Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στον αμπελώνα της Οινοποιίας Ψαρούλη στο terroir της Μεσσήνης

Λίγο έξω από το χωριό Βασιλάδα, στις εξοχές της Μεσσήνης, βρίσκεται, κρυµµένο µέσα σε ελαιόδεντρα και ακµαίο αµπελώνα, το boutique οινοποιείο του Κωνσταντίνου Ψαρούλη, ο οποίος προτάσσει την ιδιότητα του αµπελουργού, µια ιδιότητα στην οποία εκπαιδεύτηκε από µικρό παιδί, πριν ακόµη κάνει σπουδές και µεταπτυχιακό στη Γεωπονία.

«Τα µεγάλα κρασιά βγαίνουνε στο αµπέλι» τονίζει ο ίδιος, έχοντας πειστεί ότι αυτή η φράση συµπυκνώνει την αντίληψη της Οινοποιίας του για τα κρασιά της. «Μεγάλα κρασιά, µε το νεύρο και το δυναµισµό του τοπίου γύρω µας» συµπληρώνει ο 40χρονος αµπελουργός, ο οποίος µόλις πριν από δέκα χρόνια έκανε το αποφασιστικό βήµα προς την οινοποίηση, όταν µε 8.000 φιάλες το 2014 βγήκε στην αγορά προτείνοντας ένα κρυστάλλινο Ασύρτικο από τον γέρικο αµπελώνα της οικογένειας.

Αμπελουργικές και οινοποιητικές προσκλήσεις περιλαμβάνει η φιλοσοφία του Κωστανίνου Ψαρούλη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, κάθε ρώγα από τα αµπέλια που εφοδιάζουν το οινοποιείο του µε πρώτη ύλη για τα δυναµικά κρασιά του, έχουν περάσει από το µικροσκόπιό του. Συνολικά η Οινοποιία διαχειρίζεται 175 στρέµµατα, ακολουθώντας το µοτίβο των χαµηλών στρεµµατικών επιδόσεων και των φιλικών προς το περιβάλλον παρεµβάσεων. Όπως ο ίδιος σηµειώνει, το κοινό έχει να περιµένει ακόµα πολλά από αυτό το δυναµικά ανερχόµενο οινοποιείο, αφού στους στόχους για τα επόµενα χρόνια περιλαµβάνεται η διαµόρφωση υπόγειου κελαριού, που θα είναι επισκέψιµο και εξοπλισµένο για γευστικές δοκιµές, όσο στο µεταξύ ο Κωνσταντίνος Ψαρούλης θα πειραµατίζεται µε νέες ποικιλίες και αµπελουργικές και οινοποιητικές προκλήσεις.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Από αυτόρριζο αμπελώνα 45 ετών στα ορεινά της Μεσσηνίας το εκλεπτυσμένο Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...