Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O EOΣ Σάμου τιμά τα «Αρχέγονα εδάφη» και εμβληματικούς παραγωγούς

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου, αναγνωρίζοντας την αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος της Σάμου, της αμπελουργικής μας παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης, αναδεικνύει την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα και θα τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά, έναν προς έναν τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης να προστατεύσει και να προάγει αυτήν ακριβώς την πατρογονική κληρονομιά, δημιούργησε και κυκλοφορεί έναν ιδιαίτερα προικισμένο οίνο με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη».

Για την εσοδεία 2020 των «Αρχέγονων Εδαφών», τιμώμενος αμπελουργός είναι ο Ιωάννης Σοφούλης και η επιλογή των σταφυλιών έγινε αποκλειστικά από τον αμπελώνα ιδιοκτησίας του, με χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο αμπελώνας του έχει βόρεια έκθεση, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, με εδάφη όξινα, μέσης σύστασης, φτωχά, βαθιά, χαλικώδη και σχιστολιθικά.

Ο παραγωγός αυτός,  του οποίου η  διασύνδεση με την αλληλουχία των γενεών αμπελοκαλλιέργειας χάνεται στα βάθη του χρόνου και της ιστορίας, συνεχίζει την παράδοση παραμένοντας στις επάλξεις της αμπελοκαλλιέργειας, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. «Αισθάνομαι μια μεγάλη τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του κόπου όλων των παραγωγών μελών του Συνεταιρισμού, αλλά και της πατρογονικής καλλιέργειας που ξεκίνησε από τον προπάππου μου και θα φτάσει στα εγγόνια και τα δισέγγονά μου» τόνισε ο κ. Σοφούλης με αφορμή την κυκλοφορία του κρασιού αυτού, που όπως δήλωσε προέρχεται από αμπελώνα «δασά φυτεμένο» σε υψόμετρο 1000 μέτρων από «αναργιώρογο και αρωματικό μοσχάτο», από τα πιο παλιά κλήματα του νησιού.

Το χρώμα αυτού του υπέροχου λευκού ξηρού κρασιού με την ονομασία «Αρχέγονα Εδάφη», είναι ανοιχτό πορτοκαλί. Πεντακάθαρη μύτη με αρώματα ώριμων βερίκοκων, καβουρδισμένων αμύγδαλων, καραμέλας, εσπεριδοειδών σε μορφή κονφί, με φόντο μέλι και κηρήθρα.

Πρώτο στόμα απροσδόκητα υπόγλυκο και μυελώδες, ωστόσο η αίσθηση αυτή γρήγορα υποχωρεί προς όφελος ενός στιβαρού, τανικού συνόλου με όγκο και δομή και εξαιρετικά μακρά αρωματική επίγευση. Πολύ καλό φρούτο που ντύνει άψογα τον ξηρό έως και στεγνό χαρακτήρα του κρασιού, αρμονικό.

Εξαιρετική ισορροπία σακχάρων – οξύτητας – αλκοόλ

Το άρωμα μοσχάτου βγαίνει στο τέλος της επίγευσης με αριστουργηματικό τρόπο ως έμμεση όσφρηση (retro olfaction αναδρομική οσμή), εξαιρετικής διάρκειας.

Είναι οίνος λευκός ξηρός ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος, που έχει ωριμάσει 12 μήνες σε ωοειδείς δεξαμενές και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστα-ακολλάριστα, με αλκοολικό βαθμό 13,5 vol και ανάγοντα ζάκχαρα 1,8 gr lt.

Ιδανικά το σερβίρουμε σε θερμοκρασία 8-10ο C και συνοδεύει απολαυστικά όλα τα λιπαρά ψάρια σε εκφάνσεις υψηλής γαστρονομικής τέχνης και κρεατικά παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Επίσης, ιδιαίτερες συνταγές όπως: μαριναρισμένο σολωμό με γλυκιά πάπρικα και καραμελωμένο κρεμμύδι αλλά και ζυμαρικά με μανιτάρια, σπαράγγια και λάδι τρούφας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

REPORTS

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

REPORTS

Οι πωλήσεις κρασιού στην Ιρλανδία παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα πέρυσι, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση συνέχισε να μειώνεται σύμφωνα με μια...