Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Majorera, η νέα γηγενής ποικιλία των Καναρίων Νήσων

Από τα 39 δείγματα των στελεχών που συλλέχθηκαν από διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί των Καναρίων, Φουερτεβεντούρα, η έρευνα απέφερε οκτώ δείγματα από γνωστές ποικιλίες και ένα άγνωστο, το οποίο ονομάστηκε Majorera και καλλιεργείται κυρίως στο δήμο Betancuria.

Η νέα ποικιλία είναι ενδημική και αποκλειστική στην Φουερτεβεντούρα. Ανακαλύφθηκε έπειτα από μελέτη γενετικού υλικού στελεχών του νησιού που πραγματοποιήθηκαν από την Francesca Fort, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ταρραγόνα, η οποία της ανατέθηκε από το Συμβούλιο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας του Cabildo και την ένωση οινοπαραγωγών Majuelo.

Η νέα ποικιλία είναι αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες ποικιλίες των Καναρίων Νήσων και “θα μπορούσε να προέρχεται ή να έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιβηρική Χερσόνησο”, αναφέρει λεπτομερώς η εμπειρογνώμονας που χρησιμοποίησε τη μικροδορυφορική τεχνική για την έρευνά της.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τέσσερις ποικιλίες που βρέθηκαν (listán prieto, listán negro, palomino fino και beba) παρουσιάζουν μεταλλάξεις, αποδεικνύοντας τη μεγάλη βιοποικιλότητα του αμπελώνα της Φουερτεβεντούρα. Η Dr. Francesca Fort πρόσθεσε ότι “το ενδιαφέρον τώρα είναι να ανοίξει μια νέα γραμμή έρευνας που θα αποδείξει ότι όλες αυτές οι ποικιλίες μπορούν να αντέξουν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω των κλιματικών συνθηκών, η Φουερτεβεντούρα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη συγκεκριμένη μελέτη”.

Τέλος, η διδάκτορας εκτίμησε το έργο των ντόπιων οινοποιών ”Majoreros”, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν για αιώνες αυτή τη μικρή αμπελουργική κληρονομιά, που αποτελεί πλέον πηγή μεγάλης χαράς, όπως λέει η ίδια.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας του Cabildo, David de Vera, επεσήμανε ότι αυτού του είδους η ενδημική ποικιλία “θα δώσει αξία στην παραγωγή ενός μοναδικού τύπου σταφυλιών και κρασιού στον κόσμο”, επιδοκιμάζοντας “μια εξαιρετική δουλειά που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μελέτη του αμπελώνα της Μajorera, με την πρόθεση επίσης του αρμόδιου υπουργείου να της δώσει συνέχεια σε βάθος χρόνου”.

Για το σκοπό αυτό, “πρέπει να συνεχίσουμε την μελέτη αυτού του αποκλειστικού στελέχους. Έχουμε ήδη στα χέρια μας μια εξαίρεση και πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ελέγξουμε εάν υπάρχουν άλλες ποικιλίες στο νησί”.

Από την πλευρά του, ο Samuel Domínguez, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών Majuelo, ευχαρίστησε τους οινοπαραγωγούς που παρείχαν το υλικό για τη μελέτη αυτή, τονίζοντας ότι “τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε να μελετάμε τον παλιό αμπελώνα του νησιού κάνοντας ανάλυση της αντίστασης των διαφορετικών στελεχών στην ξηρασία της Φουερτεβεντούρα.”

 

Πηγή canarias7.es

 

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι παραγωγοί πρέπει να βάλουν κρασιά υψηλής ποιότητας σε ελαφρύτερες φιάλες για να αλλάξουν την αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με το βάρος της φιάλης,...

REPORTS

Η αμερικανική οινοβιομηχανία αντιμετωπίζει δύσκολες προοπτικές ενόψει του 2025, αντιμετωπίζοντας υπερπροσφορά αποθεμάτων και ανεπαρκή ζήτηση. Αυτός ο συνδυασμός έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Οινοποιείου και των παραγωγικών εγκαταστάσεων της «ΚΤΗΜΑ ΝΕΜΕΙΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ & ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» από την Cavino Group ενισχύοντας περαιτέρω τη...

REPORTS

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση, το βιολογικό κρασί παραμένει ανθεκτικό. Αν και ο ρυθμός μετατροπής των αμπελώνων σε βιολογική καλλιέργεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αυτό που εύκολα φέρνει στο φως κάθε καλόπιστη αναζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί, είναι το βάθεμα της γνώσης και η ωριμότητα σε ένα...

VIDEOS

Μην χάσετε την ετήσια έκδοση που κυκλοφορεί Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.

VIDEOS

Συνέντευξη στο The Top 50 By Wine Trails, κυκλοφορεί Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με την Agrenda.

REPORTS

Προς ιστορικές επιδόσεις οδεύουν τα ιταλικά αφρώδη κρασιά για το 2024, με περισσότερο από 1 δισ. φιάλες να αναμένεται να έχουν παραχθεί και πωληθεί...