργεια γίνεται σε αναβαθμίδες οι οποίες συγκρατούν τα νερά της βροχής και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

  • Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 38600 HL και θα είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με την παραγωγή 2021.
  •   Ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλότερος  σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανομβρίας, όπως επίσης και οι οξύτητες, λόγω της μεγάλης εναλλαγής της  θερμοκρασίας από την νύχτα στη μέρα.
  • Οι παραγόμενοι οίνοι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων ,έχουν αναπτύξει πλούσια αρώματα και  έχουν αποκτήσει σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο κυρίως με τα τυπικά αρώματα μοσχάτου και υψηλή οξύτητα.
  • Η μέση τιμή των σταφυλιών κατά την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο αναμένεται να ανέλθει στα 0,60 € έναντι 0,55 € που ήταν η μέση τιμή της προηγούμενης περιόδου (2021).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...