Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kρασί και ελαιόλαδο στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης «ΣΑΜΟΣ»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο πρόγραμμα του θεματικού εργαστηρίου που διοργάνωσαν τα ΚΑΑΕΚΤ Σάμου με τίτλο «Γνωρίζοντας τα εμβληματικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ΣΑΜΟΣ».

Tην Δευτέρα 20 Μαίου 2024, οι εργασίες ξεκίνησαν στο Μουσείο Οίνου του Συνεταιρισμού Σάμου, με διακεκριμένους ομιλητές οι οποίοι απευθύνθηκαν σε ένα εξαιρετικό κοινό, αποτελούμενο από ανθρώπους της εστίασης αλλά και του αμπελουργικού κόσμου.

Για την ελιά & το ελαιόλαδο μίλησε διεξοδικά Θοδωρής Χαρμπής, Γεωπόνος – ιδιοκτήτης επιχείρησης εμφιάλωσης και εμπορίας λαδιού. Σχετικά με το αμπέλι και το κρασί, μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες ο Εμπορικός Διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, Τίτος Φραντζής. Ο Κωνσταντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος και κριτής προϊόντων οίνου και ελαιολάδου καθώς και γενικός διευθυντής εταιρείας επικοινωνίας αναφέρθηκε στα διακριτά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων κάνοντας αντίστοιχα ενδιαφέρουσες προτάσεις εισαγωγής τους στη γαστρονομία, ενώ ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, σύμβουλος και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, καθώς και γενικός διευθυντής δημιουργικού γραφείου τόνισε την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης στο marketing των τοπικών προϊόντων  και τη δημιουργία ετικέτας .

Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων των συμμετεχόντων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ στη συνέχεια η ομάδα των επιμορφούμενων ξεναγήθηκε στο Μουσείο Οίνου και ενημερώθηκε για την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του σαμιακού αμπελώνα, ο οποίος με τα 2500 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας, αποτελεί στοιχείο «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της χώρας μας.

Την Τρίτη 21 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ελαιώνα και μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιολάδου στην περιοχή των Κουμέικων. Ακολούθησε επιμορφωτική μετάβαση στην ορεινή αμπελοοινική ζώνη, κάτι που αποτέλεσε μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στην ορεινή αμπελουργική ζώνη βιολογικής και βιοδυναμικής  καλλιέργειας, με ανάλυση όλων των ειδικών τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας αλλά και οινοποίησης. Από βιοδυναμικούς αμπελοκαλλιεργητές και μέσα στους αμπελώνες τους έγιναν διεξοδικές αναφορές στη δύναμη που ασκούν τα βαρυτικά πεδία, στην φυτοπροστατευτική δράση των εκχυλισμάτων βοτάνων, την ευεργετική επίδραση του ζεόλιθου αλλά και στην ενίσχυση του εδάφους με προσθήκη κομπόστ. Ακόμη, οι καλλιεργητές μίλησαν για τους γαιοσκώληκες και την καταλυτική επίδραση τους στην αποικοδόμηση της αποσυντιθέμενης οργανικής ύλης και τη μετατροπή της σε ένα πολύτιμο οικολογικό λίπασμα. Η βιοδυναμική καλλιέργεια αποτελεί μια νέα και ανατρεπτική προσέγγιση πρακτικών στο αμπέλι, που χρησιμοποιείται από αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του σταφυλιού και τη γενικότερη διατήρηση του υγιούς αμπελώνα.

Στη συνέχεια, σε ορεινά χωριά με πλούσια παράδοση στα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε γευσιγνωστική δοκιμή των κυριότερων προϊόντων αγροτοδιατροφής της Σάμου, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχουν τα μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Αναδείχθηκε η υψηλή αξία  διασύνδεσης  του τουριστικού  τομέα με την παραγωγική διαδικασία και τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου, τα οποία ταυτοποιούν διακριτά έναν προορισμό.

Κατά γενική ομολογία, το εργαστήριο έδωσε σημαντικές γνώσεις στους επιμορφούμενους, ενώ καταγράφησαν ουσιαστικά συμπεράσματα ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με τον οινοδιατροφικό και τουριστικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2024 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης για ένταξη στα προγράμματα οίνου για την περίοδο 2024-25, στο πλαίσιο του...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...