Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα διάφανα μπουκάλια για λευκά και ροζέ κρασιά μετατρέπονται σε «εφιάλτη»

Όταν ρωτήθηκε πώς πάνε οι προμήθειες διαφανών μπουκαλιών για λευκά και ροζέ κρασιά το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον τρύγο του 2021, ο Arnaud Sauvaire από το ομώνυμο κτήμα στο AOC Languedoc περιέγραψε την κατάσταση ως «εφιαλτική».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Sauvaire βρίσκεται στο τιμόνι του Domaine des Sauvaire έκτασης 25 εκταρίων στην περιοχή Gard της νότιας Γαλλίας. Στην εμπορική έκθεση «Dégustez en V.O!» στις αρχές Μαΐου στο Μονπελιέ, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ σημείωσε πως εξέταζε άλλες επιλογές συσκευασίας για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη, συμπεριλαμβανομένων των μπουκαλιών PET. Τελικά μπόρεσε να εμφιαλώσει όλα τα κρασιά του στην ώρα του. Η αίσθηση ανακούφισής του ενισχύεται από το γεγονός ότι ο προμηθευτής του του είπε ότι δεν θα μπορεί να του προμηθεύσει άλλα μπουκάλια πριν από το καλοκαίρι.

Σε όλους τους διαδρόμους της έκθεσης του Μονπελιέ, ιστορίες αναβολής εμφιάλωσης λόγω έλλειψης φιαλών ή πωμάτων ή ετικετών από αλουμινόχαρτο, ήταν πολλές, όπως και οι πολλαπλές αιτίες που εξηγούσαν τις εντάσεις της προσφοράς. Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλά αποθέματα σε κατασκευαστές γυαλιού από την πανδημία Covid-19 και τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και λιγότερο δημοσιευμένες αιτίες, όπως απεργίες σε εργοστάσια και αποθήκευση αποθεμάτων που επιδεινώνουν την κρίση. Οι μονομερώς αναθεωρημένοι όροι αγοράς έχουν επιδεινώσει επίσης τα προβλήματα για τους αμπελουργούς, με αδιαπραγμάτευτες αυξήσεις τιμών, πληρωμή κατά την παράδοση, αυξήσεις στο ελάχιστο όριο παραγγελιών και αλλαγές σε βαρύτερες μορφές, για να αναφέρουμε μερικές. «Όποιο κι αν είναι το θέμα, είναι να το πάρεις ή να το αφήσεις. Δεν έχουμε λόγο, είναι πρώτος, πρώτος σερβιρισμένος», αναστέναξε ένας αμπελουργός του Λανγκεντόκ.

Για να τηρήσουν τις προθεσμίες τους, ορισμένες εταιρείες αλλάζουν στρατηγικές. «Τα αποθέματά μας ήταν στα πρόθυρα να τελειώσουν για την εμφιάλωση των κρασιών μας, αλλά κατά τύχη, ο υαλουργός μας κάλυψε το έλλειμμα με ανακυκλωμένο γυαλί. Δεν ήταν το στυλ που θέλαμε, αλλά σήμαινε ότι μπορούσαμε να εμφιαλώσουμε τα πάντα», εξήγησε η Lise Fons-Vincent, η οποία ηγείται του Château de Fourques και του αμπελώνα του 50 εκταρίων στο Juvignac, κοντά στο Μονπελιέ. «Δεν περιμέναμε αυτές τις δυσκολίες, δεν ήταν αυτό που είχαμε στο νου μας, καθώς οι χρόνοι παράδοσης κυμαίνονται από 1 έως 3-4 μήνες με ελλείψεις», πρόσθεσε ο Fons-Vincent. Σε ένα άλλο κτήμα του Languedoc, η κυκλοφορία μιας νέας σειράς ροζέ κρασιών απλώς ακυρώθηκε, από φόβο μήπως δεν έχει έγκαιρα το σωστό στυλ φιάλης. «Ακόμη και με σταθερό συμβόλαιο, δεν είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα λάβουμε την παραγγελία μας στην ώρα τους», επιβεβαίωσε ένας αμπελουργός από την Hérault.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...