Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο «χείλος του γκρεμού» οι οινοπαραγωγοί του Douro

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η ξακουστή οινοπαραγωγική περιοχή Douro στην Πορτογαλία που φημίζεται για τα πολυτελή κρασιά Port, με την μειωμένη ζήτηση για τα σταφύλια της περιοχής να ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που δεν επαρκούν για να καλύψουν το οικονομικό κόστος της παραγωγής, και τους αμπελουργούς να βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αναφορικά με την κατανάλωση των κρασιών Port η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με την περιοχή να πουλάει μόνο το ένα τέταρτο του όγκου που εξήγαγε πριν από 15 χρόνια, γεγονός που έχει οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικών αποθεμάτων στα οινοποιεία της περιοχής και διαρκή μείωση της παραγωγής. Έτσι, ειδικά οι μικρότεροι παραγωγοί που αποτελούν και την πλειονότητα αυτών που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα Douro. Συγκεκριμένα, από τους περίπου 20 χιλιάδες οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι περισσότεροι δεν διαθέτουν περισσότερα από 20 στρέμματα αμπελώνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, για πολλούς οινοπαραγωγούς του Douro δεν είναι πλέον βιώσιμη οικονομικά η συγκομιδή των σταφυλιών τους. Το απόκρημνο terroir της περιοχής απαιτεί πολλές και κουραστικές χειρωνακτικές εργασίες που αυξάνουν το κόστος της παραγωγής, με τον ντόπιο οινοπαραγωγό Oscar Quevedo να εξηγεί ότι παρότι σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, η παραγωγή ενός λίτρου οίνου μπορεί να κοστίζει μεταξύ 30 και 35 λεπτών, στο Douro η αντίστοιχη τιμή δεν μπορεί να πέσει κάτω από ένα ευρώ χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ποιότητα τους.

Από όσα δήλωσε ο Quevedo στο AFP άξιο αναφοράς είναι ότι παρά τον κόπο των παραγωγών να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους, σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται σε χειρότερο σημείο μετά τον τρύγο, παρά στις αρχές του έτους, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, αλλά και περίπου 40 με 45 χιλιάδες ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην διαδικασία παραγωγής.

Ο πρόεδρος του οργανισμού για την βιομηχανία οίνου της Πορτογαλίας ViniPortugal, Frederico Falcao, τόνισε πως η κατάσταση είναι ενδεικτική ενός σημαντικού δομικού προβλήματος και τόνισε πως ένα σχέδιο εκρίζωσης αμπελώνων είναι στα σχαριά, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το αν οι εκτάσεις αμπελώνων σε μερικές περιοχές της Πορτογαλίας είναι υπέρογκες της ζήτησης της αγοράς.

Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ήταν εμφανή από νωρίς στους οινοπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα, με την οινοπαραγωγό Teresa Sabrosa, που διαθέτει αμπελώνες στην περιοχή Celeiros do Douro, να έχει ουσιαστικά προβλέψει με ακρίβεια τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή αυτή τη στιγμή.

Τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής δεν απειλούν μόνο την παραγωγή των κρασιών Port, αλλά θέτει υπό κίνδυνο και το πολιτιστικό στάτους της περιοχής, που είναι αναγνωρισμένη ως περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και που συνδέεται στενά με την αμπελουργία.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...