Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιομηχανία κρασιού ΗΠΑ δεν επιβίωσε απλά, αναπτύχθηκε μέσα στην πανδημία

Τι αξίζει το κρασί; Για εμάς ως άτομα, η αξία του κρασιού είναι προσωπική. Μπορεί να είναι ένα βραδινό ποτό για κάθε μέρα, ή μία φορά την εβδομάδα, με τιμή κατάλληλη για το γεύμα. Ωστόσο, για κάποιους, το κρασί είναι μια επένδυση και στα χρήματα και στο εγώ, μέρος της καλής ζωής, ένα σημάδι προσωπικής επιτυχίας…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τι αξίζει το κρασί για την οικονομία των ΗΠΑ; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από την Wine America, έναν εμπορικό οργανισμό οινοποιείων, εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του κρασιού φέτος θα είναι περίπου 276 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει τον άμεσο αντίκτυπο από την παραγωγή και την πώληση κρασιού, τον έμμεσο αντίκτυπο των προμηθευτών του κλάδου (μπουκάλια, ετικέτες, εξοπλισμός κ.λπ.) και τον «επαγόμενο αντίκτυπο» όλων αυτών των μισθών που δαπανώνται σε ολόκληρη την οικονομία.

Παράλληλα, η μελέτη αυτή, από τον John Dunham & Associates, είναι ένα ατελές στιγμιότυπο του αμερικανικού κρασιού το 2022, επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα για εργασία. Ακόμη και ένας βασικός αριθμός, όπως ο αριθμός των στρεμμάτων που φυτεύτηκαν για οινοποιήσιμα σταφύλια, πρέπει να εκτιμηθεί από διάφορες διαφορετικές πηγές. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σταμάτησε να παρακολουθεί εκτάσεις αμπελώνων πριν από χρόνια λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό και οι κρατικές μελέτες μάρκετινγκ όπως αυτές της Βιρτζίνια βασίζονται συχνά στην εθελοντική συμμετοχή των οινοποιείων. Οι 10.637 «οινοπαραγωγοί» ενδέχεται να υπερεκτιμήσουν κάπως τον αριθμό των οινοποιείων, καθώς αυτά με πολλαπλές εγκαταστάσεις θα καταμετρηθούν περισσότερες από μία φορές.

Πέρα από τις προειδοποιήσεις, η μελέτη δίνει μια συναρπαστική εικόνα του πώς η βιομηχανία κρασιού έχει ξεπεράσει την καταιγίδα της πανδημίας. Μια παρόμοια μελέτη το 2017 μέτρησε τον οικονομικό αντίκτυπο του κρασιού στα 220 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ακόμη και μέσω της πανδημίας «απεικονίζει την υγεία του κλάδου», σημειώνει ο Michael Kaiser, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Wine America.

Οι διακοπές λειτουργίας του Covid επέφεραν πλήγμα στον οινοτουρισμό το 2020, καθώς τα οινοποιεία διέκοψαν τις επισκέψεις για αρκετούς μήνες, αλλά οι λιανικές και διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν άνθηση. Το κρασί ήταν πιο ευέλικτο με αυτόν τον τρόπο από άλλους τομείς υπηρεσιών, όπως τα εστιατόρια, τα οποία αναγκάστηκαν να στραφούν στο takeout και στο delivery για να παραμείνουν ζωντανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πανδημία, τα οινοποιεία που εξαρτώνται από εκδηλώσεις, όπως γάμους επλήγησαν πολύ.

Μάλιστα, όταν τα οινοποιεία άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες, η εμπειρία άλλαξε προς «επιμελημένα μενού γευσιγνωσίας» αντί να συνωστίζονται γύρω από ένα μπαρ. Και καθώς τα αεροπορικά ταξίδια εξακολουθούν να είναι περιορισμένα λόγω της πανδημίας, περισσότεροι από εμάς επισκέφθηκαν τη «χώρα του κρασιού», δίνοντας ώθηση στα τοπικά οινοποιεία.

Εν συνεχεία, η μελέτη της Wine America εκτιμά ότι τα οινοποιεία των ΗΠΑ θα υποδεχθούν περίπου 49,2 τουριστικές επισκέψεις φέτος, δημιουργώντας έσοδα σχεδόν 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τοπικές οικονομίες. Οι 274 οινοπαραγωγοί της Βιρτζίνια θα καλωσορίσουν 1,45 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος, οι οποίοι θα δαπανήσουν περίπου 493 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η έκθεση. Τα οινοποιεία, οι εισαγωγείς, οι διανομείς και οι λιανοπωλητές θα απασχολήσουν περίπου 45.000 άτομα, πληρώνοντας σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και 498 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς και κρατικούς φόρους. Ο συνολικός αντίκτυπος του κρασιού στη Βιρτζίνια φέτος θα είναι περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να εργαστεί γύρω από τον τομέα του κρασιού, η βιομηχανία απασχολεί άμεσα λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα, με μέση αμοιβή και παροχές 51.800 $ ετησίως. Οι συναφείς τομείς των οποίων η επιτυχία εξαρτάται από μια υγιή βιομηχανία κρασιού απασχολούν επιπλέον 364.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο.

 

ΠΗΓΗ: washingtonpost.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.