Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kι όμως, Pinot Blanc σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μισού λίτρου μπύρας

Το κρατικό οινοποιείο του Φράιμπουργκ εντάσσεται στο επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα των ζυθοποιείων: εμφιαλώνει κρασί σε μπουκάλια μισού λίτρου με καπάκια κορώνας. Ηδη, πιλοτικά, εμφιαλώθηκαν 2.000 μπουκάλια με το μπεστ σέλερ λευκό κρασί Pinot Blanc.

Ένα πιλοτικό έργο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο εμπόριο κρασιού, τρέχει  το κρατικό οινοποιείο του Φράιμπουργκ που λανσάρισε πρόσφατα στην αγορά ένα κρασί σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπύρας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα και στη βιομηχανία κρασιού.

Επειδή το δικό τους σύστημα θα ήταν πολύ περίπλοκο για τους οινοποιούς, τώρα απλώς προσκολλώνται στο καθιερωμένο σύστημα των ζυθοποιείων και καταφεύγουν στο τυπικό μπουκάλι μισού λίτρου με καπάκια κορώνας. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορούν να παραδώσουν τα άδεια μπουκάλια κρασιού οπουδήποτε η μπύρα είναι διαθέσιμη στο τυπικό μπουκάλι – ανεξάρτητα από το αν ο πωλητής λιανικής έχει το εν λόγω μπουκάλι κρασιού στη γκάμα του.

Το γεγονός ότι μια τέτοια πρωτοβουλία προέρχεται από το Φράιμπουργκ δεν προκαλεί έκπληξη αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν. Στο κοντινό Breisach, η εταιρεία Südglas λειτουργούσε κάποτε ένα σύστημα που κατά καιρούς καθάριζε περισσότερα από 20 εκατομμύρια επιστρεφόμενα μπουκάλια κρασιού ετησίως. Αυτά ήταν ακόμα μπουκάλια λίτρων που πωλούνταν κυρίως στον κλάδο της εστίασης. Ωστόσο, με την εισαγωγή της φιάλης των τριών τέταρτων λίτρων, το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα κατέρρευσε και το σύστημα έκπλυσης έκλεισε το 2017.

Επειδή ένα λογικό επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα απαιτεί πρωτίστως ομοιόμορφα δοχεία, πάρθηκε η απόφαση να συνεργαστεί ρεαλιστικά με τη βιομηχανία ζυθοποιίας. Το κύριο πρόβλημα ήταν οι ετικέτες, λέει ο Kolja Bitzenhofer, επικεφαλής του κρατικού οινοποιείου. Αυτά δεν πρέπει να ξεκολλούν από τα μπουκάλια κρασιού ακόμα κι αν έχουν κρυώσει με πάγο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

 

Από την άλλη πλευρά, οι ετικέτες πρέπει να ξεκολλήσουν αμέσως στο σύστημα καθαρισμού όταν έρθουν σε επαφή με το διάλυμα πλύσης, διαφορετικά τα μπουκάλια ταξινομούνται αυτόματα και καταλήγουν στο γυαλί απορριμμάτων. «Δοκιμάσαμε 25 ετικέτες μέχρι να έχουμε τη σωστή λύση», λέει ο Bitzenhofer.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο η παράδοση φιαλών

Στην πρώτη προσπάθεια, 2.000 μπουκάλια του μπεστ σέλερ Pinot Blanc εμφιαλώθηκαν σε μπουκάλια μπύρας. Αλλά όλα τα άλλα κρασιά μπορούν επίσης να εμφιαλωθούν εύκολα σε μπουκάλια με καπάκια κορώνας, λένε. Αρχικά, το κρατικό οινοποιείο θα εμπορεύεται τις φιάλες στα δικά του τοπικά σημεία πώλησης και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ο δηλωμένος στόχος, ωστόσο, είναι να καθιερωθούν σύντομα τα μπουκάλια στο κλασικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και να πειστούν και άλλα οινοποιεία να τα μιμηθούν. «Ως θεσμός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θέλουμε να ξεκινήσουμε καινοτομίες στον κλάδο», λέει ο Bitzenhofer. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι συχνά η παράδοση. Το γεγονός ότι πλέον συχνά προσφέρονται μπουκάλια μπύρας με καπάκι κορώνας και μπουκάλια κρασιού με βιδωτό καπάκι είναι καθαρή συνήθεια. Κατ ‘αρχήν, θα μπορούσατε να το κάνετε και αντίστροφα.

Από οικολογικής άποψης, η στροφή των οινοπαραγωγών προς τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα θα ήταν κέρδος. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κρατικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Οπωροκηπευτικών της Βαυαρίας στο Veitshöchheim, οι φιάλες μιας χρήσης ευθύνονται για το 32% των συνολικών εκπομπών CO2 που προκύπτουν κατά την παραγωγή του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο CO2 εκπέμπεται στην παραγωγή φιαλών μιας χρήσης παρά στην καλλιέργεια των αμπελιών στον αμπελώνα.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα γυάλινα μπουκάλια ξαναγεμίζονται έως και 50 φορές. Η ομοιομορφία των φιαλών σημαίνει επίσης ότι μειώνονται οι διαδρομές μεταφοράς. Εάν ένα άδειο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι κρασιού επιστραφεί στη βόρεια Γερμανία, δεν χρειάζεται να μεταφερθεί πίσω νότια, αλλά μπορεί να ξαναγεμιστεί στο πλησιέστερο ζυθοποιείο.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα και αλλού

Η πρωτοβουλία του Φράιμπουργκ δεν είναι η πρώτη που επαναφέρει επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια στο εμπόριο κρασιού. Στο Möglingen της Βυρτεμβέργης, δέκα εταιρείες ίδρυσαν την Wein-Mehrweg eG τον Ιανουάριο, η οποία, σε αντίθεση με την εταιρεία του Φράιμπουργκ, βασίζεται στο δικό της σύστημα με φιάλες των τριών τετάρτων του λίτρου. Μεσοπρόθεσμα, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά αντικαθιστούν «ένα σημαντικό ποσοστό των προηγούμενων φιαλών μιας χρήσης».

Στην αρχή, τα μπουκάλια θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύστημα έκπλυσης στο Möglingen και θα μπορούσαν να προστεθούν περαιτέρω συστήματα ξεβγάλματος αργότερα, σύμφωνα με τον συνεταιρισμό. Αλλά οι κάτοικοι του Φράιμπουργκ δεν είναι οι πρώτοι όταν πρόκειται για την εμφιάλωση μπύρας. Το βιολογικό οινοποιείο Palatinate Galler παρουσίασε μια τέτοια ιδέα σε μια έκθεση κρασιού τον Μάρτιο του 2023.

Το αν το επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα των διαφόρων παικτών έχει μέλλον θα εξαρτηθεί πλέον πάνω απ’ όλα από έναν παράγοντα: την απόφαση αγοράς των πελατών. Εάν η πρώτη παρτίδα ασυνήθιστων μπουκαλιών κρασιού πουληθεί γρήγορα, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε γρήγορα την ποσότητα, λένε στο Φράιμπουργκ.

 

Πηγή: taz.de

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...