Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με μισό εκατ. πρόστιμο και 5 χρόνια φυλακή αντιμέτωποι δύο οινοποιοί για παράβαση του Grand Cru A

Δύο «βαρόνοι» του κρασιού στην περιοχή του Μπορντό βρίσκονται αντιμέτωποι με έως και 5 χρόνια φυλάκισης και μισό εκατ. ευρώ πρόστιμο επειδή άλλαξαν την βαθμολογία των προϊόντων τους στην σειρά κατάταξης Saint Emillion ώστε να τιμολογηθούν ακριβότερα.

Ο Hubert de Boüard, ιδιοκτήτης του Château Angélus,και ο Philippe Castéja, ιδιοκτήτης του Château Trotte Vieille, κατηγορούνται για πλαστογράφηση εμπορικής ετικέτας στο σύστημα Saint Emillion, με στόχο την αισχροκέρδεια, παρόλο που οι βαθμολογίες των κρασιών τους ήταν ήδη κοντά στις υψηλότερες δυνατές.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ταυτόχρονη καταγγελία άλλων τριών Château, που τους αρνήθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν και αυτοί παρόμοιο σήμα ανωτέρας ποιότητας, Grand Cru A, παρά το γεγονός πως τα προϊόντα τους ήταν πανομοιότυπα με των δύο καταγγελλόμενων. Η διαφορά στις τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τα προϊόντα με την ετικέτα Grand Cru A, απολαμβάνουν διαφορές στην τιμή που φτάνουν και το 30% σε σχέση με υποδεέστερα προϊόντα.

Η δικαστική διαμάχη «τρέχει» εδώ και μία δεκαετία, με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται τελικώς στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Οι δύο ιδιοκτήτες κατηγορούνται για αισχροκέρδεια και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από την μία οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στην διαμόρφωση των εμπορικών ετικετών και έκριναν τα προϊόντα που τις αιτούνταν, από την άλλη αγνόησαν τους κανόνες για τα δικά τους προϊόντα.

Σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι από το δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ο καθένας τους έως και 5 χρόνια φυλακής και ένα πρόστιμο που μπορεί και να φτάνει τις 500.000€.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερης σημασίας δίκη, σύμφωνα με τον Έρικ Μοράν, δικηγόρο των εναγόμενων, ο οποίος δήλωσε πως ολόκληρο το σύστημα πώλησης των Château βρίσκεται αυτή στιγμή στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι μόνο οι δύο ιδιοκτήτες, καθώς πλέον «το σύστημα δεν πουλάει κρασί αλλά την ταμπέλα του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Στα πλαίσια της δίκης, που θα της δώσουμε την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως μόνο το 30% της βαθμολογίας στο υπάρχων σύστημα, εξηγείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πωληθέντος προϊόντος».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...