Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας βασιλιάς λάτρης του ιταλικού κρασιού και της βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης

Αγρότης επιχειρηματίας, οινοποιός, ιστορικός υποστηρικτής του Slow Food*, λάτρης του ιταλικού κρασιού -χάρη στην ιστορική σχέση της οικογένειάς του με την οικογένεια Frescobaldi- και επίτιμος σομελιέ. Πρόκειται, για την Αυτού Μεγαλειότητα, το βασιλιά Κάρολο Γ’ της Αγγλίας, που ήρθε στον θρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Documentary capture of HRH The Prince of Wales hedgelaying on Sandringham Estate, Norfolk

Ο σημερινός βασιλιάς σύμφωνα με το WineNews, ήταν πάντα προσεκτικός στα αγροτικά ζητήματα. Όχι μόνο ως παραγωγός βιολογικών τροφίμων, αγρότης και οινοποιός στο κτήμα του στο Highgrove House στο Gloucestershire αλλά και ως συνήγορος των Βρετανών αγροτών, με το «The Prince’s Countryside Fund», που ξεκίνησε το 2010, τότε ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, για να υποστηρίξει τις οικογένειες των αγροτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ήταν από καιρό λάτρης της Ιταλίας και της οινικής, γεωργικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της, αναφέρει το WineNews που κάνει μια αναδρομή στην ιστορική φιλία της οικογένειας Windsor με την οικογένεια Frescobaldi, η οποία, επί επτακόσια χρόνια, διατηρεί σχέσεις με το βρετανικό στέμμα και αποτελεί ως προμηθευτής του παλατιού με κρασί και ελαιόλαδο αλλά και χάρη στην προσωπική γνωριμία του Bona και Vittorio Frescobaldi, με τον βασιλικό οίκο. Εξάλλου, τα μέλη της εν λόγω οικογένειας ήταν από τους ελάχιστους Ιταλούς μεταξύ των καλεσμένων στον γάμο του γιου του Καρόλου, Γούλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον στην οποία δώρησαν το Brunello di Montalcino Riserva di Castelgiocondo, χωρίς να παραλείπεται και η επίσκεψη του Καρόλου στο Τοσκάνη το 1986.

Επίσης ο δεσμοί του Καρόλου Γ’ με το ιταλικό κρασί, είχαν ήδη ανθίσει τη δεκαετία του 1980, και ενισχύθηκαν επίσης το 2017, όταν ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, μαζί με τη σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, Δούκισσα της Κορνουάλης και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Αμπελώνων του Ηνωμένου Βασιλείου, συναντήθηκαν στη Φλωρεντία, στη Villa Michelangelo, με πολλές κορυφαίες προσωπικότητες του ιταλικού κρασιού, όπου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του σομελιέ επί τιμής.

Λάτρης του ιταλικού κρασιού, που ανησυχεί για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την παραδοσιακή αλλά και καινοτόμο γεωργία, ο Κάρολος Γ’, μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Μάιο του 2022, μίλησε για την πράσινη γενετική, ανακοινώνοντας ότι «το νομοσχέδιο για τη γενετική τεχνολογία θα αναπτύξει το δυναμικό των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της αποτελεσματικής και βιώσιμης γεωργίας και παραγωγής τροφίμων». Μια δέσμευση που αντικατοπτρίζεται και στη συνοπτική επίσημη ανακοίνωση για την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Αυτού Μεγαλειότητα έχει συνεργαστεί στενά με πολλούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας δημόσια ένα ευρύ φάσμα στόχων που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις αγροτικές κοινότητες, τις τέχνες, την υγεία και την εκπαίδευση».

*Το Slow Food είναι ένας οργανισμός που προωθεί το τοπικό φαγητό και την παραδοσιακή μαγειρική

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...