Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2025, απαιτεί από τους εισαγωγείς να καταβάλλουν υψηλότερους δασμούς για τα κρασιά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η αλλαγή αυτή έπληξε ιδιαίτερα τα ισπανικά κόκκινα κρασιά, καθώς τα κρασιά αυτά συχνά υπερβαίνουν το 12,5% αλκοόλ λόγω του θερμότερου κλίματος της Ισπανίας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα σταφύλια με υψηλότερα επίπεδα σακχάρων και, μετά τη ζύμωση, υψηλότερο αλκοόλ.
Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εδώ και πολύ καιρό την κύρια αγορά για τους ισπανικούς μη αλκοολούχους οίνους. Ωστόσο, τα στοιχεία της ισπανικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου δείχνουν ότι οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 7,5% σε αξία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, φθάνοντας τα 111 εκατομμύρια ευρώ (127,32 εκατομμύρια δολάρια). Η μείωση αυτή είναι εντονότερη από εκείνη που σημείωσαν η Γαλλία και η Ιταλία, των οποίων οι εξαγωγές προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 6% και 6,7% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.
Πριν από τις φετινές αλλαγές, οι βρετανικοί δασμοί στο κρασί βασίζονταν στον όγκο υγρών και όχι στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το νέο σύστημα ευνοεί πλέον ποτά όπως η μπύρα και ορισμένα αφρώδη κρασιά, τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ. Ο Χοσέ Λουίς Μπενίτεθ, διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου, δήλωσε ότι τα ισπανικά κόκκινα κρασιά «είναι τα πιο τιμωρημένα από την αύξηση των φόρων». Σημείωσε ότι οι νέοι κανόνες καθιστούν δυσκολότερο για τους Ισπανούς παραγωγούς να ανταγωνιστούν στη βρετανική αγορά, ιδίως δεδομένου ότι το κόστος μετά το Brexit είχε ήδη διαβρώσει την ανταγωνιστικότητά τους.
Παράλληλα, οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς αισθάνονται άμεσα τον αντίκτυπο. Η Nicola Thornton, ιδρύτρια του Spanish Palate στο Toro της βορειοδυτικής Ισπανίας, δήλωσε ότι οι τιμές των ισπανικών κρασιών στη Βρετανία έχουν αυξηθεί απότομα. «Αυτό ανεβάζει τις τιμές μας πολύ, πολύ ψηλότερα», τόνισε. «Ο φόρος είναι σίγουρα μια συζήτηση που βρίσκεται στο προσκήνιο. Όλοι ρωτούν: ποιο είναι το επίπεδο αλκοόλ;»
Ο Richi Arambarri, διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Vintae με έδρα τη Rioja, εξήγησε ότι οι Βρετανοί εισαγωγείς πληρώνουν τώρα περίπου 20% περισσότερο για πολλά ισπανικά κόκκινα κρασιά που επηρεάζονται από τη νέα εισφορά. Περιέγραψε την Αγγλία ως «μεγάλη και ιστορική αγορά για τα ισπανικά κρασιά» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών.
Ορισμένοι εισαγωγείς προσπαθούν να προσαρμοστούν, στρεφόμενοι προς ελαφρύτερα κρασιά με επίπεδα αλκοόλ μεταξύ 11,5% και 12% για να μειώσουν το κόστος. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά αντιμετωπίζουν αντίσταση από τους καταναλωτές που προτιμούν τα πιο γεμάτα κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. «Τελικά, στους ανθρώπους αρέσουν τα κρασιά που έχουν ένα συγκεκριμένο σώμα, και γι’ αυτό, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Arambarri.
Ενώ, οι εξαγωγές προς τη Βρετανία έχουν μειωθεί, οι πωλήσεις ισπανικών κρασιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 9% σε 119,6 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ζήτηση των εισαγωγέων εν αναμονή πιθανών αυξήσεων των δασμών στις ΗΠΑ.
Τέλος, οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον τους στη βρετανική αγορά, καθώς αντιμετωπίζουν τόσο τις κανονιστικές αλλαγές όσο και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι νέοι δασμοί έχουν προσθέσει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας σε ένα ήδη δύσκολο εξαγωγικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το Brexit και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
