Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν κρασί και λάδι με την μέθοδο στρέψης

Aκριβώς όπως ο κόσμος σήμερα απολαμβάνει το κρασί και το ελαιόλαδο σε εστιατόρια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απολάμβαναν επίσης το κρασί και το λάδι σε σημαντικές ποσότητες και χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη μέθοδο, τη μέθοδο στρέψης, για να φτιάξουν το κρασί και το ελαιόλαδο τους…

Concept of making homemade red wine.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Όπως πολλά πράγματα σήμερα, έτσι το ελαιόλαδο και το κρασί παράγονται μέσω βιομηχανικών μεθόδων, με το ελαιόλαδο να περνά από μια διαδικασία πιεστηρίων, φυγοκεντρητών και μυλωνάδων για να καλύψει την τεράστια ζήτηση του σήμερα. Ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν είχαν ακριβώς πρόσβαση στα μηχανήματα και τις τεχνολογικές προόδους που υφίστανται τώρα, ο πολιτισμός τους χρησιμοποιούσε μια άλλη μέθοδο για την παραγωγή κρασιών και ελαιόλαδων για να θρέψουν τον μεγάλο πληθυσμό τους.

Ποια ήταν η μέθοδος στρέψης;

Όπως εξηγούν οι Homo Sapiens, η μέθοδος στρέψης σημαίνει βασικά την εξαγωγή υγρών από θρυμματισμένα φρούτα, όπως σταφύλια για κρασί και ελιές για λάδι, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο διαπερατό «σάκο». Αυτή η υφαντή τσάντα θα γεμίσει με θρυμματισμένα φρούτα με δύο μακριά ραβδιά που εισάγονται και από τις δύο άκρες. Αυτά τα ραβδιά στη συνέχεια στρίβονταν ή μετακινούνταν μπρος-πίσω, συνθλίβοντας τα φρούτα μεταξύ τους ενώ το υγρό διέρρεε μέσα από την διαπερασμένη επιφάνεια της σακούλας. Με πιο μοντέρνους όρους, είναι σαν να βάζεις ένα τσαμπί σταφύλια ή ελιές μέσα σε κάποιο τυρόπανο, να παίρνεις ένα σφυρί και να σπάς τα φρούτα μέχρι να στάξει ο χυμός.

Αν και αυτή δεν ήταν η μόνη μέθοδος παραγωγής, φαινόταν να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαδικασία στρέψης διήρκεσε πολύ πέρα ​​από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία του εικοστού αιώνα.

 

ΠΗΓΗ: thedailymeal.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...