Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολλά υποσχόμενος ο τρύγος 2024 του Chablis παρά το ακραίο κλίμα και την μικρή συγκομιδή

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η ποιότητα του τρύγου εξακολουθεί να θεωρείται πολλά υποσχόμενη.

Ο άθλιος καιρός κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σημαίνει ότι πολλοί οινοπαραγωγοί του Chablis είδαν μια σχετικά μικρή συγκομιδή του 2024.

Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η συνολική συγκομιδή του Chablis 2024 είναι πιθανό να είναι μικρότερη από το μισό του επιπέδου του 2023, δήλωσε ο Paul Espitalié, πρόεδρος της Επιτροπής Chablis, η οποία αποτελεί μέρος του περιφερειακού Γραφείου Οίνου της Bourgogne (BIVB).

Ο παγετός, το χαλάζι, το ωίδιο και οι υπερβολικές βροχοπτώσεις την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού αποτέλεσαν προκλήσεις για τους καλλιεργητές, δήλωσε ο Espitalié, αν και δήλωσε ότι οι παραγωγοί ήταν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των σταφυλιών που επέζησαν από την επίθεση του κλίματος.

«Τα κρασιά έχουν καλή γεύση σήμερα με πολλά φρούτα στην επίγευση. Βέβαια, είναι περισσότερο εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ και λεμόνι, παρά ώριμα φρούτα. [Είναι] ένα πολύ φρέσκο, καθαρό στυλ κρασιών Chablis».

Μια έκθεση της BIVB σχετικά με τη συγκομιδή του Chablis 2024 αναφέρει ότι οι αποδόσεις ποικίλλουν σημαντικά, μερικές φορές μέσα σε ένα μόνο χωριό.

Ενώ, ορισμένοι καλλιεργητές συγκομίζουν κάτω από 10 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, μερικοί κατάφεραν να μαζέψουν μια πλήρη σοδειά και τα νοτιοανατολικά της περιοχής φαίνεται να γλίτωσαν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά τις εσοδείες 2022 και 2023 θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι ελλείψεις από τη μικρότερη σοδειά του 2024, διατηρώντας τις προμήθειες Chablis για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον Espitalié.

Κλιματική αλλαγή στο Chablis

Ωστόσο, ο Paul Espitalié αναφέρει ότι οι συνθήκες του 2024 δημιουργούν μια αίσθηση κλιματικής αλλαγής, που φέρνει πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα στο Chablis.

«Δεν είναι μόνο η υπερθέρμανση του πλανήτη, μιλάμε για [το] κλίμα που τρελαίνεται», τόνισε ο ίδιος. «Κάποια χρόνια θα έχουμε ξηρασία και καύσωνες και την επόμενη χρονιά θα έχουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερο νερό».

Οι οινοπαραγωγοί του Chablis αντιμετώπισαν την ξηρασία το 2023. Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2024, οι παραγωγοί είδαν 50% περισσότερες βροχοπτώσεις από τις κανονικές μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Φέτος, η πόλη Chablis πλημμύρισε δύο φορές. Είχαμε μια ποσότητα βροχής που ήταν εντελώς απίστευτη», δήλωσε ο Espitalié. Πρόσθεσε ότι οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν τους αμπελώνες της περιοχής τον Μάιο, νωρίτερα από τη συνήθη περίοδο υψηλού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, ο θερμότερος καιρός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μπορεί να αφήσει περισσότερους νεαρούς οφθαλμούς αμπέλου εκτεθειμένους στον παγετό, εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κατακόρυφα τον Απρίλιο.

Πρέπει να βρούμε λύσεις

Οι καλλιεργητές προσπαθούν να βρουν λύσεις, ιδίως για τον παγετό, δήλωσε ο Espitalié. «Αν επισκεφθείτε το Chablis σήμερα, θα δείτε μια πραγματική εξέλιξη».

«Θα βρείτε πολλές μεγάλες προπέλες με συστήματα θέρμανσης για να θερμαίνεται λίγο ο αέρας. Θα βρείτε όλο και περισσότερα αμπέλια εξοπλισμένα με καλώδια θέρμανσης για να αποτρέψουν τον παγετό γύρω από τους οφθαλμούς», σημείωσε ο ίδιος. Το κλάδεμα των αμπελιών αργότερα στην εποχή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης.

