Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μαλαγουζιές που ξεδιπλώνουν την ιστορία και την ιδιαιτερότητα του «terroir»

Το κατάλληλο κλίμα, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και την επιλεγμένη τοπογραφία, μπορούν πραγματικά να αναδείξουν προϊόντα terroir, δηλαδή με χαρακτήρα και ταυτότητα, όπως οι Μαλαγουζιές του Κτήματος Πιερία Ερατεινή και του Κτήματος Ζαφειράκη.

Αμπελώνες Κτήματος Πιερία Ερατεινή

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Ένα προϊόν terroir

Η Μαλαγουζιά στο Κτήμα Πιερία Ερατεινή, καλλιεργείται βιολογικά και δίνει νέα προοπτική στον όρο «savoir faire».

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε λόφους που ξεκινούν από τα Πιέρια Όρη και καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο με υψόμετρο 500 μ., μεγάλη εναλλαγή θερμοκρασιών ημέρας/νύχτας και αμμοαργιλώδη σύσταση εδάφους. Η οινοποίηση ακολουθεί προζυμωτική κρυοεκχύλιση πολλών ημερών και ζυμώνει σε μικρές δεξαμενές. Μετά τη ζύμωση, η ωρίμανση του κρασιού στις οινολάσπες ενισχύει το χαρακτήρα του.

Στην ετικέτα 9 Daughters του Κτήματος Πιερία Ερατεινή επικρατούν τα φυσικά ανθικά αρώματα της Μαλαγουζιάς, μαζί με βοτανικά αρώματα και εσπεριδοειδή χάρη στις γεωφυσικές και μικροκλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, Στο στόμα έχει λιπαρό και “‘καυτερό” σώμα, δροσερή οξύτητα και μαλακή, επίμονη επίγευση.

Αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης

Η Μαλαγουζιά-9D είναι αποτέλεσμα μικρο-οινοποίησης. Μόλις 10.000 φιάλες θα εμφιαλωθούν ανά «παρτίδες», με σκοπό να διατηρηθούν η αρωματική έκπληξη και πολυπλοκότητα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της εμφιάλωσης, το κρασί ωριμάζει στο σύνολό του ομοιόμορφα στη δεξαμενή, διαδικασία που επιτρέπει τη δημιουργία επιπρόσθετων δευτερογενών αρωμάτων.

Μύθος και μυστήριο στον τόπο της Πιερίας

«Ο τόπος της Πιερίας, ανέκαθεν περιβαλλόταν από μυστήριο και μύθους. Η επιβλητικότητα του τόπου, υπό το βλέμμα του Ολύμπου και των Θεών του, του προσέδιδε μια διάσταση πέρα από τα ανθρώπινα. Πίστευαν πως, κρυμμένα στα δένδρα και στους ποταμούς, κατοικούν πλάσματα θεϊκά στην καταγωγή, που το καθένα προίκιζε με δώρα τους ανθρώπους. Και τα πλάσματα αυτά τις κόρες του Θεϊκού, τα ονόμασαν Νύμφες. Στον ήχο του οίνου που κυλάει, ξεκινά να ξεδιπλώνεται η ιστορία του τόπου. Ξεκινά από τις ρίζες, μέχρι το θρόισμα των φύλλων, τις σκιές του βουνού και τη δροσιά των δέντρων. Μάλιστα, ο μύθος λέει πως εκείνος που θα αφουγκραστεί προσεχτικά, θα καταφέρει να γευτεί το τραγούδι τους και τα ποιήματά τους. Ένας οίνος, προς τιμήν της μητέρας φύσης, προς τιμήν και της ανθρώπινης φύσης και της  ατέρμονης ανάγκης της να γεννά τις ιστορίες και τα τραγούδια», διηγείται η Φανή Αργυροπούλου κόρη του Παύλου Αργυρόπουλου, οινολόγου και δημιουργού του Κτήματος Πιερία Ερατεινή μαζί με τον Ανδρέα Πάντο.

Φρεσκάδα & φινέτσα

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις αυτόχθονες γηγενείς ζύμες για τις οινοποιήσεις σχεδόν όλων των κρασιών του Κτήματος ήδη από το 2007, ο Χρήστος Ζαφειράκης αναδεικνύει το terroir της περιοχής του Τυρνάβου. Και το ίδιο ισχύει και για την ξηρή Μαλαγουζιά «NATURA», μία εκ των τριών που παράγει το Κτήμα. Στην ιδιαιτερότητά της προστίθεται η ολοκλήρωση της ζύμωσης σε ξύλινη δεξαμενή δρυός 2.400 λίτρων. Έπειτα ακολουθεί μικρής διάρκειας οξειδωτική παλαίωση στη δρύινη δεξαμενή για 12 μήνες, όπου η επαφή με το οξυγόνο θα βοηθήσει το κρασί να αναπτύξει τριτογενή αρώματα.

H μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά εσοδείας 2016 προέρχεται από το αμπελοτεμάχιο «Παλαιόμυλος» που καλλιεργείται βιολογικά εδώ και 16 χρόνια. Εκεί, σε ύψος 200-300 μ., το έδαφος είναι αμμοπηλώδες με μεγάλο ποσοστό τσακμακόπετρας που προσδίδει χαρακτήρα στον οίνο, ενώ το σταφύλι διατηρείται σε αρκετά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις των 700-800 κιλών. Ο Χρ. Ζαφειράκης επιλέγει να τρυγήσει νωρίς για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τη φινέτσα στο κρασί του. Το αποτέλεσμα, ένα μοντέρνο, σύνθετο κρασί με ανθικά αρώματα όπως το χαμομήλι και το γιασεμί. Αυτά αγκαλιάζονται από αχλάδι και μαρμελάδα λεμόνι. Γευστικά προσφέρει μέτριο όγκο, σχετικά διακριτικό αλκοόλ (12,5%), καλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ο οινόφιλος δεν πρέπει να διστάσει να κρατήσει αυτό το κρασί για παλαίωση για ακόμα 6-8 χρόνια.

winetrails periodiko (4)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Ωδείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, τη μεγαλύτερη γιορτή φυσικού κρασιού. Για μία ολόκληρη ημέρα, περισσότεροι...

REPORTS

Άκρως ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις του κτήματος Κυρ-Γιάννη το 2024, με την εταιρεία να βλέπει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά περίπου 12%...

REPORTS

Μετά την πρόσφατη άρνηση του ΟΗΕ να «δαιμονοποιήσει» τα αλκοολούχα ποτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέρχεται, ζητώντας από τα κράτη να αυξήσουν σημαντικά...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...