Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλει στην επιλογή σταφυλιών σε ιταλικό οινοποιείο

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.

Ο όμιλος διαχειρίζεται πέντε κτήματα στην Ούμπρια και την Τοσκάνη και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε έναν προηγμένο αυτόματο οπτικό διαλογέα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος αναλύει τα σταφύλια και ξεχωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα καλύτερα από εκείνα που πρέπει να απορριφθούν.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τεχνολογία παρουσιάστηκε στο Fattoria del Cerro, στο Μοντεπουλτσιάνο της Σιένα. Ο οινοποιός Εμανουέλε Νάρντι εξήγησε ότι το μηχάνημα επιτρέπει μια επιλογή σταφυλιών με ακρίβεια που ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνατότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα φτάνει σε ποσοστό ακρίβειας έως και 90% στον εντοπισμό των ιδανικών σταφυλιών. Χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή ως μια «σιωπηλή αλλά ισχυρή επανάσταση», με στόχο στο μέλλον όλα τα σταφύλια της συγκομιδής να περνούν από τον οπτικό διαλογέα.

Παράλληλα, η καινοτομία βασίζεται στην ικανότητα αυτοεκμάθησης του συστήματος. Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει τα σταφύλια με βάση παραμέτρους που ορίζουν οι τεχνικοί, δημιουργώντας μια προσαρμοσμένη «συνταγή» για κάθε ποικιλία. Ο Νάρντι υπογράμμισε ότι, παρότι το μηχάνημα εκτελεί τη διαλογή, ο έλεγχος παραμένει στα χέρια του ανθρώπου. «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη», τόνισε, «την ενισχύει».

Ο γενικός διευθυντής του ομίλου, Αντόνιο Ντονάτο, επισήμανε τη στρατηγική σημασία της υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι η καινοτομία αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της εταιρείας. Το νέο οινοποιείο σχεδιάστηκε για να ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, ενώ η εισαγωγή του οπτικού διαλογέα με τεχνητή νοημοσύνη συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην οινοποίηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου η αυτοματοποίηση και τα εργαλεία που βασίζονται σε δεδομένα συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας. Στην περίπτωση αυτή, η ΤΝ εξασφαλίζει ότι μόνο τα καλύτερα σταφύλια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, ανεβάζοντας δυνητικά τον πήχη για τα κρασιά που παράγονται στα κτήματα των Tenute del Cerro.

Εν κατακλείδι, ο τρύγος του 2025 στο Fattoria del Cerro είναι από τους πρώτους στην Ιταλία που βασίζεται σε τόσο προηγμένη τεχνολογία για την επιλογή σταφυλιών. Η εταιρεία εκτιμά ότι η ενσωμάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες της θα βελτιώσει όχι μόνο την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και θα αποτελέσει νέο σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην ιταλική αμπελουργία. Καθώς περισσότερα οινοποιεία αναζητούν τρόπους να συνδυάσουν την παράδοση με την τεχνολογική εξέλιξη, η προσέγγιση της Tenute del Cerro μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κλάδο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...