Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κατανάλωση οίνου με μέτρο μπορεί να προστατέψει την καρδιά

Η νέα έρευνα εξέτασε στοιχεία από 53.000 ανθρώπους και συμπέρανε ότι η κατανάλωση οίνου με λελογισμένη χρήση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, με μείωση των σημάτων που συνδέονται με το στρες στον εγκέφαλο.

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του κρασιού. Νέα έρευνα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατέψει την καρδιά και να μειώσει τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος και σχετίζονται με το στρες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Kenechukwu Mezue παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο 70ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Ο Δρ. Meuze και η ομάδα του από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης εξέτασε τα στοιχεία που έδωσαν περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι σε άλλη έρευνα, που αφορούσε στην υγεία. Το 60% του δείγματος ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 57 ετών.

Η κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: μηδέν κατανάλωση, χαμηλή κατανάλωση (λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα), μέτρια κατανάλωση (από 1 έως 14 ποτήρια την εβδομάδα) και υψηλή κατανάλωση (περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα). Περίπου το 15% των συμμετεχόντων είχαν περάσει ένα μεγάλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, με το ποσοστό να φθάνει το 17% γι’ αυτούς που ανήκαν στην ομάδα της χαμηλής κατανάλωσης και 13% γι’ αυτούς που ανήκαν στο γκρουπ της μέτριας κατανάλωσης.

Ο Δρ. Meuze και η ομάδα του εξέτασαν την περιοχή του εγκεφάλου που εμφάνιζε αυξημένη δραστηριότητα και μέτρησαν την δραστηριότητα που συνδέεται με το φόβο και το στρες στην αμυγδαλή του εγκεφάλου μέσω PET scans. Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες μηδενικής, χαμηλής και υψηλής κατανάλωσης παρουσίασαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας στην αμυγδαλή σε σχέση με τους συμμετέχοντες μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μέτριας κατανάλωσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η έρευνα δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνει όσους δεν πίνουν να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Όμως πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε μελλοντικές θεραπείες. «Η βασική ιδέα είναι ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επιδράσει στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει το άτομο να χαλαρώσει, να μειώσει τα επίπεδα του στρες και ενδεχομένως μέσω αυτών των διεργασιών να μειώσει τις πιθανότητες μιας καρδιαγγειακής πάθησης» συνοψίζει ο Δρ. Meuze. Και τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί ότι η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με το στρες αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Πηγή winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στο Μουσείου Οίνου της Σάμου, που παντρεύει την αυθεντική οινική παράδοση με τη σύγχρονη μουσειακή άποψη, οι συμμετέχοντες στις premium γευσιγνωσίες, ταξιδεύουν μέσα από...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...