Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

Παρουσίαση με θέμα «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια», υποστηρίζονται δε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

Στόχος της θεματικής είναι να εμφανίσει εύληπτα και διεξοδικά τη συσχέτιση ανάμεσα στην αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής και τους κανόνες που τη διέπουν, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τη  vegan προσέγγιση.  Στην ουσία, απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την καλή του υγεία και ευρωστία, δίνοντας  παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής αναλύει τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα.

Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της Πυθαγορείου διατροφής με τις μετεξελίξεις αυτής, η οποίες  καταλήγουν στη σύγχρονη vegan τάση. Mια τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί  ιδιαιτέρως για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan προορισμών, με φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων αλλά και πρωτότυπων εκδόσεων  πάνω στον οινογαστρονομικό σαμιακό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  αναφέρει τα στάδια και την μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που έχουν δημιουργηθεί πλέον. Στη συνέχεια θα επισημάνει τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη συνεισφορά της στη διατροφή του μέλλοντος.

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς παρουσιάζει πως επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Σάμου, μιλά για κάποια ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα (όπως «μπούκνες», «κλωσσάκια», «μπουρνέλια», «οβριές», «καμπούνια»,  «μόπλευρα», «σκορδαψοί» *κ.α) καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα λαχανικά μπορούν να καλύπτουν  όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Οι εκδηλώσεις αυτές προσδίδουν μια βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη ως το μοναδικό νησί  παγκοσμίως που εφάρμοζε τους vegan διατροφικούς κανόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Πυθαγόρειος διατροφή άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε στις σύγχρονες τάσεις  πρόσληψης τροφών  ώστε να διατηρείται ο νους υγιής, σε σώμα υγιές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο από τους Προέδρους von der Leyen και Trump αποκλίνει από τις συνήθεις εμπορικές συμφωνίες σε πολλές...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...