Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Tη Vegan γαστρονομία ανέδειξε στην HORECA 2022 ο ΕΟΣ Σάμου

Πρωτοπόρησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου αναδεικνύοντας στo Gastronomy Forum της Horeca 2022, τη φιλοπεριβαλλοντική σύγχρονη τάση και τη vegan γαστρονομία που έχει ως βάση την Πυθαγόρειο φιλοσοφία, σε συνδυασμό με τους οίνους ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, τη νέα σειρά «Άθικτων Οίνων» που κυκλοφορεί.

Σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις on stage, ο ΕΟΣ Σάμου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον και δέχθηκε διθυραμβικά σχόλια από εκπροσώπους διακεκριμένων χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών του οίνου, διεθνών chef, sommelier και bar tenders.

To μεσημέρι του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν, με τη μέγιστη προσέλευση κοινού, τα «Πράσινα» μοσχάτα κρασιά με τη φιλοσοφία ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Πρόκειται για τη νέα σειρά «Φυσικών Οίνων» που δημιούργησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου, στα πρότυπα των διεθνών φιλοπεριβαλλοντικών τάσεων. Η ενδιαφέρουσα αυτή θεματική περιλάμβανε και προβολή της μοναδικής οινογαστρονομίας της Σάμου με δημιουργίες που είχαν ως πρώτη ύλη εκλεκτά τοπικά προϊόντα, από τους ex. chefs Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προσήλθε στο Gastronomy Forum o πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη να κεραστεί με σαμιώτικο κρασί. Με χαμόγελο και θετικά σχόλια, δοκίμασε το ημίξηρο λευκό ξηρό μοσχάτο «Βαβέλ».

Τις εντυπώσεις κοινού αλλά και επισήμων κέρδισε  η πρωτοποριακή παρουσίαση του Συνεταιρισμού με θέμα «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο Βιγκανισμό» με τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρη Μαριωρή, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας που διέπει την “Πυθαγόρειο διατροφή” και από τον Γεν. Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Παναγιώτη Βαραγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της Πυθαγορείου διατροφής στο σύγχρονο βιγκανισμό. Η σύνδεση αυτού του διεθνούς διατροφολογικού ρεύματος με το λευκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί στην καλύτερή του έκφραση -στους «Φυσικούς Οίνους» αλλά και τα «Αρχέγονα Εδάφη» που δημιούργησε και κυκλοφορεί ο Συνεταιρισμός της Σάμου- έγινε από την υπεύθυνη marketing του ΕΟΣ Σάμου Μαργαρίτα Ικαρίου. Ταυτόχρονα, επί σκηνής, παρουσιάστηκαν τέσσερις συνταγές που βασίζονται στις αρχές της Πυθαγορείου διατροφής σε συνδυασμό με τις σύγχρονες βιγκανικές τάσεις, από τον ex. Chef Ευάγγελο Μπιλιμπά:

Πουγκιά από καρότο ως «καπνιστό σολωμό» με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα κρασιού, το οποίο συνδυάστηκε με το συλλεκτικό λευκό ξηρό «Αρχέγονα Εδάφη».

«Κεμπάπ» φακής με πατάτα, τοματίνια και κράκερ κρεμμυδιού, το οποίο συνδυάστηκε με το ημίξηρο και απολαυστικό λευκό μοσχάτο «Βαβέλ».

«Μπέργκερ» μανιταριών με οσπριάδα, τόφου, μαύρη τρούφα και κρέμα από παντζάρι, το οποίο συνδυάστηκε μοναδικά με τον «Ερημίτη», τον εκπληκτικό φυσικό οίνο από τη σειρά των «Άθικτων».

Και για επιδόρπιο, καραμελωμένο αχλάδι βρασμένο σε γλυκό μοσχάτο κρασί «Samos Anthemis», με κρέμα λεμονιού και παστέλι κανέλας.

Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η σύνδεση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της Σάμου ώστε να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη το νησί μας ως οινογαστρονομικός προορισμός.

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, στις παρουσιάσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αν. Σάμου Γεώργιος Στάντζος, η Αντιδήμαρχος Δέσποινα Κάιλα και η δημοτική σύμβουλος Βούλα Αρβανίτη. Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Β. Αιγαίου Άννη Ανδρεάδη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Απόστολος Αλατζάς, διακεκριμένοι chef και sommelier, επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, εκπρόσωποι θεματικών Μέσων Ενημέρωσης και πλήθος κόσμου.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...