Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Βιετνάμ η διευρυμένη μεσαία τάξη ανοίγει τους δρόμους στην αγορά κρασιού

Χαρακτηρισμένη από μεγάλη δυναμική οικονομική ανάπτυξη, η ασιατική χώρα υπό την κομμουνιστική κυριαρχία ανοίγει στην κατανάλωση κρασιού χάρη στην αυξανόμενη μεσαία τάξη.

Με 100 εκατομμύρια κατοίκους, το Βιετνάμ είναι μια χώρα όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι δυναμική, με προβλέψεις ανάπτυξης 6 έως 7% ετησίως σε αυτόν τον τομέα. «Η μπύρα είναι πανταχού παρούσα και αντιπροσωπεύει το 95% της κατανάλωσης στο Βιετνάμ και είναι ο 2ος μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ασία. Δεύτερα κατατάσσονται τα οινοπνευματώδη ποτά και μετά το κρασί που εξακολουθεί να κατέχει μια μικρή θέση, λιγότερο από το 2% της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», τονίζει ο Thanh-Oanh Ton Thien, σύμβουλος κρασιών με έδρα το Βιετνάμ.

Οι συναντήσεις με βιετναμέζους εισαγωγείς ανοίγουν μια αγορά με δυναμικές προοπτικές

Αν και η μπύρα κατακλύζει τα πάντα στα αντανακλαστικά της καθημερινής κατανάλωσης, τα κρασιά βρίσκουν τη θέση τους σε ειδικές περιστάσεις και δώρα, ιδιαίτερα κατά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, μέσα από τις ανταποδοτικές και κομψές εικόνες που δημιουργούν. Η κατανάλωση μπύρας χαρακτηρίζεται επίσης από μια κουλτούρα υπερβολής, ενώ η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο κατανάλωσης αλκοόλ, με την πλήρη απαγόρευση οδήγησης. «Σε πιο εύπορες κατηγορίες, τα στελέχη κινούνται προς μια πιο περιστασιακή κατανάλωση όπου το κρασί βρίσκει τη θέση του. Ομοίως, η κατανάλωση Bag-in-Box οίνων αναδεικνύεται για την ευκολία της κατανάλωσης νομάδων», συνεχίζει ο Thanh-Oanh Ton Thien. Τα πολλά υποσχόμενα λανσαρίσματα εμπορικών σημάτων μπύρας χωρίς αλκοόλ στη χώρα προκαλούν σημαντικό ενδιαφέρον από εισαγωγείς για κρασιά χωρίς αλκοόλ.

Στόχος οι ηλικίες 20-45 ετών

Τα ήρεμα κρασιά αποτελούν τη μερίδα του λέοντος (80% των όγκων), ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα αφορούν τους ερυθρούς οίνους (65-70%). «Τα λευκά και τα ροζέ κρασιά αυξάνουν την αναλογία τους, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από τα κόκκινα. Να σημειωθεί επίσης η αξιοσημείωτη ανάπτυξη των αφρωδών οίνων χάρη στη δυναμική των ιταλικών Proseccos», προσθέτει ο σύμβουλος. Η κατηγορία των 20-45 ετών, που αντιπροσωπεύει το 20% του βιετναμέζικου πληθυσμού, είναι ο κύριος στόχος για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Οι εισαγωγείς μπορούν επίσης να είναι διανομείς, με ορισμένους μάλιστα να έχουν τη δική τους αλυσίδα λιανικής. Διαφορετικά, η διανομή κατανέμεται αρκετά κλασικά μεταξύ μεγάλων λιανοπωλητών, εξειδικευμένων καταστημάτων και bar-restaurants. Οι μεγάλοι λιανοπωλητές μπορούν να εισάγουν μόνοι τους, αλλά οι δυνατότητες της αγοράς κρασιού είναι επίσης εμφανείς στην ανάπτυξη των καταστημάτων κρασιού. Το ηλεκτρονικό εμπόριο λειτουργεί επίσης πολύ καλά λόγω των πολύ αποτελεσματικών υπηρεσιών παράδοσης στη χώρα. Σημειώστε ότι οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που συνήφθησαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 θα καταργήσουν τους τελωνειακούς δασμούς για το κρασί εντός 3 ετών (18% σήμερα), «αλλά οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν ως αντιστάθμισμα», εξηγεί ο Thanh-Oanh Ton Thien.

πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές...

REPORTS

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η "Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3ης Απριλίου 2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος του κρασιού έχει εντείνει τις προσπάθειές του να προσελκύσει την προσοχή των νεότερων καταναλωτών. Η στροφή αυτή είναι κατανοητή,...

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...