Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kρασί και ελαιόλαδο στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης «ΣΑΜΟΣ»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο πρόγραμμα του θεματικού εργαστηρίου που διοργάνωσαν τα ΚΑΑΕΚΤ Σάμου με τίτλο «Γνωρίζοντας τα εμβληματικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ΣΑΜΟΣ».

Tην Δευτέρα 20 Μαίου 2024, οι εργασίες ξεκίνησαν στο Μουσείο Οίνου του Συνεταιρισμού Σάμου, με διακεκριμένους ομιλητές οι οποίοι απευθύνθηκαν σε ένα εξαιρετικό κοινό, αποτελούμενο από ανθρώπους της εστίασης αλλά και του αμπελουργικού κόσμου.

Για την ελιά & το ελαιόλαδο μίλησε διεξοδικά Θοδωρής Χαρμπής, Γεωπόνος – ιδιοκτήτης επιχείρησης εμφιάλωσης και εμπορίας λαδιού. Σχετικά με το αμπέλι και το κρασί, μοιράστηκε τις γνώσεις του με τους συμμετέχοντες ο Εμπορικός Διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, Τίτος Φραντζής. Ο Κωνσταντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος και κριτής προϊόντων οίνου και ελαιολάδου καθώς και γενικός διευθυντής εταιρείας επικοινωνίας αναφέρθηκε στα διακριτά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων κάνοντας αντίστοιχα ενδιαφέρουσες προτάσεις εισαγωγής τους στη γαστρονομία, ενώ ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, σύμβουλος και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, καθώς και γενικός διευθυντής δημιουργικού γραφείου τόνισε την αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης στο marketing των τοπικών προϊόντων  και τη δημιουργία ετικέτας .

Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν πλήθος ερωτήσεων των συμμετεχόντων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ενώ στη συνέχεια η ομάδα των επιμορφούμενων ξεναγήθηκε στο Μουσείο Οίνου και ενημερώθηκε για την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του σαμιακού αμπελώνα, ο οποίος με τα 2500 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας, αποτελεί στοιχείο «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της χώρας μας.

Την Τρίτη 21 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ελαιώνα και μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης ελαιολάδου στην περιοχή των Κουμέικων. Ακολούθησε επιμορφωτική μετάβαση στην ορεινή αμπελοοινική ζώνη, κάτι που αποτέλεσε μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στην ορεινή αμπελουργική ζώνη βιολογικής και βιοδυναμικής  καλλιέργειας, με ανάλυση όλων των ειδικών τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας αλλά και οινοποίησης. Από βιοδυναμικούς αμπελοκαλλιεργητές και μέσα στους αμπελώνες τους έγιναν διεξοδικές αναφορές στη δύναμη που ασκούν τα βαρυτικά πεδία, στην φυτοπροστατευτική δράση των εκχυλισμάτων βοτάνων, την ευεργετική επίδραση του ζεόλιθου αλλά και στην ενίσχυση του εδάφους με προσθήκη κομπόστ. Ακόμη, οι καλλιεργητές μίλησαν για τους γαιοσκώληκες και την καταλυτική επίδραση τους στην αποικοδόμηση της αποσυντιθέμενης οργανικής ύλης και τη μετατροπή της σε ένα πολύτιμο οικολογικό λίπασμα. Η βιοδυναμική καλλιέργεια αποτελεί μια νέα και ανατρεπτική προσέγγιση πρακτικών στο αμπέλι, που χρησιμοποιείται από αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του σταφυλιού και τη γενικότερη διατήρηση του υγιούς αμπελώνα.

Στη συνέχεια, σε ορεινά χωριά με πλούσια παράδοση στα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε γευσιγνωστική δοκιμή των κυριότερων προϊόντων αγροτοδιατροφής της Σάμου, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχουν τα μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Αναδείχθηκε η υψηλή αξία  διασύνδεσης  του τουριστικού  τομέα με την παραγωγική διαδικασία και τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου, τα οποία ταυτοποιούν διακριτά έναν προορισμό.

Κατά γενική ομολογία, το εργαστήριο έδωσε σημαντικές γνώσεις στους επιμορφούμενους, ενώ καταγράφησαν ουσιαστικά συμπεράσματα ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με τον οινοδιατροφικό και τουριστικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...