Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κορυφαίοι επαγγελματίες του οίνου υπογράφουν για εναλλακτική συσκευασία

Οι Jancis Robinson MW και Hugh Johnson OBE είναι μεταξύ μιας ομάδας κορυφαίων βρετανών συγγραφέων κρασιού που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή καλώντας για δράση για την προώθηση της στροφής σε εναλλακτικές συσκευασίες για το κρασί.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η ανοιχτή επιστολή, με αιχμή του δόρατος από τους Wine Traders for Alternative Formats (WTAF), τονίζει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατασκευής και της ανακύκλωσης γυαλιού. Σημειώνει ότι η μετάβαση από γυαλί σε εναλλακτικές μορφές θα μπορούσε να εξοικονομήσει «πολύ πάνω από το ένα τρίτο του αποτυπώματος άνθρακα του κρασιού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», κάτι που είναι ισοδύναμο με το να βγάλεις 350.000 αυτοκίνητα από το δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, οι εναλλακτικές μορφές όπως το κρασί σε κουτί, το κονσερβοποιημένο κρασί, τα βαρέλια, τα χάρτινα μπουκάλια και οι θήκες έχουν όλα πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από το γυαλί.

Ο Oliver Lea της BIB Wine Company, ιδρυτικό μέλος της WTAF, πιστεύει ότι «ο τομέας του κρασιού είναι υποχρεωμένος να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 43% αυτή τη δεκαετία. Αυτό θα πρέπει να είναι το απόλυτο ελάχιστο και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι μια σημαντική μετατόπιση από τα γυάλινα μπουκάλια».

Οι τεχνολογικές βελτιώσεις κατέστησαν ολοένα και πιο βιώσιμη τη συσκευασία κρασιών υψηλότερης ποιότητας «πιείτε τώρα» σε BIB, κονσέρβες και άλλες εναλλακτικές μορφές. Όπως αναφέρει η επιστολή, «υπάρχει μικρή ή καθόλου αισθητή διαφορά ποιότητας μεταξύ αυτών των μορφών και του κρασιού σε γυάλινα μπουκάλια για κρασιά που πίνονται μέσα σε λίγους μήνες από την αγορά, όπως είναι τα περισσότερα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.