Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ακραία χαλαζόπτωση έπληξαν αμπελώνες στη βορειοδυτική Ισπανία, ανησυχία ενόψει τρύγου

Με μόνο δύο μήνες να απομένουν μέχρι τον τρύγο, οι αμπελουργοί στη βορειοδυτική Ισπανία έχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη διάσωση της παραγωγής τους, που ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από χαλαζόπτωση στα τέλη Ιουνίου.

Μετά από παρόμοια γεγονότα στην Καταλονία, η βορειοδυτική Ισπανία επλήγη από έντονες χαλαζοθύελλες, με τις DO Bierzo και Valdeorra να είναι πιθανό να δουν τις σοδειές 2024 και 2025 να επηρεάζονται σοβαρά.

Μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές στην Ισπανία, αυτή τη φορά στις βορειοδυτικές περιοχές Bierzo και Valdeorras. Μια καταιγίδα στις 25 Ιουνίου έπληξε το Valtuille de Abajo και τις γύρω περιοχές, χτυπώντας 500-600 εκτάρια των πιο πολύτιμων αμπελώνων του Bierzo με χαλαζόπτωση μεγέθους μπάλας του γκολφ, συνθλίβοντας σταφύλια, ξεριζώνοντας φύλλα από τα αμπέλια και καταστρέφοντας ακόμη και το κορμό από πολλά αμπέλια.

Πρόκειται για τη δεύτερη χαλαζόπτωση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Στις 18 Ιουνίου μια καταιγίδα πέρασε πάνω από το κοντινό Cacabelos, ρίχνοντας πάγο σε περίπου 250 εκτάρια αμπελώνων γύρω από την πόλη. Το φαινόμενο επηρέασε επίσης την κοντινή επαρχία Ourense, εξαφανίζοντας αμπελώνες σε όλη την περιοχή DO Valdeorras.

Στο Bierzo, οι περισσότερες ζημιές εντοπίστηκαν στο Valtuille de Abajo και στο Valtuille de Arriba. Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονται περίπου οι μισοί από τους κορυφαίους αμπελώνες της DO, συμπεριλαμβανομένων των parajes Villegas, Poulosa, Valdoneje, Telleria, Cabanelas και Las Gundiñas.

«Στο Valtuille οι ζημίες είναι τρομακτικές», δήλωσε ο Nacho León της Demencia Wine. «Σχεδόν ολόκληρη η πόλη επηρεάστηκε, περίπου το 90%, αν όχι το 100%», είπε.

Ο León πρόσθεσε ότι οι ζημιές στους βλαστούς των αμπελιών σημαίνουν ότι η καταιγίδα θα επηρεάσει τόσο τις εσοδείες του 2024 όσο και του 2025, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “καταστροφή”.

Τα κοντινά χωριά Pieiros, Villadecanes, Parandones και Toral de los Vados επλήγησαν επίσης από την καταιγίδα και είδαν περίπου το 70% των αμπελιών τους να καταστρέφονται από το χαλάζι.

Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα El Diario de León, η Carmen Gómez, τεχνική διευθύντρια της ζώνης ΠΟΠ,  DO Bierzo, δήλωσε ότι «παραλίγο να κλάψει» όταν επιθεώρησε τους πληγέντες αμπελώνες. Η Gómez δήλωσε ότι ορισμένοι παραγωγοί δεν έχουν πλέον καθόλου καρπούς για συγκομιδή, ενώ για όσους έχουν απομείνει κάποια σταφύλια, μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να συγκομίσουν καθόλου.

Η καταιγίδα έπιασε τους αμπελώνες σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς τα αμπέλια έχουν ανθίσει πρόσφατα με σταφύλια στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Τα σταφύλια είναι πολύ ευαίσθητα σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες μέχρι την βερτισιόν, και επί του παρόντος υπάρχει υψηλός κίνδυνος ασθενειών όπως ο περονόσπορος, η μαύρη σήψη και το ωίδιο λόγω των υγρών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών.

Μάλιστα, οι αμπελουργοί Dos καθώς μαζεύουν τα κομμάτια, έχουν ζητήσει την επείγουσα θεραπεία των προσβεβλημένων αμπελιών για να επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν από το χαλάζι και να αποτραπεί η ανάπτυξη μυκήτων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άνοδος των ελληνικών κρασιών είναι αδιαμφισβήτητη, με την παράδοση και την τάση να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα Decanter World Wine Awards...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από...

REPORTS

Μια αξιοσημείωτη καθοδική τάση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο στις εισαγωγές κρασιών στην Γερμανία με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...