Παράλληλα, γίνονται εργασίες για τη διερεύνηση των υποκειμένων της ποικιλίας Chardonnay. Οι ποικιλίες με πρωιμότερη ωρίμανση είχαν ιστορικά μεγάλη αξία, «επειδή ήμασταν πολύ βόρεια και η πρόκληση ήταν να έχουμε αρκετή ζάχαρη και ώριμα σταφύλια», δήλωσε ο Espitalié. «Τώρα, σκεφτόμαστε διαφορετικά».

Η νωρίτερη συγκομιδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας και της οξύτητας στα σταφύλια, σχολιάζοντας ότι οι οινοποιοί έχουν σταματήσει να κάνουν διακοπές στα τέλη Αυγούστου.

Έπειτα, το Chablis βοηθιέται όμως και από το terroir του, πρόσθεσε. ‘Έχουμε πραγματικά ένα συγκεκριμένο terroir που δίνει μεταλλικότητα και αλμύρα στο κρασί μας.

Ακόμη και σε αρκετά ώριμες χρονιές στο παρελθόν, ακόμη και αν στην αρχή είχαμε πολύ ώριμα κρασιά… με λίγα χρόνια παλαίωσης θα βρείτε αυτή τη φρεσκάδα και τη μεταλλικότητα».

Μάλιστα, ο Espitalié δήλωσε ότι οι οινοπαραγωγοί του Chablis εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την αρχή ονομασίας της Γαλλίας, INAO, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το πόσο κρασί μπορεί να παραμεριστεί στα αποθέματα των παραγωγών σε μεγαλύτερες εσοδείες.

Ορισμένα οινοποιεία αναγκάστηκαν να πετάξουν καλά αποθέματα από τη συγκομιδή του 2023, ανέφερε. Η δυνατότητα διατήρησης μεγαλύτερων αποθεμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς να διαχειριστούν τα αποθέματα και επίσης να συμβάλει στη διατήρηση σταθερότερων τιμών στις εξαγωγικές αγορές.

Διεύρυνση της απήχησης των κρασιών Chablis στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όσον αφορά τη ζήτηση των καταναλωτών για το Chablis, ο Espitalié δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρουσιάζουν μια καλή δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά επισήμανε ότι επί σειρά ετών ο όγκος των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειωνόταν.

Ενώ, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σημαντικός προορισμός για τα κρασιά της περιοχής, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,7% τους πρώτους επτά μήνες του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σε 1,67 εκατ. φιάλες. Σε αξία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,8% στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικά, οι οικονομικοί παράγοντες θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνοι για αυτό, αλλά μια νέα εκστρατεία μάρκετινγκ που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος θα προσπαθήσει να διευρύνει την απήχηση των κρασιών Chablis παρουσιάζοντάς τα ως κρασιά για κάθε περίσταση μια κίνηση που ελπίζεται ότι θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει μια νεότερη γενιά καταναλωτών.

«Νομίζω ότι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερη επικοινωνία για τους νεότερους», δήλωσε ο Espitalié.

Αύξηση των βιολογικών προϊόντων και του τουρισμού

Στο ίδιο το Chablis, έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των διαχειριστών και συνδιαχειριστών του κτήματος στο Chablis ήταν κάτω των 40 ετών.

Αυτό συνδέεται με διάφορες καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμπελώνων που μετατρέπονται σε βιολογικούς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την BIVB.

Σύμφωνα με τον Espitalié, περισσότεροι παραγωγοί έχουν επίσης στραφεί στις τουριστικές ευκαιρίες, όπως με το άνοιγμα καταστημάτων στο χωριό Chablis. Αυτό έχει συνοδευτεί από μια αυξανόμενη σκηνή εστιατορίων, και ο Espitalié δήλωσε ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κατά 20% σε ετήσια βάση.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι το 2023, 500.000 τουρίστες επισκέφθηκαν το Chablis και τα γύρω χωριά, με επικεφαλής επισκέπτες από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ανοίγει τις πόρτες του ο Χάρτης των Γεύσεων. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας...

REPORTS

Στην εκπνοή του 2024 η ομάδα υψηλού επιπέδου που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για προσαρμογή του αμπελοοινικού κλάδου...

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Το οινοποιείο Bodegas de los Herederos del Marques de Riscal με έδρα την περιοχή La Rioja στην Ισπανία αναδείχθηκε κορυφαίο οινοποιείο του κόσμου για...