Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αρωματισμένο οίνο με βανίλια έπινε η ελίτ της Ανατολής το 586 π.Χ.

Υπολείμματα από αρωματισμένο με βανίλια οίνο ανακαλύφθηκε από αμφορείς που ξεθάφτηκαν από συντρίμμια της Βαβυλωνιακής καταστροφής της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ.

Οι αμφορείς όμως δεν ήταν του οποιουδήποτε,  ανήκαν στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και το περιεχόμενό τους, καταναλώνονταν από τους ανθρώπους της «υψηλής κοινωνίας».

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η παραγωγή και κατανάλωση οίνου έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην αρχαία ιστορία και στοιχεία δείχνουν πως γενικά προσδίδονταν μπαχαρικά και βότανα για τη συντήρησή του στο πέρασμα του χρόνου.

Το γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, ανακαλύπτοντας πως η βανίλια γενικά χρησιμοποιούνταν ως πρόσθετο κρασιού. Η βανίλια γενικά αποτελούσε προϊόν πολυτελείας. Πολλά από τα βάζα και τους αμφορείς που βρέθηκαν, φέρουν μια σφραγίδα ροζέτας που τα συνέδεε την οικονομία των Βασιλικών κατά την εποχή του Βασιλείου του Ιούδα.
Οι μελετητές πρόσθεσαν ότι η βανίλια και τα υπόλοιπα μπαχαρικά πιθανόν να  εισάγονταν  από την Ινδία και την Ανατολική Αφρική, καθώς συνδέονταν με ερημικούς δρόμους για τη διακίνηση του εμπορίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One.

Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη μπορεί να συνδεθεί και με την ανακάλυψη ενός μεγάλου οινοποιείου, που λειτουργούσε 1.500 χρόνια πριν  για το Βασίλειο του αρχαίου Ισραήλ, στην πόλη Yavre.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.