Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Aπό το βαρέλι στη συσκευασία, η βιωσιμότητα στο κρασί περνάει από το ξύλο

Το πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ του Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano, μιας περιοχής που επενδύει εδώ και χρόνια στο θέμα της αειφορίας στην αλυσίδα της παραγωγής κρασιού και της PEFC Italia, μιας μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής οργάνωσης, δεσμεύτηκε να προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση δασών μέσω μιας ανεξάρτητης πιστοποίησης.

Φωτογραφία από Rob & Lisa Meehan https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Στον αμπελώνα, στο κελάρι και στην αλυσίδα μεταφοράς των φιαλών: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο κρασί περνά επίσης από το ξύλο, είτε χρησιμοποιείται στην συσκευασία, είτε στα αμπέλια, είτε στην παραγωγή βαρελιών, είτε στον φελλό.

Σκοπός του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιρειών, είναι η υποστήριξη ενός νέου δρόμου βιωσιμότητας που αφορά στην ηθική χρήση δασικών πρώτων υλών. Συνοπτικά, η συμφωνία, εξηγεί ένα σημείωμα του Consorzio, προβλέπει την προώθηση «εκστρατειών» κατάρτισης και ευαισθητοποίησης στην βιομηχανία κρασιού. Αφορά τις δυνατότητες που σχετίζονται με την επιλογή πιστοποιημένων προϊόντων ή την προστασία των δασών.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος ενός μεγαλύτερου «project» που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα Equalitas» – εξηγεί ο Andrea Rossi, πρόεδρος του Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano – «και η συνεργασία με την PEFC Italia, είναι θεμελιώδης γιατί το ξύλο είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα. Είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και όλες αυτές που συνδέονται με μια υπεύθυνη και προστατευτική παραγωγή ξύλου για την κάθε περιοχή και τις κοινότητες που κατοικούν σε αυτή.»

«Η σύνδεση μεταξύ της αλυσίδας εφοδιασμού της δασοκομίας και του κόσμου του οίνου είναι ισχυρότερη από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς: ας σκεφτούμε το ξύλο που χρησιμοποιείται στα βαρέλια και στους πασσάλους στους αμπελώνες, το χαρτόνι για την συσκευασία και το ξύλο που χρησιμοποιείται στις θήκες κρασιού, τον φελλό ή το χαρτί για καταλόγους και διαφημίσεις, ακόμα και την ξύλινη παλέτα στην οποία μεταφέρεται το κρασί σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Antonio Brunori, γενικός γραμματέας της PEFC στην Ιταλία. «Η επιλογή αυτών των προϊόντων με πιστοποίηση δασών PEFC σημαίνει επικοινωνία στους τελικούς καταναλωτές όσον αφορά την επιλογή της βιωσιμότητας και της ποιότητας που διαθέτει ένα οινοποιείο.»

«Με αυτό το πρωτόκολλο, η PEFC Italia διατίθεται σε έναν νέο τομέα με την πρόθεση να μοιραστεί μονοπάτια αειφορίας που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες μέσω της επιλογής πιστοποιημένων προϊόντων PEFC και της προστασίας των εθνικών δασικών περιοχών, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μέσω των καθημερινών επιλογών ενός μόνο αγοραστή κρασιού».

Συγκεκριμένα στο πρωτόκολλο, οι δύο εταιρείες δεσμεύονται να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να κάνουν συνειδητές επιλογές μέσω της χρήσης πιστοποιημένων υλικών που προστατεύουν τη δασική κληρονομιά, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και τη βιωσιμότητα του υλικού δασικής προέλευσης (ξύλο, χαρτί και φελλός). Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα με πιστοποίηση PEFC εγγυώνται την προέλευση της πρώτης ύλης από δάση διαχειριζόμενα με υπευθυνότητα, με υποχρέωση αναδάσωσης των πεσμένων δέντρων και με διατήρηση υψηλών επιπέδων στις υπηρεσίες του οικοσυστήματος.

Το πρωτόκολλο προβλέπει παροχή υποστήριξης στους παραγωγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την δυναμική της χρήσης προϊόντων που προέρχονται από πιστοποιημένες, βιώσιμες και νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με επικοινωνία για τις εγγενείς αξίες της χρήσης βιώσιμων προϊόντων που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην ίδια την παραγωγή κρασιού.

Στόχο της εταιρικής αυτής σχέσης αποτελεί η ανάπτυξη εργαλείων μάρκετινγκ και πληροφόρησης που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να προωθηθεί το υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης βιώσιμων τοπικών προϊόντων με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον αναπτύσσονται έρευνες για τη μείωση των εκπομπών CO2, εγκρίνονται πιστοποιημένα δασικά έργα για την εξουδετέρωση των υπολειπόμενων εκπομπών, με παράλληλη προώθηση του θετικού αντικτύπου στον καταναλωτή. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή χρήση ξύλου στην αλυσίδα παραγωγής κρασιού στο Montepulciano.

 

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...