Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας διαπρεπής οικουµενικός οινόφιλος

Πίσω στο μακρινό 2001, σ’ ένα σταυροδρόμι της καθημερινότητας,  είχα την τύχη να συναντήσω  τον Fernando Santos. Για όσους το αγνοούν πρόκειται για έναν Πορτογάλο, πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή ποδοσφαίρου με επαγγελματική σταδιοδρομία μεταξύ άλλων και στη χώρα μας,  που έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Fernando Manuel Fernandes da Costa santow όπως είναι το πλήρες όνομα του διάσημου προπονητή και οινόφιλου λατρεύει τα Vintage Port.

Του Λάζαρου Γατσέλου

Την περίοδο 2001-2002 βρέθηκε στο τιμόνι της ΑΕΚ.  Φιλομαθής, ανήσυχος και οινόφιλος, λάτρης της καθημερινής κουζίνας,  θέλησε μεταξύ άλλων να ανακαλύψει και την παραδοσιακή εκδοχή των ταβερνών της πρωτεύουσας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην περάσει από την ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου κι έτυχε να γνωριστούμε ως τακτικοί επισκέπτες.

Άμεσος και ειλικρινής

Αφοπλιστικά άμεσος, ταπεινός κι ειλικρινής, απολάμβανε το φαγητό και το κρασί  στην καθημερινή του έκφραση και ταυτόχρονα επικοινωνούσε μέσα από αυτά, όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επέτρεπαν. Η ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης» μεταξύ άλλων  θεωρείται σημείο αναφοράς στον ξαλμυρισμένο τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ένα πράγμα λοιπόν που έκανε ο κ.  Santos, όταν αισθάνθηκε οικειότητα στο χώρο, ήταν να ανταλλάσει πληροφορίες με τους μάγειρες τόσο για τις συνταγές όσο και για τη σημασία του συγκεκριμένου ψαριού στη δομή της πορταγαλικής κουζίνα στο πέρασμα των χρόνων. Ο ίδιος γνώριζε πως ο παστός μπακαλιάρος υπάρχει σε διάφορα ελληνικά πιάτα από την εποχή του περάσματος του Χρ. Κολόμβου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κάτι που αγνοεί πλήθος μαγείρων και βαθμοφόρων της γεύσης ακόμα και σήμερα.

Aλληλένδετα κρασί & φαγητό

Όσες φορές τον συνάντησα στην ταβέρνα πάντα δοκίμαζε τα κρασιά από τα βαρέλια και πάντα ρωτούσε αν μπορεί ν’ απολαύσει κάποιο δικό του εμφιαλωμένο, καλά κρυμμένο κι όχι μεταφερόμενο ως τρόπαιο, μέχρι να λάβει το θετικό σήμα από τον κ. Στέλιο.  Σε μία από αυτές κάποιος προπονητής καφενείου, πιθανά πολιτικός,  αναμφίβολα από αυτούς που γνωρίζουν για το καλύτερο κρασί που υπάρχει, τον ρώτησε αν συμβαδίζει η δημόσια κατανάλωση κρασιού με τη θέση και τη φήμη του. «Ο δικός μας άνθρωπος» , χαμογέλασε και του εξήγησε πως φαγητό και κρασί είναι αλληλένδετα στην καθημερινότητα από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Έπειτα, αφού ρώτησε τον φωτεινό μας παντογνώστη αν του αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζει το σύγχρονο  ποδόσφαιρο, για να λάβει σαφώς καταφατική απάντηση, του εξήγησε πως αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη θέση  που έχει το κρασί και το φαγητό στην καθημερινότητά του.

all pages_optimized (10)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...