Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει την 10η επέτειο ένταξης των αμπελώνων της στην UNESCO

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό, αλλά στα μοναδικά αμπελοτεμάχια που καθορίζουν τα κρασιά της περιοχής.

Ειδικότερα, η αναγνώριση, που χορηγήθηκε στις 4 Ιουλίου 2015, τοποθέτησε αυτούς τους αμπελώνες στην κατηγορία των «πολιτιστικών τοπίων», αναδεικνύοντας τη Βουργουνδία ως γενέτειρα και πρότυπο της αμπελουργίας με γνώμονα το terroir.

Εκτεινόμενα για περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Ντιζόν, τα Climats είναι μικρά αγροτεμάχια με αμπέλια που καλύπτουν τους κυλιόμενους λόφους της Côte d’Or. Το φθινόπωρο, αυτοί οι λόφοι παίρνουν ζωηρές αποχρώσεις, δίνοντας στο διαμέρισμα το όνομά του, που σημαίνει «Χρυσή πλαγιά». Υπάρχουν ακριβώς 1.247 αναγνωρισμένα Climats, το καθένα με το δικό του όνομα και τη δική του ιστορία. Ορισμένα είναι διάσημα παγκοσμίως, όπως τα Clos des Mouches, Les Amoureuses και Murger des Dents de Chien. Άλλα παράγουν φιάλες που μπορούν να φτάσουν χιλιάδες δολάρια, όπως το La Romanée, το Bâtard-Montrachet και το Clos de Bèze.

Παράλληλα, η έννοια των Climats χρονολογείται αιώνες πριν. Σύμφωνα με τον Jean-Pierre Garcia, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας που ειδικεύεται στην αρχαιολογία του τοπίου, το Clos de Bèze ήταν το πρώτο κρασί που αναφερόταν στο Climat του το 1676, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV. Πριν αναπτυχθεί αυτό το σύστημα, τα κρασιά από τη Βουργουνδία ήταν συχνά μείγματα από διάφορα αγροτεμάχια σε μια μεγάλη περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου, οι τοπικοί οινοποιοί άρχισαν να παρατηρούν ότι ορισμένα αγροτεμάχια παρήγαγαν καλύτερα κρασιά λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους. Αποφάσισαν να διατηρούν αυτά τα κρασιά ξεχωριστά αντί να τα αναμειγνύουν με χυμούς κατώτερης ποιότητας.

Αυτή η αλλαγή σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στην οινική κουλτούρα της Βουργουνδίας. Αντί να ονομάζουν τα κρασιά με το όνομα των ιδιοκτητών τους ή των χωριών τους, οι παραγωγοί άρχισαν να τα προσδιορίζουν με βάση τον συγκεκριμένο τόπο προέλευσής τους. Αυτό είναι σήμερα γνωστό ως terroir, η ιδέα ότι το έδαφος, η κλίση, η έκθεση στον ήλιο και άλλοι φυσικοί παράγοντες δίνουν σε κάθε κρασί την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Ωστόσο, την εποχή που τα Climats εμφανίστηκαν ως έννοια, η λέξη «terroir» είχε αρνητική χροιά και συνδεόταν με αγροτικά ή αγροτικά προϊόντα. Αντ’ αυτού επικράτησε ο όρος «Climat».

Το νέο σύστημα απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα. Μέχρι τα τέλη του δέκατου έβδομου και τις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, οι τιμές των κρασιών Climat εκτοξεύτηκαν σε σύγκριση με τα συνηθισμένα κρασιά του χωριού. Ορισμένα κρασιά Climat πωλούνταν έως και δέκα φορές ακριβότερα από τα κοινά κρασιά. Αυτές οι περιζήτητες φιάλες βρήκαν το δρόμο τους στα παρισινά τραπέζια, ακόμη και στο Λονδίνο.

Εν συνεχεία, ο Gilles de Larouzière, πρόεδρος της Association des Climats de Bourgogne και διευθύνων σύμβουλος της Champagne Henriot (στην οποία ανήκει επίσης η Bouchard Père & Fils στη Βουργουνδία), περιγράφει τα Climats ως «το πνεύμα της Βουργουνδίας». Στέκεται ανάμεσα σε σειρές αμπελιών Montrachet -ένα από τα πιο γνωστά λευκά κρασιά στον κόσμο- και επισημαίνει πώς μόλις λίγα μέτρα μπορούν να χωρίσουν δύο διαφορετικά Climats με ξεχωριστές ιδιότητες. Σημειώνει διαφορές στην κλίση και τη σύσταση του εδάφους: το ένα αγροτεμάχιο μπορεί να έχει πιο απότομη κλίση ή πλούσιο σε μάργες υπέδαφος που επηρεάζει άμεσα το άρωμα και τη γεύση των σταφυλιών. Η έκθεση στον ήλιο και το υψόμετρο παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο.

Κάθε Climat λειτουργεί ως ταυτότητα για τον αμπελώνα του. Συγκεντρώνει όλα τα σχετικά δεδομένα: τύπο εδάφους, γωνία κλίσης, ώρες ηλιοφάνειας και άλλα. Η ικανότητα του οινοποιού έγκειται στο να εκφράζει αυτές τις συνθήκες όσο το δυνατόν πιο καθαρά σε κάθε μπουκάλι, μερικές φορές από ένα αγροτεμάχιο που δεν είναι μεγαλύτερο από έναν κήπο της αυλής.

Για πολλούς στην οινική κοινότητα της Βουργουνδίας, αυτή η εστίαση στα μικρο-τερουάρ είναι αυτό που κάνει την περιοχή τους να ξεχωρίζει. Τα Climats αντιπροσωπεύουν ένα «ultra-terroir», όπου ακόμη και μικροσκοπικές διαφορές στη γεωγραφία μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές εκφράσεις στο κρασί.

Εν κατακλείδι, καθώς η Βουργουνδία σηματοδοτεί αυτή την επέτειο-ορόσημο από την αναγνώριση από την UNESCO, οι ντόπιοι συνεχίζουν να τιμούν τόσο την παράδοση όσο και την καινοτομία στην επιδίωξη της αριστείας από κάθε αγροτεμάχιο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...