Το VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) είναι ο ιστορικός σύνδεσμος των κορυφαίων οινοποιών της Γερμανίας, που εκπροσωπεί περίπου διακόσια οινοποιεία με αυστηρούς κανόνες καλλιέργειας και οινοποίησης. Το χαρακτηριστικό του έμβλημα, ο αετός με το τσαμπί σταφυλιού, αποτελεί σήμα ποιότητας και εγγύηση προέλευσης, αναγνωρισμένο διεθνώς ως ένδειξη κρασιών που εκφράζουν με αυθεντικότητα το terroir τους και τη φιλοσοφία της βιωματικής αμπελουργίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα διακεκριμένα οινοποιεία του VDP αναφέρουν μια απαιτητική αλλά ελπιδοφόρα συγκομιδή για το 2025. Παρά τις χαμηλές αποδόσεις, οι παραγωγοί εμφανίζονται αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για «ζωντανή οξύτητα» και εντυπωσιακή ισορροπία στα κρασιά που ήδη ωριμάζουν στα κελάρια τους.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του VDP, η χρονιά ξεκίνησε ευνοϊκά, με ζωηρή ανάπτυξη των αμπελιών και χωρίς παγετούς. Ένα θερμό καλοκαίρι πρόσφερε ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης, ωστόσο οι βροχές του Ιουλίου απαίτησαν εντατική διαχείριση φυλλώματος και στενή παρακολούθηση της υγείας των σταφυλιών. Οι παρατεταμένες ξηρές περίοδοι που ακολούθησαν οδήγησαν σε έναν πρώιμο και ταχύ ρυθμό τρύγου, ο οποίος σε ορισμένες περιοχές ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο.
Παράλληλα, το VDP τόνισε ότι η «ακρίβεια, ο σωστός συγχρονισμός και η ομαδική προσπάθεια» ήταν καθοριστικοί παράγοντες. Όσοι πέτυχαν τη σωστή στιγμή συλλογής, κατάφεραν να εξασφαλίσουν φυσιολογική ωρίμανση, διατηρώντας ταυτόχρονα φρεσκάδα και δομή. «Το αποτέλεσμα είναι σταφύλια εξαιρετικής υγείας και ζωηρής οξύτητας», ανέφερε η έκθεση.
Μάλιστα, ο Arner Bercher του VDP.Weingut Bercher στην περιοχή Kaiserstuhl επισήμανε ότι, αν και οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, η ποιότητα αντιστάθμισε πλήρως την ποσότητα. «Η αφοσίωση των οινοποιών μας χάρισε κρασιά με πολυεπίπεδη πολυπλοκότητα και έναν ζωηρό διάλογο φρούτου και οξύτητας που υπόσχεται ευχαρίστηση μετά την παλαίωση», δήλωσε.
Στην περιοχή Franken, ο τρύγος για τα αφρώδη ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Silvaner παρουσίασε καθαρή, ορυκτή δομή, το Riesling δροσερή ακρίβεια, ενώ το Spätburgunder εμφάνισε στιβαρή δομή και υψηλές δυνατότητες παλαίωσης.
Στον Mittelrhein, οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αύξησαν την πίεση από βοτρύτη, απαιτώντας αυστηρά επιλεγμένο χειρωνακτικό τρύγο και οδηγώντας σε πολύ περιορισμένες αποδόσεις, μόλις 50 hl/ha σε ορισμένα σημεία. Παρ’ όλα αυτά, τα σταφύλια έδειξαν υψηλό βάρος γλεύκους και έντονα αρώματα.
Τέλος, στην περιοχή Mosel-Saar-Ruwer, η παρουσία ομίχλης από τα ποτάμια προστάτευσε τα αμπέλια από τους παγετούς, εξασφαλίζοντας μια επιτυχημένη, αν και περιορισμένη, συγκομιδή.























