Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Άνθρακας, η απάντηση στις ζημιές από τον καπνό στο αμπέλι

Μία πρόσφατα ολοκληρωμένη έρευνα έρχεται στο φως από την αυστραλιανή κοινότητα οίνου η οποία αφού ήρθε αντιμέτωπη με πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην διάρκεια αυτού του έτους έχει αναπτύξει πλέον την άμυνά της ενάντια στις επιπτώσεις του καπνού από ελεγχόμενα εγκαύματα και πυρκαγιές, παρέχοντας σαφήνεια σχετικά με τον μετριασμό και τη θεραπεία.

Το πολύπλευρο αυτό έργο που διήρκησε τριάμισι χρόνια ανέλαβαν ομάδες από το Australian Wine Research Institute (AWRI), La Trobe University and Agriculture Victoria , με στόχο τη μείωση των απωλειών από φρούτα και κρασί που επηρεάζονται από τον καπνό, αξιολογώντας ένα φάσμα θεραπειών και αναπτύσσοντας την πρόβλεψη σε πρώιμο στάδιο του κινδύνου βαφής καπνού. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wine AustraliaAndreas Clark, δήλωσε στο wineaustralia ότι «Η Αυστραλία είναι κορυφαία όσον αφορά την κατανόηση των επιπτώσεων του καπνού στο κρασί και στα σταφύλια. Είναι ένας πολύ περίπλοκος τομέας έρευνας, αλλά οι μακροχρόνιες και συνεπείς μελέτες μας έχουν αναπτύξει μια σταθερή βάση γνώσεων που μπορεί να χρειαστεί στις περιοχές του κρασιού κατά τη διάρκεια πυρκαγιών. Οι καινοτόμες εξελίξεις από το έργο έχουν διευρύνει την εργαλειοθήκη μετριασμού και θεραπείας για τους αμπελουργούς και τους οινοπαραγωγούς και έχουν θέσει τις βάσεις για περαιτέρω ζωτική έρευνα για τη στήριξη του τομέα μας». 

Στη συνέχεια ο Dr Mark Krstic,  διευθύνων Σύμβουλος του AWRI ,ανέφερε ότι τα ευρήματα των ερευνητικών ομάδων αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια του τρύγου του 2020 μετά από εκτεταμένες πυρκαγιές σε περιοχές της Αυστραλίας. Ακόμη, τόνισε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε το 2016 κατορθώνοντας διάφορες επιλογές μετριασμού και θεραπείας στον αμπελώνα και το οινοποιείο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη στενή συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς θα διευκολυνθεί η υιοθέτηση προσαρμοσμένων τεχνικών όπως η χρήση ενεργού άνθρακα ή η αραίωση με μη επεξεργασμένο κρασί για την βελτίωση του χυμού και των κρασιών που έχουν προσβληθεί από τον καπνό. Επιπλέον η αξιολόγηση πειραματικών οίνων με την βοήθεια αισθητήρων πρόσφεραν γνώσεις και εμπειρίες διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία αποτελεσματικών μεθόδων για τα βιομηχανικά αισθητήρια πάνελ.  

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο La Trobe and Agriculture Victoria επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Ian Porter. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καθορίστηκε πόση ποσότητα καπνού σε έναν αμπελώνα είναι ικανή να  λερώσει τα φρούτα και επίσης δημιουργήθηκε ένα δίκτυο τηλεανίχνευσης έγκαιρης προειδοποίησης που επέτρεψε προβλέψεις κινδύνου. 

«Μέσα από αυτήν την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος καπνός για να  λερώσει τα φρούτα με κηλίδες καπνού από ό,τι πιστεύαμε αρχικά και είμαστε κοντά στο να το προσδιορίσουμε. Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μόλυνση από καπνό από ότι τα ελεγχόμενα εγκαύματα, λόγω του μεγαλύτερου όγκου καπνού και των διαφορετικών ατμοσφαιρικών συνθηκών, όπως οι υψηλοί άνεμοι. Αυτή η εμπειρία έδειξε την αξία που μπορεί να προσφέρει ένα δίκτυο ανιχνευτή καπνού ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους αμπελοκαλλιεργητές σχετικά με τον κίνδυνο λεκέδων καπνού, με βάση τη μετρούμενη δόση καπνού. Παρακολουθήσαμε επίσης πάνω από 40 ελεγχόμενα εγκαύματα και δείξαμε ότι γενικά δεν ήταν ανησυχητικά για τη βαφή του καπνού» , δήλωσε ο καθηγητής Porter 

Οι ερευνητικές ομάδες δοκίμασαν επίσης διάφορα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα επικάλυψης για την ικανότητά τους να μειώσουν την πρόσληψη ενώσεων καπνού από σταφύλια στον αμπελώνα. Ενώ οι περισσότεροι αύξησαν στην πραγματικότητα την πρόσληψη χρωστικών ενώσεων καπνού, ένα από τα δοκιμασμένα προϊόντα έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τους αμπελουργούς. 

Ο TimPlozza από την Agriculture Victoria αναφέρει : «Δοκιμάσαμε διάφορα προϊόντα για χρήση στον αμπελώνα και η χιτοζάνη έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως επικάλυψη φράγματος στα σταφύλια. Έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στην επεξεργασία οίνου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα τεχνικά εμπόδια στη χρήση του ως προϊόν φραγμού». 

Τα έργα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα της Αυστραλίας και έλαβαν χρηματοδότηση από το Wine Australia και το Υπουργείο Γεωργίας, Νερού και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας ως μέρος του προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανάπτυξης για κέρδη. 

 

Πηγή: wineaustralia 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...