Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντιμέτωποι με την φυλλοξήρα οι οινοποιοί των Κανάριων Νήσων

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που βλέπουν τα ιστορικά τους αμπέλια αντιμέτωπα με ένα σημαντικό κίνδυνο.

Στις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Τενερίφη με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου για την απομόνωση των προσβεβλημένων περιοχών, την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης και την παρότρυνση των αμπελουργών να παρακολουθούν στενά τους αμπελώνες τους

Μέχρι τώρα, τα Κανάρια νησιά ήταν μία από τις λίγες αμπελουργικές περιοχές στον κόσμο που δεν είχαν προσβληθεί από το έντομο που τρέφεται με τις ρίζες και τα φύλλα των αμπελιών, προκαλώντας θανατηφόρα τραύματα στα φυτά vitis vinifera. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία ή μέθοδος χημικού ελέγχου, αλλά ούτε μέτρα για περιορισμό εξάπλωσης της φυλλοξήρα.

Η μόνη δυνατή αντίδραση είναι ο εμβολιασμός των φυτών vitis vinifera με αμερικανικά ριζώματα μια πρακτική που είναι πλέον υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες που παράγουν κρασί. Η πλειονότητα των αμπελιών στις Κανάριες Νήσους είναι φυτεμένες στις δικές τους ρίζες, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες.

Οι παραγωγοί πιστεύουν ότι η επιδημία ξεκίνησε όταν ένας κάτοικος της περιοχής φύτεψε μολυσμένα αμπέλια στον κήπο του. Πιστεύεται ότι το έντομο εξαπλώθηκε από εκεί σε έναν εγκαταλελειμμένο αμπελώνα στην περιοχή Valle de Guerra, όπου η παρουσία του επιβεβαιώθηκε την 1η Αυγούστου. Μια δεύτερη ύποπτη περίπτωση αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στο La Matanza de Acentejo, που βρίσκεται επίσης στο βόρειο τμήμα της Τενερίφης.

Με πολλούς εγκαταλελειμμένους αμπελώνες σε όλο το νησί, υπάρχει ανησυχία ότι η φυλλοξήρα θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσης δράσης. «Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και ελπίζουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε ο Agustín García Farráis της Bodegas Tajinaste. «Σχεδόν όλες οι φυτεύσεις μας γίνονται με μαζική επιλογή και έχουμε αυτή την ισχυρή παράδοση να παίρνουμε αμπέλια από τους γείτονές μας. Αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε ένα τεράστιο μέρος της αμπελουργικής μας κληρονομιάς».

Παραγωγοί από όλα τα αμπελουργικά νησιά συμμετείχαν στη συνάντηση στις αρχές του μήνα και τώρα συνεργάζονται για να θεσπίσουν πρωτόκολλα για τον περιορισμό και τον έλεγχο της επιδημίας. Η Ένωση Αμπελουργών και Οινοποιών των Καναρίων Νήσων (AVIBO) έχει ήδη εκδώσει έκτακτη προειδοποίηση προς τους παραγωγούς σε όλα τα νησιά, προτρέποντάς τους να αναφέρουν αμέσως αν υποπτευθούν πιθανά κρούσματα και να αποφεύγουν κάθε πιθανή μόλυνση απολυμαίνοντας ρούχα, μπότες και εργαλεία και μη μεταφέροντας φύλλα από τους αμπελώνες στους κάδους συγκομιδής. Ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει στα νησιά, σηματοδοτώντας την πιο επικίνδυνη περίοδο για εξάπλωση του εντόμου.

«Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση – ίσως η μεγαλύτερη της καριέρας μας – αλλά πρέπει επίσης να την δούμε ως ευκαιρία», δήλωσε ο Juan Jesús Méndez, ο σημερινός πρόεδρος της ένωσης παραγωγών κρασιών προέλευσης Islas Canarios και καταξιωμένος οινοποιός και ιδιοκτήτης της Bodegas Viñátigo. «Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και κίνητρα για να προχωρήσουμε μαζί. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση και να προστατεύσω αυτούς τους αιωνόβιους, προφυλλοξερικούς αμπελώνες που αποτελούν τόσο σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μας».

Η επόμενη γενιά παραγωγών της περιοχής είναι εξίσου αποφασισμένη να διαφυλάξει την αμπελουργική κληρονομιά των νησιών. «Τα τελευταία 30 χρόνια, περισσότερα από 60 εισβλητικά είδη έχουν φτάσει στα νησιά. Πρέπει να το εκλάβουμε ως προειδοποιητικό σημάδι και να ελέγξουμε οτιδήποτε εισέρχεται στην περιοχή από εδώ και στο εξής», λέει ο γιος του Méndez, Jorge, οινοποιός στο οικογενειακό οινοποιείο. «Είμαι νέος και θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι σε αυτό το νησί για το υπόλοιπο της ζωής μου, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί για αυτό και πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία να κάνουμε πιο επαγγελματικό τον τομέα και να συνεργαστούμε».

Σημαντικές για τον τουρισμό, Κανάριες Νήσοι δέχονται μεγάλο όγκο διεθνών επισκεπτών, με 16 έως 18 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι παραγωγοί σχεδιάζουν να πιέσουν την περιφερειακή κυβέρνηση για αυστηρότερους κανονισμούς και ελέγχους, προκειμένου να προστατεύσουν την 500χρονη οινοποιητική κληρονομιά του αρχιπελάγους, πριν να είναι πολύ αργά.

Πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...