Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απογραφή ΚΕΟΣΟΕ της πίεσης που υφίσταται ο αμπελοοινικός κλάδος

Tα ζητήματα που αφορούν τον αμπελοοινικό κλάδο με προεξέχοντα αυτά της διαχείρισης της κατάστασης από την πανδημία αλλά και την εικόνα που διαμόρφωσε ο φετινός τρύγος αποτυπώνονται στο ψήφισμα της ΚΕΟΣΟΕ για τον απολογισμό πεπραγμένων της Διοίκησης της οργάνωσης για τα έτη 2019 και 2020.

Στο ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα στην  59η Γ.Σ. της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, που διεξήχθη στις 21/10/2021  γίνεται απογραφή κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, το αμπελουργικό εισόδημα συνεχίζει να υφίσταται πίεση, ενώ όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα. «Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο.», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ

Μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεταιριστικής αλληλεγγύης ψηφίσθηκε ομόφωνα ο απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ για τα έτη 2019 και 2020

Η 59η Γ.Σ. της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, που διεξήχθη στις 21/10/2021 με την συμμετοχή των αντιπροσώπων των  οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ, εξέδωσε στο τέλος των εργασιών της, ψήφισμα σχετικό με την κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Το ψήφισμα σε σχέση με τον φετινό τρυγητό:

Ο τρυγητός φέτος εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Στην Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα.

Υπήρξαν περιοχές, όπως για παράδειγμα στην μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πτώση της παραγωγής ήταν επίσης σημαντική, χωρίς όμως ιδιαίτερα, όσον αφορά την ποιότητα.

            Η συνολική παραγωγή της χώρας: ανήλθε σε 171.040 tn οίνου (μειωμένος κατά 25,9%)

            Τα αποθέματα στις 31.7.2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl

            Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν από 5%-10% μετά από την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 30%-50%.

            Κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα

Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα.

1) Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 € μέτρο στο οποίο υπέβαλλαν αιτήματα 1285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόσθηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.

2) Η απόσταξη κρίσης, λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 34.000 tn οίνων με προϋπολογισμό 20.501.000 € το 2020 και για 83 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 € για το 2021.

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους.

Η αποθεματοποίηση, η  χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο.

Όσον αφορά το πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων της ΚΕΟΣΟΕ χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, θεωρίες και ανώφελους προβληματισμούς και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις η ΚΕΟΣΟΕ έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο, το επάγγελμα και τον κλάδο που έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών.

Πρώτ’ απ’ όλα οφείλει :

  • να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ
  • Να διεκδικήσει λύση εδώ και τώρα στο διαχρονικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας, που σχετίζεται με την μορφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιλύοντας το ζήτημα της γης μέσα από παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν το μέγεθος και κατά επέκταση τους όρους βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας και εν προκειμένω της ελληνικής αμπελουργίας
  • Ειδικά για τον κλάδο μας που μαστίζεται και ταλαιπωρείται:

–  Απ’ τις συνθήκες μιας αγοράς ανεξέλεγκτης και προβληματικής που τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δυσκολεύει την λειτουργία των υγιών επιχειρήσεων

– Μιας αγοράς που οι ελληνοποιήσεις και οι παράτυπες οινοποιήσεις είναι ο κανόνας του παιχνιδιού

– Μιας αγοράς που διαμορφώνει τιμές για το πρωτογενές προϊόν τέτοιες που οδηγούν στην διόγκωση των εκτάσεων εγκατάλειψης των αμπελώνων

Θα πρέπει με την συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας να ακυρώσουμε τις προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο.

Τέλος και λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, είναι αναγκαίο και επιτακτικό:

  • να υπάρξει αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών
  • να αντιμετωπισθούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Πηγή: keosoe

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Προς τα τέλη Σεπτεµβρίου αναµένεται να βγει η πρόσκληση για αιτήσεις που αφορούν το πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Αµπελώνων, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε το...

REPORTS

Με μειωμένη την ποσότητα του Μοσχάτου έως 20% αλλά σε άριστη κατάσταση ξεκίνησε ο τρύγος στην Λήμνο, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά και για...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα νέο φεστιβάλ αφιερωμένο στο Μεσογειακό Ντοκιμαντέρ ανάβει φέτος τους προβολείς του στη Σάμο από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η NASA χρησιμοποίησε εναέρια απεικόνιση για να βοηθήσει στον εντοπισμό της ασθένειας των αμπελιών, ανοίγοντας το δρόμο για ταχεία αντίδραση από τους παραγωγούς πριν...