Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιατί τα orange κρασιά αιχμαλωτίζουν την ουσία του φθινοπώρου

Πλούσιο, γευστικό και λαμπερό με φθινοπωρινά χρώματα… ένα καλωσόρισμα στην νέα εποχή, κάτι που μόνο αυτά τα ασυνήθιστα κρασιά μπορούν να προσφέρουν.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Υπάρχει κάτι απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή στα orange κρασιά, μια σχετικά νέα κατηγορία στα οινοπωλεία (ή, ακριβέστερα, αφού βασίζονται στην αναβίωση μιας αρχαίας παράδοσης παραγωγής κρασιού, κατηγορίας «νέου-παλαιού»). Αυτό έχει να κάνει εν μέρει με το χρώμα: όπου κι αν βρίσκονται στο φάσμα από ανοιχτό χρυσό έως πλήρες κεχριμπαρένιο, για να χρησιμοποιήσουν το δείγμα παλέτας, που υιοθετήθηκε από τον κορυφαίο εισαγωγέα πορτοκαλί κρασιών του Ηνωμένου Βασιλείου Les Caves de Pyrene, θυμίζουν μια απόχρωση φύλλου σε φθινοπωρινό ξύλο. Αλλά η σύνδεση πορτοκαλιού-φθινοπώρου αφορά επίσης τη γκάμα γεύσεων και υφών, που θα βρείτε στα πορτοκαλί κρασιά, τα οποία συχνά έχουν κάτι από το περιβόλι: ακόμα κι αν τα κρασιά δεν έχουν γεύση από μήλο, αχλάδι, κυδώνι ή πυρηνόκαρπο. (όπως κάνουν συχνά), έχουν συνήθως τάγκ και τανικό μάσημα Cox’s apple’s, όπως συμβαίνει με την υπέροχη ερμηνεία της Γαλικιανής παραγωγού Lagar de Costa, η οποία προσθέτει επίσης μια δόση εσπεριδοειδών και αλμυρών ορυκτών στο μείγμα.

Παράλληλα, τα πορτοκαλί κρασιά είναι ουσιαστικά λευκά κρασιά καθώς παρασκευάζονται από λευκά σταφύλια, αλλά, αντί να διαχωρίζουν το χυμό από τις φλούδες πριν από τη ζύμωση, οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν να αφήσουν το κρασί να περάσει εβδομάδες ή μήνες εμποτίζοντας τις φλούδες. Αυτό δίνει στα πορτοκαλί κρασιά, μία έντονη υφή στο στόμα, σαν τανίνη, καθώς και την πληθώρα μπαχαρικών, ξηρών καρπών και αποξηραμένων βοτάνων και λουλουδιών, ακόμη και νότες λυκίσκου που βρίσκουν τόσο ελκυστικές οι λάτρεις αυτού του στυλ. Το πόσο καιρό θα εμποτιστεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον οινοποιό: η ομάδα αδελφών και αδελφών πίσω από τη Lagar de Costa δίνει στα σταφύλια albariño αρκετές εβδομάδες διαβροχής.

Εν συνεχεία, η τάση του μοντέρνου orange κρασιού έχει τις ρίζες της στη βορειοανατολική Ιταλία και τον σύγχρονο δεξιοτέχνη του στυλ OG Josko Gravner, ο οποίος κοίταξε παλιούς τρόπους παρασκευής κρασιού με φλούδες σε παραδοσιακούς πήλινους αμφορείς. Η μόδα έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τα πιο καλά πρόσφατα παραδείγματα εκτείνονται από τον Dario Princic στο Friuli έως τις Menexes στην Κρήτη και το Domaine Bohn στην Αλσατία. Ο ίδιος ο Gravner εμπνεύστηκε την παράδοση των αμφορέων στη Γεωργία και την Αρμενία, και η σύγχρονη πήλινη οινοποιητική σκηνή της Γεωργίας είναι η πηγή πολλών από τα καλύτερα σύγχρονα πορτοκαλί κρασιά. Μια υπέροχη και σχετικά προσιτή εισαγωγή στο γεωργιανό στυλ qvevri, στο οποίο το κρασί εμποτίζεται και ζυμώνεται στις φλούδες σε παραδοσιακά θαμμένα πήλινα δοχεία γνωστά ως qvevri.

 

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...