Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H τεχνητή νοημοσύνη στο «κελάρι», για την κάλυψη των απαιτήσεων των καταναλωτών

Η αγορά του κρασιού αλλάζει και τα οινοποιεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν καλά. Με το αυξανόμενο εργατικό κόστος και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν νέους τρόπους να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) φαίνεται πως αποτελεί πλέον σύμμαχο-κλειδί σε αυτή τη μετάβαση.

Στο Τρίτο Ετήσιο Συμπόσιο Wine Club, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 16 και 17 Ιουλίου, περισσότεροι από 500 επαγγελματίες του χώρου συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πώς η τεχνολογία και ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει λύσεις σε μικρά και μεγάλα οινοποιεία, με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων, την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους πελάτες και την εξοικονόμηση πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Brian Baker, ιδρυτής της Cultivar Marketing, και ο Jason Curtis, CEO της Vinsuite, άνοιξαν τη δεύτερη ημέρα του συμποσίου με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το πώς τα wine clubs, ένας παραδοσιακά προσοδοφόρος δίαυλος πωλήσεων επηρεάζονται από τις τρέχουσες συνθήκες. Ο Baker ανέδειξε τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, επιτρέποντας στα οινοποιεία να διατηρήσουν τα κέρδη τους χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη όμως δεν αφορά μόνο την αυτοματοποίηση. Πρόκειται και για ένα εργαλείο που βοηθά στη βαθύτερη κατανόηση των αναγκών του καταναλωτή. Όπως εξήγησε ο Baker, οι νεότερες γενιές ιδιαίτερα οι Millennials και η Gen Z δεν αναζητούν απλώς κρασί, αλλά εμπειρίες. Θέλουν βιωσιμότητα, αληθινές ιστορίες και προσωπική σύνδεση με το προϊόν. Η τεχνολογία έρχεται να γεφυρώσει αυτό το χάσμα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προσφέροντας στοχευμένη επικοινωνία και εξατομικευμένες εμπειρίες.

Η Jessica Fillion, Διευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ στο Repris Winery, παρουσίασε το πώς χρησιμοποιεί την πλατφόρμα RedChirp για να στέλνει προσωποποιημένα μηνύματα στα μέλη του club: από ενημερώσεις για αποστολές και επιλογές παραγγελιών, μέχρι γενέθλια, επετείους και ειδικές προσφορές. Όπως είπε, αυτή η πρακτική ξεκίνησε ως προέκταση της φιλοξενίας, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο αύξησης των πωλήσεων.

Εν συνεχεία, η Jennie Gilbert, συνιδρύτρια της RedChirp, σημείωσε πως όσο περνά ο καιρός, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κρατήσει κανείς ενεργή την εμπλοκή των πελατών. Εκεί ακριβώς έρχεται να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, με την ικανότητά της να εντοπίζει τα κατάλληλα σημεία επαφής και το ιδανικό timing για κάθε επικοινωνία.

Μάλιστα, η RedChirp έχει ενσωματώσει πλέον AI εργαλεία που αναλύουν την αγοραστική συμπεριφορά των μελών και υποδεικνύουν τις κατάλληλες στιγμές για επαφή, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την πιθανότητα ανταπόκρισης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης οι ανάγκες των μικρών οινοποιείων, τα οποία λόγω περιορισμένου προσωπικού και πόρων, δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Ο Ron Scott από την Enolytics, ο Daniel Chapin από τη BottleShots.ai και ο Robert Noakes από την WineSpeak.ai ανέλυσαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως «εξισορροπητής» στον ανταγωνισμό, δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στα μικρότερα brands.

Ωστόσο, επισημάνθηκε και μια προειδοποίηση: όσο χρήσιμη κι αν είναι η τεχνολογία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη αυθεντικότητα. Η χρήση της πρέπει να γίνεται με φειδώ και δημιουργικότητα, ώστε να ενισχύει όχι να αλλοιώνει τη φωνή και το χαρακτήρα κάθε οινοποιείου.

Το συμπόσιο ανέδειξε και μια σειρά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται ήδη στον κλάδο: από τους AI βοηθούς Gemini Pro και ChatGPT για σχεδιασμό περιεχομένου, μέχρι τις πλατφόρμες Future Tools, Sora και Runway ML για πολυμεσική δημιουργία. Η αξιοποίηση αυτών των εργαλείων δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα για όσα οινοποιεία επιθυμούν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν.

Συνοψίζοντας, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες. Εκείνοι που θα καταφέρουν να τις ενσωματώσουν δημιουργικά στην κουλτούρα τους, χωρίς να χάσουν την ουσία του προϊόντος τους, θα είναι και εκείνοι που θα ηγηθούν στο μέλλον του κρασιού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...