Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ρυθμό ανάπτυξης 10,6% τρέχει η αγορά βιολογικών οίνων στην ΕΕ

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6% από το 2025 έως το 2030 φθάνοντας σε αξία τα 16,7 δισ.

Αυτό αποδίδεται στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την υγεία και το περιβάλλον, σύµφωνα µε έρευνα αγοράς της Grand View Research, που καταγράφει διπλασιασµό της αύξησης της κατανάλωσης βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Aντίστοιχα, το µέγεθος της παγκόσµιας αγοράς βιολογικού κρασιού ανήλθε στα 11,87 δισ. δολάρια το 2024 και προβλέπεται να φθάσει τα 21,48 δισ. έως το 2030, µε ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 10,4% από το 2025 έως το 2030.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα που ευθυγραµµίζονται µε τους στόχους ευεξίας. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα αξιοσηµείωτη σε χώρες µε υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικού ακτιβισµού και εδραιωµένες αγορές βιολογικών τροφίµων, όπως η Γερµανία και η Γαλλία.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι η επιρροή των νεότερων καταναλωτών, ιδίως των Millennials, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιµότητα και την ποιότητα. Οι Millennials παρακινούνται από µια προσέγγιση «λιγότερο αλλά καλύτερο» και θεωρούν τα βιολογικά κρασιά ως προϊόντα υψηλής ποιότητας που ευθυγραµµίζονται µε τις αξίες τους, τροφοδοτώντας τη ζήτηση, καθώς η συνολική κατανάλωση κρασιού µειώνεται σε ορισµένες παραδοσιακές αγορές. Αυτή η γενεαλογική µετατόπιση είναι εµφανής στο αυξανόµενο µερίδιο αγοράς των βιολογικών κρασιών σε χώρες όπως το Ηνωµένο Βασίλειο, όπου οι λιανοπωλητές επεκτείνουν τις βιολογικές επιλογές τους για να καλύψουν τη ζήτηση.

Η κυριαρχία της Ευρώπης στην παραγωγή βιολογικού κρασιού υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη της αγοράς, µε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία να αντιπροσωπεύουν το 75% της παγκόσµιας έκτασης πιστοποιηµένων βιολογικών αµπελώνων. Τα ευνοϊκά κλίµατα, οι οινοπαραγωγικές κουλτούρες και η κρατική υποστήριξη για τη βιολογική γεωργία έχουν επιτρέψει την ταχεία µετατροπή των αµπελώνων, εξασφαλίζοντας µια σταθερή και αυξανόµενη προσφορά βιολογικών κρασιών. Αυτή η δύναµη από την πλευρά της προσφοράς επιτρέπει στους παραγωγούς να καινοτοµούν και να ανταγωνίζονται τα συµβατικά κρασιά στη γεύση και την ποιότητα, όπως φαίνεται από τις µάρκες που λανσάρουν νέες βιολογικές ποικιλίες.

Επέκταση και σε αναδυόµενες αγορές

Επιπλέον, η αγορά επωφελείται από την επέκταση των ευκαιριών τόσο σε ώριµες όσο και σε αναδυόµενες περιοχές. Ενώ η Νότια Ευρώπη παραµένει κόµβος παραγωγής, οι χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν αυξανόµενη κατανάλωση λόγω του ανοίγµατος σε εισαγόµενα βιολογικά κρασιά και της αυξανόµενης ευαισθητοποίησης για το κρασί. Για παράδειγµα, παρά την περιορισµένη εγχώρια παραγωγή, η Ολλανδία και η Αυστρία βιώνουν αύξηση στις εισαγωγές και τις πωλήσεις βιολογικού κρασιού. Αυτή η διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης, σε συνδυασµό µε τις συνεχιζόµενες τάσεις καινοτοµίας και βιωσιµότητας, αναµένεται να στηρίξει την επέκταση της βιοµηχανίας βιολογικού κρασιού στην Ευρώπη έως το 2030, αναφέρει η έρευνα  της Grand View Research.

Πρωτοστατούν οι λευκοί οίνοι στα βιολογικά

Η αγορά βιολογικού λευκού κρασιού στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθεί µε σύνθετο ρυθµό ανάπτυξης (CAGR) 10,1% από το 2025 έως το 2030, λόγω διαφόρων παραγόντων που αφορούν συγκεκριµένες περιοχές. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έλκονται όλο και περισσότερο από τα βιολογικά λευκά κρασιά λόγω των αντιληπτών οφελών τους για την υγεία, συµπεριλαµβανοµένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε µέταλλα, των λιγότερων προσθέτων και της ευθυγράµµισής τους µε τις αξίες βιωσιµότητας.

Η βαθιά ριζωµένη παράδοση της περιοχής στην παραγωγή φηµισµένων λευκών ποικιλιών όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Riesling, ειδικά στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερµανία, υποστηρίζει την εγχώρια κατανάλωση και την ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές.

Τα κανονιστικά πλαίσια και τα πρότυπα πιστοποίησης της ΕΕ ενισχύουν περαιτέρω την εµπιστοσύνη και τη διαφάνεια των καταναλωτών, ενθαρρύνοντας περισσότερα οινοποιεία να υιοθετήσουν βιολογικές πρακτικές ενώ εκδηλώσεις όπως οι εβδοµάδες Riesling της Γερµανίας και παρόµοια φεστιβάλ κρασιού έχουν επίσης προωθήσει τα βιολογικά λευκά κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....