Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Aπό το βαρέλι στη συσκευασία, η βιωσιμότητα στο κρασί περνάει από το ξύλο

Το πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ του Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano, μιας περιοχής που επενδύει εδώ και χρόνια στο θέμα της αειφορίας στην αλυσίδα της παραγωγής κρασιού και της PEFC Italia, μιας μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής οργάνωσης, δεσμεύτηκε να προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση δασών μέσω μιας ανεξάρτητης πιστοποίησης.

Φωτογραφία από Rob & Lisa Meehan https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Στον αμπελώνα, στο κελάρι και στην αλυσίδα μεταφοράς των φιαλών: η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο κρασί περνά επίσης από το ξύλο, είτε χρησιμοποιείται στην συσκευασία, είτε στα αμπέλια, είτε στην παραγωγή βαρελιών, είτε στον φελλό.

Σκοπός του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιρειών, είναι η υποστήριξη ενός νέου δρόμου βιωσιμότητας που αφορά στην ηθική χρήση δασικών πρώτων υλών. Συνοπτικά, η συμφωνία, εξηγεί ένα σημείωμα του Consorzio, προβλέπει την προώθηση «εκστρατειών» κατάρτισης και ευαισθητοποίησης στην βιομηχανία κρασιού. Αφορά τις δυνατότητες που σχετίζονται με την επιλογή πιστοποιημένων προϊόντων ή την προστασία των δασών.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος ενός μεγαλύτερου «project» που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα Equalitas» – εξηγεί ο Andrea Rossi, πρόεδρος του Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano – «και η συνεργασία με την PEFC Italia, είναι θεμελιώδης γιατί το ξύλο είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες στην εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα. Είναι κάτι που αφορά όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και όλες αυτές που συνδέονται με μια υπεύθυνη και προστατευτική παραγωγή ξύλου για την κάθε περιοχή και τις κοινότητες που κατοικούν σε αυτή.»

«Η σύνδεση μεταξύ της αλυσίδας εφοδιασμού της δασοκομίας και του κόσμου του οίνου είναι ισχυρότερη από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς: ας σκεφτούμε το ξύλο που χρησιμοποιείται στα βαρέλια και στους πασσάλους στους αμπελώνες, το χαρτόνι για την συσκευασία και το ξύλο που χρησιμοποιείται στις θήκες κρασιού, τον φελλό ή το χαρτί για καταλόγους και διαφημίσεις, ακόμα και την ξύλινη παλέτα στην οποία μεταφέρεται το κρασί σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Antonio Brunori, γενικός γραμματέας της PEFC στην Ιταλία. «Η επιλογή αυτών των προϊόντων με πιστοποίηση δασών PEFC σημαίνει επικοινωνία στους τελικούς καταναλωτές όσον αφορά την επιλογή της βιωσιμότητας και της ποιότητας που διαθέτει ένα οινοποιείο.»

«Με αυτό το πρωτόκολλο, η PEFC Italia διατίθεται σε έναν νέο τομέα με την πρόθεση να μοιραστεί μονοπάτια αειφορίας που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες μέσω της επιλογής πιστοποιημένων προϊόντων PEFC και της προστασίας των εθνικών δασικών περιοχών, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μέσω των καθημερινών επιλογών ενός μόνο αγοραστή κρασιού».

Συγκεκριμένα στο πρωτόκολλο, οι δύο εταιρείες δεσμεύονται να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να κάνουν συνειδητές επιλογές μέσω της χρήσης πιστοποιημένων υλικών που προστατεύουν τη δασική κληρονομιά, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και τη βιωσιμότητα του υλικού δασικής προέλευσης (ξύλο, χαρτί και φελλός). Στην πραγματικότητα, τα προϊόντα με πιστοποίηση PEFC εγγυώνται την προέλευση της πρώτης ύλης από δάση διαχειριζόμενα με υπευθυνότητα, με υποχρέωση αναδάσωσης των πεσμένων δέντρων και με διατήρηση υψηλών επιπέδων στις υπηρεσίες του οικοσυστήματος.

Το πρωτόκολλο προβλέπει παροχή υποστήριξης στους παραγωγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την δυναμική της χρήσης προϊόντων που προέρχονται από πιστοποιημένες, βιώσιμες και νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με επικοινωνία για τις εγγενείς αξίες της χρήσης βιώσιμων προϊόντων που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην ίδια την παραγωγή κρασιού.

Στόχο της εταιρικής αυτής σχέσης αποτελεί η ανάπτυξη εργαλείων μάρκετινγκ και πληροφόρησης που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή, προκειμένου να προωθηθεί το υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης βιώσιμων τοπικών προϊόντων με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον αναπτύσσονται έρευνες για τη μείωση των εκπομπών CO2, εγκρίνονται πιστοποιημένα δασικά έργα για την εξουδετέρωση των υπολειπόμενων εκπομπών, με παράλληλη προώθηση του θετικού αντικτύπου στον καταναλωτή. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή χρήση ξύλου στην αλυσίδα παραγωγής κρασιού στο Montepulciano.

 

Πηγή winenews.it

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα 35 χρόνια του γιορτάζει φέτος το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη από το 1990 που ο Άγγελος Ρούβαλης, εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής...

REPORTS

Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Tasting Room της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό οινοποιείο του Κτήματος.

REPORTS

Η Trinity Wines, κορυφαία εταιρεία εισαγωγής και διακίνησης κρασιών και premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική συνεργασία της με το Κτήμα...

REPORTS

Η βιομηχανία κρασιού της Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ένα ακόμη πλήγμα, καθώς ο Καναδάς επιβάλλει δασμό 25% στο αμερικανικό κρασί, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 29η χρονιά λειτουργίας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση “ΒορΟινά”, με τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επιστρέφει και πάλι στο ετήσιο ραντεβού της με το...