Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Koστίζει ακριβά η αδράνεια στον αμπελουργικό τομέα λένε στη Γαλλία

Στη συνάντηση του προέδρου των συνεταιριστικών οινοποιείων της Γαλλίας, Joël Boueilh που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Γεωργίας στα τέλη του μήνα, ο αμπελοοινικός τομέας επεξεργάζεται και θα υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που βασίζεται σε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης για τα επόμενα χρόνια.

Ο Joël Boueilh επιθυμεί «να οδηγήσει την αμπελουργία προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Θα πρέπει να υπάρξει μόνο ένα καλό αποτέλεσμα το 2023 για τον αμπελοοινικό τομέα, αυτό θα ήταν η επίλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες του. Τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων παραγωγής και εμπορίου του τομέα αμπέλου και οίνου με τον υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιλυθούν «τα προβλήματα της αγοράς κρασιού και η γαλλική υπερπαραγωγή». Ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Cooperateurs, απαριθμεί όλες τις αβεβαιότητες της επερχόμενης περιόδου 2023. Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η κατανάλωση κρασιού παραπαίει: «Δεν πρέπει να το κρύβουμε, διανύουμε τη χρονιά όλων των κινδύνων» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Saint-Mont (Gers).

Εάν ο τομέας υποβάλλει συλλογικά αιτήματα για έκτακτα μέτρα (πριμοδοτούμενη εκρίζωση, απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης κ.λπ.), είναι απαραίτητο να βαθμονομηθούν τα αιτήματα για να αποφευχθούν παρενέργειες, επισημαίνει ο Joël Boueilh, ώστε να αποφευχθεί ότι «μια καλή ιδέα για μια περιοχή έχει δραματικές συνέπειες για τον γείτονά της». Για παράδειγμα, το αίτημα για οριστικό ξερίζωμα των πλεοναζόντων αμπελιών στο Μπορντό θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στο Μπερζεράκ. Πέρα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, «έχουμε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για τη γαλλική αμπελοκαλλιέργεια», ανακοινώνει ο Joël Boueilh, ο οποίος παρακαλεί να «πάμε την αμπελοκαλλιέργεια προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό που οδεύουμε: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς, δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Σχέδιο δράσης

Ο τομέας δεν χρειάζεται άλλη μια έκθεση, αλλά μια σφαιρική αμφισβήτηση για να καταλήξει σε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης, πιστεύει ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων: «υπήρξαν ήδη τομεακά σχέδια στο παρελθόν, τα οποία κάνουν εξαιρετικές αναφορές για το ράφι, αλλά ποια είναι η εφαρμογή τους;» Για τον Joël Boueilh, «ο γαλλικός τομέας υποφέρει από υπερβολική αυτοπροστασία. Το να μην αλλάζεις τίποτα είναι πιο επικίνδυνο από το να φαντάζεσαι πράγματα που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα σήμερα, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εξελίξεις στο μέλλον».

Ζητώντας να απελευθερωθούν ιδέες και φαντασία, ο αμπελουργός από τη νοτιοδυτική Γαλλία ζητά μια ευρεία σάρωση: διάρθρωση της προσφοράς, καινοτομία στα προφίλ προϊόντων, νέα βοηθήματα μάρκετινγκ… «Μετράει σωστά ο οινοπαραγωγός τον κίνδυνο να μην κάνει τίποτα; Καθημερινά βιώνουμε υποκατανάλωση και έλλειψη προσαρμογής στην αγορά. Είναι κρασιά που μένουν στις δεξαμενές, κόκκινα κατά τόπους, ροζέ αλλού» καταλήγει.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.