Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασιά που ωριμάζουν βυθισμένα σε μια αλπική λίμνη για δύο χρόνια

Ο Pascal Perceval είχε κανονίσει να συναντηθεί με δύτες κάτω από τον πάγο και έναν πιλότο στη λίμνη Tignes την 1η Μαρτίου, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς δύο βαρέλια 500 λίτρων βυθισμένα στη λίμνη για δύο χρόνια.

Αρχικά, αφού χάραξαν μια περίμετρο προκειμένου να μην αποδυναμωθεί ο πάγος ή μπλοκάρει την πρόσβαση στη λίμνη στο αποκορύφωμα των σχολικών διακοπών, τεχνικοί από τη διαχείριση της πίστας σκι έκοψαν δύο τρύπες στον πάγο πάχους 1,4 μέτρων. Η πρώτη τρύπα σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την αφαίρεση των βαρελιών των κρασιών Mondeuse και Chignin-Bergeron και η δεύτερη ήταν μια έξοδος κινδύνου για τους αυτοδύτες.

«Η ιδέα για το Tignes ήρθε όταν επισκεπτόμουν έναν πελάτη τυροκόμου στο χιονοδρομικό κέντρο», θυμάται ο αμπελουργός της Σαβοΐας. «Είχα ήδη ωριμάσει το κρασί στη λίμνη της Γενεύης, στη λίμνη Annecy και στη λίμνη Bourget και εντυπωσιάστηκα από την ανάπτυξη του κρασιού που μεγεθύνθηκε από το τέλειο επίπεδο υγρομετρίας και τη φυσική, κανονική άμπωτη και ροή του νερού. Ήθελα να δω πώς θα αποδώσει το κρασί σε νερό στους -5°C κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

«Η ψυχρότητα έκανε τα κρασιά ακόμα πιο αρωματικά από αυτά που βυθίζονται σε άλλες λίμνες. Η ποιότητα και η φινέτσα τους ήταν εντυπωσιακές, τόσο για το λευκό όσο και για το κόκκινο». Πριν επιστρέψει στο οινοποιείο του στο Porte-de-Savoie, ο Perceval ζήτησε από τον πιλότο του ελικοπτέρου να αφήσει μια θήκη με 800 φιάλες PGI Roussanne στη λίμνη, μαζί με ένα βαρέλι AOP Chignin-Bergeron, όπου θα μείνουν για ένα χρόνο ή δύο.

Τέλος, το κόστος του ελικοπτέρου, των δυτών και της βοήθειας των τεχνικών του χιονοδρομικού κέντρου ήταν σχεδόν 10.000 ευρώ, ή 10 ευρώ ανά λίτρο κρασιού. Τα κρασιά του Perceval φιλτραρίστηκαν και στη συνέχεια εμφιαλώθηκαν στις 7 Μαρτίου και θα κυκλοφορήσουν προς πώληση σύντομα.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...