Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πέφτει ο πήχης των προσδοκιών για εκριζώσεις αμπέλου στην Γαλλία αναφέρει ο Jérôme Despey

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμπελουργούς σχετικά με τις ανάγκες τους για εκρίζωση δείχνει ότι οι εκτάσεις που θα εκριζωθούν είναι κάτω από τις προσδοκίες του κλάδου, τόσο όσον αφορά τους ερωτηθέντες όσο και τις εκφρασμένες ανάγκες για μείωση του αμπελουργικού δυναμικού.

Από τους 44.540 αμπελουργούς με Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) και έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 5.125 απάντησαν στην έρευνα για την πρόθεση εκρίζωσης αμπέλων που ξεκίνησε η FranceAgriMer με βάση τους μηχανισμούς για τη μείωση του οινοπαραγωγικού δυναμικού που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα μείωσης του δυναμικού παραγωγής αφορούν μόνιμη εκρίζωση (με 4.000 €/ha και απώλεια άδειας αναφύτευσης), ή την προσωρινή εκρίζωση (στα 2.500€/ha χωρίς δυνατότητα αναφύτευσης για 4 χρόνια). Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεριζώσει, τα άλλα δύο τρίτα θέλουν βοήθεια για τη μείωση των επιφανειών, που ανέρχονται σε 22.000 εκτάρια, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου οίνου της FranceAgriMer.

Το 32% των ερωτηθέντων δεν θέλει να ξεριζώσει, το 19% ζητά μόνο προσωρινή εκρίζωση, το 35% μόνιμη εκρίζωση και το 14% ενδιαφέρεται για ένα μείγμα των δύο τύπων. Συνολικά, οι απαντήσεις θα αφορούν 15.400 εκτάρια μόνιμης εκρίζωσης και 6.800 εκτάρια προσωρινής εκρίζωσης. «Μεταξύ αυτών που θέλουν μόνιμη εκρίζωση, το 31% θέλει να σταματήσει κάθε αμπελουργική δραστηριότητα» σημειώνει ο Jérôme Despey.

Καλύτερα από 50 έως 60.000 εκτάρια παρά 100.000 εκτάρια

Ενώ εκπρόσωποι του γαλλικού τομέα σχεδιάζουν από τα τέλη του 2023 την εκρίζωση 100.000 εκταρίων αμπέλων προκειμένου να εξαλειφθούν 4 έως 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάζοντος κρασιού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μελετώνται με προσοχή. Με ποσοστό ανταπόκρισης 11,5%, η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα παραμένει περιορισμένη καθώς «πολλοί πιθανώς δεν απάντησαν» προειδοποιεί ο Jérôme Despey. Ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-de-Mourgues (Hérault) αναγνωρίζει ότι μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων του αμπελώνα και του εμπορίου, «είμαστε όλοι λίγο έκπληκτοι που δεν υπήρξε περισσότερος ενθουσιασμός δεδομένου ότι «ακούμε» τη βιομηχανία, «ίσως κάποιοι περιμένουν τη σοδειά για να δουν»

πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...