Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Aνεβάζει ρυθμούς στο κρασί το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτει πλέον περισσότερους από 1.000 αμπελώνες

Ο αριθμός των αμπελώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 1.000 μετά από αύξηση 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι Άγγλοι και Ουαλοί οινοπαραγωγοί πούλησαν το 2023 ένα ρεκόρ 8,8 εκατομμυρίων φιαλών, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με την αλματώδη αύξηση της ζήτησης, και 87 νέοι αμπελώνες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αμπελώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1.030, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ομάδας οίνου της Υπηρεσίας Τροφίμων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

«Η υπέρβαση του ορίου των 1.000 αμπελώνων αποτελεί πραγματικό ορόσημο για τον κλάδο μας και εδραιώνει τη θέση μας ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος γεωργικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Nicola Bates, CEO της WineGB.

«Μεγαλώνουμε βιώσιμα με την παραγωγή μας και εξασφαλίζουμε μια αύξηση 10% στις πωλήσεις, η οποία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη με την ευρύτερη μείωση της κατανάλωσης κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αισθάνονται πιο σίγουροι για την οικονομία, πιθανότατα θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ανακαλύψουν τα κρασιά μας στις παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Αναμένουμε μια ευρύτερη επανεκκίνηση που θα υποστηρίξει τα μελλοντικά κρασιά μας να φτάσουν σε νέες αγορές και νέους καταναλωτές».

Η συνολική έκταση αμπελοκαλλιέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σήμερα σε 4.209 εκτάρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 123% κατά την τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός των βρετανικών οινοποιείων έχει επίσης αυξηθεί σε 221.

Η παραγωγή το 2023 ανήλθε σε 161.960,84 εκατόλιτρα, που ισοδυναμεί με 21,6 εκατομμύρια φιάλες, αυξημένη κατά 77% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wine GB, το 76% του παραγόμενου κρασιού το 2023 θα είναι αφρώδες, ενώ το 23% θα είναι αποσταγμένο κρασί και το 1% προορίζεται για βερμούτ και άλλα ποτά.

Το Chardonnay είναι το πιο διαδεδομένο σταφύλι που φυτεύεται, αντιπροσωπεύοντας το 32% της συνολικής εκτάριας έκτασης, ακολουθούμενο από το Pinot Noir και το Pinot Meunier.

Το Bacchus αντιπροσωπεύει το 8% των φυτεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Seyval Blanc και το Solaris αντιστοιχούν στο 3%. Άλλες υβριδικές ποικιλίες περιλαμβάνουν τις Rondo και Regent.

Οι πωλήσεις αφρώδους οίνου έχουν αυξηθεί κατά 187% από το 2018, αυξάνοντας από 2,2 εκατομμύρια φιάλες σε 6,2 εκατομμύρια το 2023. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις του αποσταγμένου οίνου έχουν αυξηθεί κατά 117% σε 2,6 εκατομμύρια φιάλες κατά την ίδια πενταετία.

«Το κρασί της Μ. Βρετανίας είναι μια ιστορία επιτυχίας που έχει παρουσιάσει εξαιρετική ανάπτυξη και εξέλιξη την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα σημαντικών επενδύσεων. Η ανάπτυξη των αμπελώνων και των οινοποιείων προβλέπεται να συνεχιστεί.», καταλήγει η Bates.

Οι πωλήσεις κατανέμονται σε ένα ευρύ φάσμα καναλιών:

  • Σούπερ μάρκετ (30%)
  • Μπαρ και εστιατόρια (28%)
  • Πωλήσεις σε κελάρια (17%)
  • απευθείας διαδικτυακές πωλήσεις (11%)
  • Εξαγωγές (8%)
  • Ειδικοί έμποροι κρασιού (6%)

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άνοδος των ελληνικών κρασιών είναι αδιαμφισβήτητη, με την παράδοση και την τάση να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα Decanter World Wine Awards...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από...

REPORTS

Μια αξιοσημείωτη καθοδική τάση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο στις εισαγωγές κρασιών στην Γερμανία με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...