Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο βαρέλια ενισχυμένου κρασιού Sherry κάνουν τον γύρο του κόσμου

Δύο βαρέλια κορυφαίου Sherry έχουν περάσει τρεις μήνες πλέοντας με το ισπανικό πλοίο Juan Sebastián de Elcano και δεν θα σταματήσουν έως ότου ολοκληρώσουν τον γύρω του κόσμου.

Ιστορικά, τα ιστιοπλοϊκά έχουν μεταφέρει πολλούς θησαυρούς στις επτά θάλασσες: ισπανικά χρυσά νομίσματα (doubloons), μπαχαρικά και – και φυσικά το καλύτερο απ’ όλα – κρασί. Το ισπανικό εκπαιδευτικό πλοίο Juan Sebastián de Elcano συνεχίζει την τελευταία παράδοση από τις 24 Αυγούστου, ξεκινώντας ένα ταξίδι διάρκειας 12 μηνών, 44.000 μιλίων με δύο βαρέλια Sherry. 

Το κρασί που μεταφέρει δεν πρόκειται για λαθρεμπόριο. Βρίσκονται επί του σκάφους για να γιορτάσουν μια ιστορική παράδοση. Πριν από αιώνες, οι ναυτικοί ανακάλυψαν ότι τα Sherry που μετέφεραν βελτιώνονταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η επιστήμη πίσω από αυτή τη διαδικασία της ωρίμανσης στη θάλασσας είναι λίγο ασαφής, αλλά θα μπορούσε να έχει να κάνει με το απαλή ανάδευση και τη θαλάσσια επιρροή που αποκτούν τα βαρέλια. 

“Κάποιος συνειδητοποίησε ότι τεχνικά το κρασί ήταν καλύτερο”, δήλωσε ο José Argudo López de Carrizosa , γενικός διευθυντής μάρκετινγκ για τον κορυφαίο παραγωγό González Byass. «Όταν έγινε αυτή η ανακάλυψη, οι οινοποιοί του Sherry είπαν, «γιατί δεν στέλνουμε το Sherry σε διάφορες θαλάσσιες διαδρομές και στο δρόμο της επιστροφής να το πουλήσουμε σε υψηλότερες τιμές» ;

 Τον Αύγουστο, η εταιρεία πήγε ξανά ένα θαλάσσιο ταξίδι για να τιμήσει τον εορτασμό της 500ης επετείου των περιηγήσεων του Ferdinand Magellan και του Juan Sebastián de Elcano . Το ισπανικό πλοίο 93rd Marine Guard έπλευσε στο Elcano , που πήρε το όνομά του από τον καπετάνιο που ανέλαβε το ταξίδι μετά το θάνατο του Magellan, για μια δοκιμαστική κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο. Έχει τεκμηριωθεί ότι ο Magellan αναχώρησε από το Sanlúcar (τη χώρα του Sherry) με πολλά βαρέλια Sherry φορτωμένα στο πλοίο του που αποτελούσαν τις απαραίτητες προμήθειες για τον περίπλου. 

Σύμφωνα με τον διοικητή Santiago de Colsa Trueba , καπετάνιο του Elcano , το πλοίο θα επισκεφθεί σημαντικούς προορισμούς που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου San Julián της Αργεντινής, του νησιού του Γκουάμ και το Στενό του Μαγγελάνου. Το πλοίο είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στο Cádiz στις 14 Ιουλίου 2021, μαζί με τα βαρέλια Sherry. 

Ο κύριος οινολόγος του González ByassAntonio Flores, έστειλε δύο βαρέλια 250 λίτρων για το ταξίδι (δεν υπήρχε αρκετός χώρος για το πιο κοινό βαρέλι 600 λίτρων). Το κρασί αυτό αποτελεί μια ειδική επιλογή ενός Amontillado, 12 ετών παλαίωσης του Viña AB “Estrella de los Mares”, που μεταφράζεται σε “αστέρι των θαλασσών”. 

Μόλις πιάσει στεριά, θα εμφιαλωθεί ως “ιστορικό κρασί”. Μερικά από αυτά θα πωληθούν στο εμπόριο και μερικά θα χρησιμοποιηθούν για τον εορτασμό του ταξιδιού Magellan-Elcano. “Είμαστε στενά δεμένοι  με τον πολιτισμό, με όλες τις παραδόσεις της χώρας μας”, σημείωσε ο López de Carrizosa. “Είναι ένα μείγμα από κάτι ρομαντικό με κάτι τεχνικό και αυθεντικό.” 

Ενώ αυτό το Amontillado δεν θα καταναλωθεί μέχρι να επιστρέψει στην ακτή, ο διοικητής της Colsa Trueba μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ξεχωριστές προμήθειες κρασιού για να απολαμβάνουν οι ναυτικοί του πλοίου στα δωμάτια τους όταν αγκυροβολούν στο λιμάνι ( γιατί δεν επιτρέπεται η κατανάλωση όταν το πλοίο βρίσκεται εν κινήσει). “Στην περίπτωση που λόγω της πανδημίας το πλήρωμα δεν μπορεί να αγκυροβολήσει στο λιμάνι που επισκέπτεται, αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία”, εξήγησε. “Ένα ποτό Sherry σου κρατάει συντροφιά και σου προσφέρει ευχαρίστηση. Ακόμα και μετά από 500 χρόνια, φαίνεται ότι το Sherry εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για ένα ταξίδι κάνοντας τον γύρο του κόσμου.” 

Πηγή: winespectator

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.