Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με πάνω από 1.500 επαγγελματίες οίνου φτάνει στο τέλος του το έργο της ηφαιστειακής γεωργίας HEVA

Το έργο HEVA – Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία που αποσκοπεί στην προώθηση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello, και του τυριού ΠΟΠ Monte Veronese ολοκληρώνεται επίσημα. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού 1144/2014, το έργο HEVA έφερε κοντά τις κοινοπραξίας ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines και την κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με την αξία της αμπελουργίας και της παραγωγής τυριών ηφαιστειακής προέλευσης.

Το έργο διήρκεσε τρία χρόνια και είχε ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των προαναφερθέντων ΠΟΠ αλλά και τη διάδοση ευρύτερων γνώσεων σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, τα οποία βασίζουν τη διαφορετικότητά τους στην ηφαιστειακή προέλευση του εδάφους.

Οι δραστηριότητες προώθησης που σχεδιάστηκαν από την εκστρατεία ήταν πολυάριθμες: συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών ταξιδιών για επαγγελματίες και, τέλος, η διαφήμιση σε έντυπο και ψηφιακό τύπο η οποία οδήγησε σε συνεργασίες με σημαντικά media σε Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία.

Το έργο κλείνει με έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό, με περισσότερους από 1.500 επαγγελματίες οίνου και τροφίμων να συμμετέχουν στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και οίνου και με περισσότερους από 100 δημοσιογράφους και σομελιέ που είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις εν λόγω ΠΟΠ μέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών στις συμμετέχουσες περιοχές. Τελευταία δράση του έργου η συμμετοχή στο εξαιρετικά υψηλού προφίλ συνέδριο Sommelier Summit το οποίο διοργανώνει το σημαντικότερο οινικό περιοδικό της Γερμανίας Meininger εδώ και 10 χρόνια με προσκεκλημένους τους κορυφαίους σομελιέ από Γερμανία και Αυστρία. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στο Deidesheim, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικό masterclass για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη σε κοινό 67 σομελιέ από τα καλύτερα εστιατόρια της Γερμανίας.

Ο αντίκτυπος ήταν απτός: όπως διαπίστωσαν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των διεθνών σεμιναρίων, υπήρξε σημαντική αύξηση της γνώσης και της εκτίμησης των προωθούμενων προϊόντων. «Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά θετική, με τους συμμετέχοντες να αποκτούν βαθύτερες γνώσεις για κάθε προστατευόμενη ονομασία, από τη Σαντορίνη έως το Lessini Durello και το Soave. Η εξαιρετική ποικιλία και η ποιότητα των κρασιών και των τυριών άφησε όλους πραγματικά εντυπωσιασμένους και ενθουσιασμένους» – υπογραμμίζει ο Fred Nijhuis, παρουσιαστής των ολλανδικών σεμιναρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας.

Θετικά σχόλια και από τις συμμετέχουσες κοινοπραξίες, οι οποίες ήδη βλέπουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας

Η Σαντορίνη αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αλλά πολλοί επισκέπτες – ακόμα και επαγγελματίες – δε γνωρίζουν τον αντίκτυπο του ηφαιστείου στα προϊόντα μας. Το έργο HEVA μας έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στη σημασία της ηφαιστειακής κληρονομιάς του νησιού στην ποιότητα και τρόπο παραγωγής των κρασιών μας, σε ένα ευρωπαϊκό κοινό επιλεγμένων και επιδραστικών επαγγελματιών», δήλωσε ο κ Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo Wines.

“Τα προϊόντα ηφαιστειακής προέλευσης μοιράζονται πλούτο, πολυπλοκότητα και μακροζωία, χαρακτηριστικά που το Heva κατάφερε να αναδείξει στην Ευρώπη” – σχολιάζει η Diletta Tonello, πρόεδρος της κοινοπραξίας Lessini Durello. “Χάρη στο Heva, καταφέραμε επίσης να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία του χρόνου, των ανθρώπων και του εδάφους ως βασικών στοιχείων της ηφαιστειακής γεωργικής παραγωγής, μιας μοναδικής κληρονομιάς γεωργικών τεχνικών και δεξιοτήτων που έχουν κληροδοτηθεί στο πέρασμα των αιώνων” – καταλήγει ο Cristian Ridolfi, πρόεδρος της κοινοπραξίας Soave.

“Το ηφαιστειακό έδαφος, η γονιμότητα των βοσκοτόπων και η αφοσίωση του ανθρώπου στην καλλιέργεια αποτελούν την καρδιά της διατροφικής και οινικής μας παράδοσης, μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί και να προωθηθεί” – λέει ο Giovanni Roncolato Πρόεδρος του Consorzio Tutela Formaggio Monte Veronese – “Εκδηλώσεις όπως το Cibus, το TuttoFood και το Salone del Gusto στο Τορίνο, μαζί με σεμινάρια στο εξωτερικό, έχουν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε τα τυριά μας σε συνδυασμό με τα ηφαιστειακά λευκά κρασιά“.

Η ολοκλήρωση του Heva δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος ενός έργου, αλλά και την αρχή μιας νέας συνειδητοποίησης: χάρη στη συλλογική εργασία των κοινοπραξιών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προϊόντα αυτά που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη έχουν γίνει πρεσβευτές μιας μοναδικής παράδοσης, που βασίζεται στα στοιχεία του χρόνου, του εδάφους και των ανθρώπων, τα οποία θα συνεχίσουν να αφηγούνται ιστορίες αυθεντικότητας και πλούτου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η εξόφληση προς τους μετόχους θα ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την εκκαθάριση των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης.

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...