Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H «Rhonéa» εξαίρεση των συνεταιριστικών οινοποιείων

Με 2.900 εκτάρια αμπέλων στη νότια κοιλάδα του Ροδανού, μεταξύ των οποίων τα 2.100 βρίσκονται στα χωριά Crus και Côtes du Rhône, η Rhonéa, ως οινοποιείο της περιοχής αποτελεί σημαντικό παίκτη.

Οι 400 αμπελουργοί του οινοποιείου ασχολούνται με τέσσερις ονομασίες, δηλαδή Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vacqueyras και Visan και περικλείουν τους πρόποδες του Mont Ventoux μέχρι το βορειότερο τμήμα του διαμερίσματος Vaucluse, κοντά στο Drôme Provençale.

«Εκμεταλλεύοντας» τα θετικά που μπορεί να προσφέρει ένα συνεταιριστικό οινοποιείο, η Rhonéa δουλεύει σκληρά ώστε να αλλάξει τη φήμη που μαστίζει εταιρείες όπως η ίδια. «Στο παρελθόν, και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι οινικοί συνεταιρισμοί θεωρούνταν ότι παράγουν μόνο μεγάλους όγκους κρασιών κακής ποιότητας», λέει η Valérie Vincent, επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας στη Rhonéa.

Μια δεκαετία αργότερα αυτή η φήμη άρχισε να αλλάζει μαζί με την αγορά. Η έκρηξη της ζήτησης και η στροφή προς την καλύτερη ποιότητα προϊόντος, οδήγησαν τους συνεταιρισμούς στην  αύξηση  της παραγωγής  τους και στην αναζήτηση  καλύτερων μεθόδων παραγωγής εργασίας .

Αλλά για συνεταιριστικά οινοποιεία όπως η Rhonéa, η πρόοδος προς μια πιο θετική εικόνα μπορεί να είναι αργή.

«Η αδράνεια είναι σίγουρα ένας από τους κύριους λόγους που εξηγούν αυτή τη μακροχρόνια εικόνα», λέει ο Vincent. «Οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να αλλάξουν τόσο γρήγορα όσο άλλοι φορείς εκμετάλλευσης γιατί όταν ξεκινάς κάτι νέο στους αμπελώνες, πρέπει να περιμένεις πριν τεθεί σε ισχύ η αλλαγή.

«Ο κόσμος λέει συνήθως ότι χρειάζονται σχεδόν 10 χρόνια για να μεταμορφωθεί πλήρως ένα οινοποιείο, τόσο στα αμπέλια όσο και στα κελάρια. Αν σκεφτείς την ποσότητα των αμπελουργών και των εκταρίων που έχουμε, χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος για να αλλάξουν τα πάντα».

Η Rhonéa εργάζεται σκληρά για να αλλάξει τη συνεταιριστική εικόνα. «Προσπαθούμε να δείξουμε τη δουλειά των αμπελουργών μας, που είναι όλοι μικροκαλλιεργητές περίπου 10 εκταρίων», λέει.

Η Rhonéa ακολουθεί μια διττή προσέγγιση για την premiumization, τόσο στους αμπελώνες όσο και στις πωλήσεις της. Το οινοποιείο δεσμεύεται στην ανάπτυξη συνδεδεμένων εργαλείων για να βοηθήσει τους αμπελουργούς στις καθημερινές τους δουλειές, με μετεωρολογικούς σταθμούς, εργαλεία μέτρησης νερού και συνοδευτικά μέτρα για τη μετατροπή των πρακτικών σε  βιώσιμες.

Το οινοποιείο ασχολείται επίσης με βιοδυναμική γεωργία, «δουλεύοντας όχι ενάντια στη φύση, αλλά με αυτήν», λέει ο Vincent. «Όταν σέβεσαι τον ρυθμό της φύσης και των φυτών, η φύση πάντα σου τον επιστρέφει», λέει, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή βιοδυναμικών πρακτικών έχει βελτιώσει την αντοχή στην κλιματική αλλαγή στα αμπέλια.

Αποτελούμενη από πολλούς μικρούς παραγωγούς, η Rhonéa εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ένα «μεγάλο κτήμα», με ακριβή εργαλεία για τη διαχείριση των 2.900 εκταρίων της.

«Γνωρίζουμε την ωριμότητα των σταφυλιών μας ανάλογα με το πού βρίσκονται. Αυτό βοηθά στην επιλογή των σωστών σταφυλιών τη σωστή στιγμή για το cuvée που θέλουμε», προσθέτει ο Vincent.

Πέρα από τις καμπάνιες και τις εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Rhonéa επιτρέπει στην ποιότητα των κρασιών της να αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός συνεταιρισμού. Οι αμπελώνες, μικρές αποδόσεις και με περιορισμένες εμφιαλώσεις, αναδεικνύουν την ικανότητα του συνεταιρισμού να είναι τόσο ακριβής και τόσο επαγγελματικός όσο ένα μεμονωμένο κτήμα στη γνώση των αμπελώνων του.

«Είναι ακριβώς το αντίθετο από την ιδέα ότι τα συνεταιριστικά οινοποιεία βάζουν όλα τα σταφύλια στον ίδιο κάδο για να παράγουν τεράστιες ποσότητες κρασιών», λέει ο Vincent.

Επισημαίνει την παραγωγή του Vintage Muscat de Beaumes de Venise από τη Rhonéa ως το τέλειο παράδειγμα αυτού: «Το Vintage Muscat μας δείχνει τη φαντασία μας στην οινοποίηση: Το Muscat Petit Grain είναι μια πολύ εύθραυστη ποικιλία σταφυλιού και η οινοποίηση και η παλαίωση του Μοσχάτου απαιτεί μεγάλη ικανότητα.»

Η Rhonéa είναι ενωμένη από το 2015 με το σύνθημα «αναδεικνύοντας τα terroirs και ενώνοντας ταλαντούχους ανθρώπους». Όπως το θέτει ο Vincent: «Αυτή είναι μια πολύ καλή περίληψη του τι κάνει ένα συνεταιριστικό οινοποιείο: να είσαι ειδικός από το αμπέλι μέχρι το τραπέζι».

ΠΗΓΗ: drinksbusiness.com

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...