Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Έμφαση σε γηγενείς ποικιλίες από τα οινοποιεία Αναστασίου και Λαφαζάνη

Η “Geometria Malagouzia” του οινοποιείου Λαφαζάνη και η Μαλαγουζιά του κτήματος Αναστασίου και οι δύο από μια περιοχή όπου οι συνθήκες της αμπελουργίας καθίστανται ιδανικές…

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Αρώµατα και γεύση

Μια μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά με το όνομα «Geometria Malagouzia» ΠΓΕ Πελοπόννησος, διαθέτει στην αγορά το Οινοποιείο Λαφαζάνη. Οι αμπελώνες βρίσκονται στα ημιορεινά εδάφη της Κορινθίας σε υψόμετρο 250-450 μ.. Οι αποδόσεις διατηρούνται χαμηλές, της τάξης των 600 κιλών/στρέμμα με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας του σταφυλιού της περιοχής. Οι οινοποιήσεις πραγματοποιούνται στο εκσυγχρονισμένο οινοποιείο σε χαμηλές θερμοκρασίες των 14-16οC για τη διατήρηση και ανάδειξη πλούσιων φρούτων κι ανθικών αρωμάτων ζύμωσης.

Δοκιμάζοντας αυτήν τη Μαλαγουζιά που προέρχεται από την πελοποννησιακή γη σε τυπικό μεσογειακό κλίμα, αρχικά το μάτι διακρίνει ένα απαλό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες για να ακολουθήσει ένα έντονο, πλούσιο άρωμα φρούτων και λουλουδιών που χαρακτηρίζουν την ποικιλία και να τελειώσει με ισορροπημένη γεύση, αρώματα λουλουδιών και φρούτων και μακρά επίγευση. Ο χαμηλός αλκοολικός βαθμός (12% vol) συγκριτικά με τα κρασιά που το οινόφιλο κοινό είναι συνηθισμένο για μια ποικιλία σαν τη Μαλαγουζιά μαρτυρά ένα εύκολο, κρασί απεριτίφ.

Το Κτήμα Λαφαζάνη ιδρύθηκε το 1946, με τον Βασίλειο Λαφαζάνη. Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας ιδρύθηκε στη Μαγούλα Αττικής, ενώ το δεύτερο που διατηρείται μέχρι και σήμερα ιδρύθηκε στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα το 1993. Ο Σπύρος Λαφαζάνης, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, πήρε τη σκυτάλη και κατάφερε να εξελίξει το οινοποιείο δίνοντας έμφαση σε γηγενείς ποικιλίες. Το 2016 κάνει την εμφάνισή της δυναμικά η τρίτη γενιά της οικογένειας, με την Αθηνά Λαφαζάνη στη διοίκηση του εμπορικού τμήματος και τον Βασίλη Λαφαζάνη ανερχόμενο αμπελουργό και οινολόγο.

Γίνεται τέχνη η οινοποίηση στην Αρχαία Νεμέα

Το κλίμα της Αρχαίας Νεμέας σε συνδυασμό με το αργιλώδες έδαφος, δημιουργούν ικανές συνθήκες για την καλλιέργεια της ποικιλίας της Μαλαγουζιάς του Κτήματος Αναστασίου. Η οικογένεια διαθέτει 145 ιδιόκτητα στρέμματα στην κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας και στις πλαγιές του λόφου Απέσα και αφιερώνει 45 εξ αυτών σε υψόμετρο 300 μέτρων για τη Μαλαγουζιά που διατίθεται σε ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα, το οποίο από τη σοδειά του 2021 θα αλλάξει σε ΠΓΕ Κόρινθος.

Μία από τις καλύτερες χρονιές

Η ετικέτα που διατίθεται κάθε χρόνο, από το 2013, στην αγορά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είναι ένα εξαιρετικό value for money κρασί. Μάλιστα η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες, αρκετά ξερική, με μικρές αποδόσεις της τάξης των 700 κιλών/στρέμμα. Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε στις 25.8.2020 χειρωνακτικά, με διαλογή για καλή ποιότητα φρούτου και οδηγήθηκε στο οινοποιείο για κρυοεκχύλιση 24 ωρών. Ακολούθησε ελεγχόμενη ζύμωση σε δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες.

winetrails periodiko (6)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Ωδείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, τη μεγαλύτερη γιορτή φυσικού κρασιού. Για μία ολόκληρη ημέρα, περισσότεροι...

REPORTS

Άκρως ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις του κτήματος Κυρ-Γιάννη το 2024, με την εταιρεία να βλέπει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνεται κατά περίπου 12%...

REPORTS

Μετά την πρόσφατη άρνηση του ΟΗΕ να «δαιμονοποιήσει» τα αλκοολούχα ποτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέρχεται, ζητώντας από τα κράτη να αυξήσουν σημαντικά...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...