Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενέργειες ένταξης στον χάρτη των ΠΟΠ της αρχέγονης ποικιλίας του Σαββατιανού

Πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της αρχέγονης ποικιλίας του Σαββατιανού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), αναλαμβάνουν αμπελουργοί και τοπικοί φορείς της Ανατολικής Αττικής σε μια εποχή που έχει απομειωθεί η πρωτογενής παραγωγή, έχει μειωθεί δραματικά ο Αττικός αμπελώνας.

Με πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανατολικής Αττικής, συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς και με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακηρυχθεί η ποικιλία Σαββατιανό ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
Οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Ραφήνας και Καρύστου, ανέλαβαν την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών των περιοχών των Δήμων τους στις οποίες καλλιεργείται το Σαββατιανό, για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο οι Δήμαρχοι ανέλαβαν την συνεννόηση για την ένταξη και άλλων Δήμων της Ανατολικής Αττικής όπου καλλιεργείται το Σαββατιανό.
Σημειώνεται ότι το Σαββατιανό είναι μία ποικιλία αμπελιού με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την κατέστησε τον πρωταγωνιστή του Αττικού αμπελώνα από την αρχαιότητα. Μόνο του το Σαββατιανό ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια –και πολλών οίνων ΠΓΕ– είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο όγκο λευκών ξηρών κρασιών, μοναδικού χαρακτήρα.
Η επιθυμητή διάκριση γι’ αυτή την ποικιλία θα χαρίσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και στην τοπική παραγωγή. Θα αποτελέσει κίνητρο ακόμη και για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλει στο να αναδειχθούν τα προϊόντα της Αττικής, της Εύβοιας και ευρύτερα της Ελλαδικής γης.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...