Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα αρώματα του βουνού το Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη

Από αυτόρριζο αμπελώνα 45 ετών στα ορεινά της Μεσσηνίας το εκλεπτυσμένο Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη.

Αμπελώνες κτήματος Ψαρούλη. Πηγή φωτογραφίας: facebook psaroulis wines

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα του Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη στη Βασιλάδα της Μεσσηνίας, φέρνει αρώματα μελιού, βανίλιας, μπανάνας και ώριμων φρούτων στη μύτη. Η γεμάτη και μεστή του γεύση μεταφέρει στα ορεινά της Μεσσηνίας. Εκεί, σε υψόμετρο 550 μέτρων βρίσκεται ένας γέρικος αυτόριζος αμπελώνας, ηλικίας 45 ετών. Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν, σε μια καλή χρονιά, τα 250 κιλά ανά στρέμμα, προσυπογράφουν τις ιδιαιτερότητες του εκλεπτυσμένου αυτού οίνου. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια, νωρίς τον Αύγουστο και η παραγωγή μεταφέρεται με φορτηγό ψυγείο στο οινοποείο του Κώστα Ψαρούλη, για να εφαρμόσει όλες τις ποιοτικές φροντίδες που επιβάλλει το πρωτόκολλο των μεγάλων οίνων. Τμήμα του μούστου που παράγεται, οδηγείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ ένα μικρότερο κομμάτι περνάει από δρύινα γαλλικά βαρέλια για ζύμωση και μερική ωρίμανση, πριν ενωθεί ξανά μετά από λίγους μήνες με τον βασικό όγκο της παραγωγής για να προκύψει το τελικό blend. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό Chardonnay που έχει διακριθεί πολλές φορές στη σύντομη παρουσία του οινοποιείου, αποσπώντας δεκάδες μετάλια στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς. Περίπου 15.000 φιάλες ετησίως καταφέρνει να δώσει αυτός ο ορεινός αμπελώνας, με τις αγορές της Αγγλίας να δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο κρασί αυτό, το οποίο πλέον έχει αρχίσει και αναζητά επίμονα και η ελληνική αγορά.

all pages_optimized (6)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει το Ελληνικό Συλλογικό Περίπτερο στην εμπορική έκθεση κρασιού EUROVINO 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 και...

REPORTS

Ο διευθύνων σύμβουλος του Wine Society, Steve Finlan, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα της αγοράς κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του προϋπολογισμού του...

REPORTS

Μια μελέτη αποκαλύπτει τα εμπόδια που απομακρύνουν τους καταναλωτές από το κρασί, έναντι της μπύρας και των κοκτέιλ.0

REPORTS

Η αγορά κρασιού στην Κίνα έχει περάσει από εντυπωσιακές διακυμάνσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χώρα εξελίχθηκε σε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...