Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αχτίδα για το κρασί τροπολογία που εστιάζει στους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση αλκοόλ

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, BECA).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν 73 ευρωβουλευτές υπογράψουν την τροπολογία του Ιταλού βουλευτή Herbert Dorfmann, η σύνοδος της ολομέλειας θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την επικινδυνότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Με χειρουργική ακρίβεια, η προτεινόμενη τροπολογία τροποποιεί οριακά την αρχική έκθεση για να χαρακτηρίσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ. Εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση που «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ. Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα γίνει «η αποχή είναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ ‘όλα, το κείμενο δεν θα ζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση».

Τι θα ήταν τα γεύματά μας χωρίς ένα ποτήρι κρασί;

Ακολουθώντας στενά τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, αυτή η έκθεση θα μπορούσε, ως έχει, να έχει άνευ προηγουμένου συνέπειες στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού. Ο φόβος του αμπελοοινικού τομέα είναι να οδηγηθεί σε αποσύνδεση ο τομέας, που θεωρείται πηγή δηλητηρίου. Εξ ου και η υποστήριξη του κλάδου για αυτήν την τροπολογία, που πολεμά την ιδέα ότι κάθε κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής. «Ο στόχος μου στην έκθεση είναι να κάνω τη διαφορά μεταξύ της χρήσης και της κατάχρησης αλκοολούχων ποτών» δηλώνει ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann. «Η κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών είναι μέρος του πολιτισμού μας στην Ευρώπη, τονώνει την οικονομία, συχνά σε δύσκολες αγροτικές περιοχές με λίγες παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις, και δημιουργεί μοναδικά τοπία που θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο. Τι θα ήταν η Toscane, η Champagne, η Moselle ή το σπίτι μου χωρίς τα αμπέλια; Αυτές θα ήταν φτωχές και άσχημες περιοχές. Και τι θα ήταν τα γεύματα και τα δείπνα μας χωρίς ένα ποτήρι ποιοτικό κρασί; Μια πλήξη» επισημαίνει ο Ιταλός εκλεγμένος εκπρόσωπος από το Νότιο Τιρόλο.

Ο Herbert Dorfmann προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι μια επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου, δυστυχώς, του καρκίνου. Θέλω απλώς να υπογραμμίσω αυτήν την πραγματικότητα. Και είναι σαφές ότι, αν δεν είμαστε συγκεκριμένοι σε αυτό το θέμα, η έκθεση της Επιτροπής κινδυνεύει να γίνει το τέλειο πρόσχημα για όσους θέλουν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση που προορίζεται για την προώθηση των ποιοτικών κρασιών μας. Αυτό ισχύει ήδη: απλώς δείτε τις οδηγίες για τα έργα που είναι επιλέξιμα για προώθηση φέτος. Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την προώθηση της γεωργίας, που θεσπίζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί θεματικές προτεραιότητες. Αυτή τη στιγμή προωθούνται η βιολογική γεωργία, η αειφόρος γεωργία και η καλή διαβίωση των ζώων, γεγονός που ανεβάζει τα ποσοστά των τομέων που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη χρήση κεφαλαίων προώθησης.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.