Οι εικόνες που έρχονται στο φως λίγα 24ωρα μετά τη νύχτα παγετού της περασμένης Κυριακής είναι αποκαλυπτικές της ανεπανόρθωτης ζημιάς που έχει γίνει στους πρώτους τρυφερούς βλαστούς του αμπελιού και η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσδοκίας για παραγωγή την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Οι πρώτες αναφορές επί του θέματος κάνουν λόγο για σπάνιο καιρικό φαινόμενο που με βάση τις μελέτες των ειδικών είχε συμβεί άλλη μια φορά πριν από 130 χρόνια.
Νεμέα και Μαντινεία είναι οι αμπελουργικές ζώνες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του καταστροφικού παγετού, χωρίς να έχουν ωστόσο προσδιορισθεί μέχρι στιγμής τα όρια στα οποία πέρασε το ψύχος, με το θερμόμετρο να γράφει ακόμα και μείον 4 βαθμούς Κελσίου.

Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται εμφανές αμέσως μετά το πρόσφατο κύμα ψύχους που επηρέασε αρκετές περιοχές της Πελοπόννησος, με τις αμπελουργικές ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας να συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες άφησαν έντονο αποτύπωμα. Αγρότες που δραστηριοποιούνται στον εύφορο κάμπο της περιοχής επικοινώνησαν με αρμόδιους φορείς, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πραγματική έκταση των ζημιών, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποτίμησης.
Μετά τις πρώτες αναφορές, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει επίσημη καταγραφή της κατάστασης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την Τετάρτη 6 Μαΐου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλή την διευθύντρια από την Πάτρα επισκέφθηκε την περιοχή, με στόχο να πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι και να αποκτηθεί σαφής εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στις καλλιέργειες.

Η απόφαση η αυτοψία να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση του φαινομένου δεν είναι τυχαία. Οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι επιπτώσεις του παγετού σε αμπέλια, οπωροφόρα, κηπευτικά ή άλλες καλλιέργειες δεν είναι πλήρως ορατές από την πρώτη στιγμή. Χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να εμφανιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα πραγματικά σημάδια ζημιάς και να μπορέσουν οι ειδικοί να προχωρήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Στο μεταξύ, παραγωγοί της περιοχής έχουν ήδη συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό από τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους, επιχειρώντας να καταγράψουν την αρχική εικόνα και να τεκμηριώσουν τις απώλειες που εκτιμούν ότι έχουν υποστεί. Το υλικό αυτό έχει ήδη τεθεί υπόψη των αρμόδιων φορέων ως πρώτο στοιχείο αξιολόγησης.
Η Νεμέα το επίκεντρο
Η αγροτική οικονομία της Νεμέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, με τις καλλιέργειες να στηρίζουν εκατοντάδες οικογένειες και επαγγελματίες. Για τον λόγο αυτό, κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στους παραγωγούς αλλά και στη συνολική τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η ολοκλήρωση της επιτόπιας εκτίμησης από τα στελέχη του ΕΛΓΑ και η επίσημη αποτύπωση των ζημιών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στήριξης και αποζημίωσης. Οι παραγωγοί της Νεμέας αναμένουν πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της αυτοψίας, γνωρίζοντας ότι από αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επόμενες κινήσεις τους για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Σε μια εποχή όπου η κλιματική αστάθεια δοκιμάζει ολοένα και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, η ταχύτητα αντίδρασης των αρμόδιων μηχανισμών αποκτά καθοριστική σημασία. Για τη Νεμέα, η καταγραφή της πραγματικής εικόνας είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα, πριν ακολουθήσουν οι αποφάσεις που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Άργος – Μυκήνες γράφουν απώλειες
Ο ισχυρός παγετός στις αρχές Μαΐου προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και στον Δήμο Άργους Μυκηνών, πλήττοντας καίρια την αμπελοκαλλιέργεια.
Ο παγετός που σάρωσε την Αργολίδα το διήμερο 2 και 3 Μαΐου άφησε πίσω του κατεστραμμένες καλλιέργειες και αγρότες σε απόγνωση. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε τον Δήμο Άργους Μυκηνών στην πιο κρίσιμη φάση της παραγωγής, μηδενίζοντας τις προσδοκίες για τη φετινή σοδειά.

Η αμπελοκαλλιέργεια δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Στη Σκοτεινή, την Αλέα και την Εξοχή η καταστροφή στα αμπέλια χαρακτηρίζεται ολοκληρωτική. Σημαντικές ζημιές καταγράφουν επίσης οι παραγωγοί στο Γυμνό και το Μαλανδρένι. Ο πάγος έκαψε τα κλήματα σε ένα κομβικό στάδιο ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα καταδικάζει τη φετινή παραγωγή και ταυτόχρονα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την απόδοση της επόμενης χρονιάς, λένε οι αγρότες. Κηπευτικά και οπωροφόρα δέντρα της ευρύτερης περιοχής υπέστησαν αντίστοιχες φθορές.
Ασφυκτικά κόστη και απώλεια εισοδήματος
Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής παλεύει ήδη με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αθρόες εισαγωγές τρίτων χωρών δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Η καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων του 2025 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδεινώνει το ήδη βαρύ κλίμα. Οι συνεχείς μεταπτώσεις του καιρού και η κλιματική κρίση ήρθαν απλά να δώσουν τη χαριστική βολή στο αγροτικό εισόδημα, οδηγώντας τους καλλιεργητές σε αδιέξοδο επιβίωσης.
























