Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου η Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024» στην Αθήνα

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου 2024, από τις 11:00 έως τις 19:00, τα μικρά οινοποιεία από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τα μεγάλα και σπουδαία κρασιά τους, στο πλαίσιο της 5η οινικής έκθεσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) με τίτλο «Μικροί Οινοποιοί 2024».

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Αθηναϊκό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα μοναδικά προϊόντα των μικρών οινοποιείων τα οποία δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, καταδεικνύοντας ότι η ταυτότητα ενός κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, τη γη και την προσωπικότητα των ανθρώπων που ζουν κοντά της.

Φέτος η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Μηχανουργείο. Οι επισκέπτες της έκθεσης, και αυτή τη φορά, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστά κρασιά, να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις που αφορούν το κρασί, τον οινοτουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές ελληνικών κρασιών. Παράλληλα, δεν θα λείπουν από τη διοργάνωση οι εκπλήξεις και τα δώρα.

Ο ΣΜΟΕ ιδρύθηκε με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Βοηθά με τόλμη όλους τους νέους οινοποιούς, αλλά και τους παλαιότερους, που έχουν τους ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Ο αριθμός των μελών του μεγαλώνει κάθε χρόνο, ενώ εμπλουτίζει συνεχώς με νέες δράσεις τον κύκλο των δραστηριοτήτων του.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Workshop – Γευσιγνωσία

«Κατάλληλο για ηλικίες* μεγαλύτερες των 8 ετών»

Οι παραγωγοί του ΣΜΟΕ σηκώνουν το γάντι και επιλέγουν να διοργανώσουν μια γευστική δοκιμή κρασιών των οποίων η ηλικία να υπερβαίνει (απαραιτήτως) τα 8 χρόνια. Σκοπός τους είναι να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός αμπελουργού-οινοποιού, που χαρακτηρίζει τα μέλη του, αποτελεί εχέγγυο για την παραγωγή κρασιών που έχουν φτιαχτεί –και– για να αντέχουν στον χρόνο.
*Κρασιών, όχι ανθρώπων

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου

Ώρες: 12:00-14:00 & 16:00-18:00

Εισηγητής: Κώστας Προβατάς Dip WSET

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (Για την συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι απαραίτητη και η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

O Κώστας Προβατάς Dip WSET έχει εργαστεί ως sommelier και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επικοινωνίας σε οινοποιεία. Ταυτόχρονα είναι δημιουργός video με θέμα το κρασί στο The Crunchy Grape, όπου διατηρεί και τακτική αρθρογραφία.

Ημερίδα

«Μια ανοιχτή συζήτηση για τον οινοτουρισμό»

Ο Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, ως συνδεδεμένος εταίρος στο έργο «WineManTour», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα» (DAAD 2023-2025), προσκαλεί το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου σε ημερίδα για τον οινοτουρισμό, η οποία διοργανώνεται παράλληλα με την έκθεση Μικροί Οινοποιοί 2024 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00.

Είσοδος στην ημερίδα χωρίς κόστος.  (Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου στην έκθεση.)

Εισιτήρια εδώ.

(Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

13:00-13:20

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

Θάνος Ντούγκος, Πρόεδρος Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού

Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Δρ Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

13:20-13:50

Σχεδιάζοντας οινοτουριστικές εμπειρίες

Δρ Μαριάννα Σιγάλα, Καθηγήτρια, University of Newcastle, Αυστραλία

13:50-14:20

«Το μέλλον είναι ολιστικό»: Δέκα συμπεράσματα από την ανάλυση των διεθνών τάσεων στον οινοτουρισμό

Δρ Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

14:20-14:40

Η συμμαχία WineΜanTour ως πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης για τον οινοτουρισμό

Δρ Ευάγγελος Μπερής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

14:40-14:50

Ψηφιακό μάρκετινγκ οινοτουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών: Η πλατφόρμα WineTourism.com

Μάριαν Σπίγγου, Country Manager WineTourism.com/Greece

14:50-15:00

Διάλειμμα

15:00-16:00

Οινοτουρισμός και μικρά οινοποιεία: Καλές πρακτικές και προκλήσεις

Panel discussion – Συντονίζει η Δρ Μαρία Αλεμπάκη

Συμμετέχουν οι οινοποιοί-μέλη του ΣΜΟΕ:

Laurens Hartman, Βάιος Γκανής, Βαγγέλης Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Μανουσάκη

16:00-16:30

Συζήτηση – Συμπεράσματα

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...