Από τη μία πλευρά, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε κατά 4% σε όγκο και κατά 16% σε αξία, σύμφωνα με αριθμούς από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV). Από την άλλη, με τα δεδομένα πολέμου και αύξησης πληθωρισμού, η άνοδος αυτή απειλείται να καταρρεύσει.
Αυξήσεις στο γυαλί, στα καύσιμα, στις καθυστερήσεις στα λιμάνια ανεφοδιασμών μαστίζουν την οινική βιομηχανία, χωρίς ταυτόχρονα να φαίνεται η κορύφωση ή τε τέλος αυτής της κρίσιμης περιόδου.
Οι οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν επίσης μειωμένη παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περίπου 1% συγκριτικά με πέρυσι, με μερικές από τις πιο premium περιοχές – Μπορντό και Καμπανία,- να βλέπουν τις σοδειές τους να πέφτουν κατά 30% ή περισσότερο.
Οι οινοπαραγωγοί κατά την πλειοψηφία «απαντούν» στην αναταραχή αυτή, επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμες δαπάνες, που θεωρούν ότι θα καταστήσουν την παραγωγή πιο βιώσιμη. Πολλοί οινοπαραγωγοί λένε ότι το αυξανόμενο κόστος και οι καθυστερήσεις τους κάνουν να επιταχύνουν τα σχέδια μετατροπής της γης σε βιολογική διαχείριση και να βρίσκουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι δεν χρειάζονται τόσες πολλές εισροές από μακριά.
Οι αμπελώνες Baldacci Family Vineyards της Napa με 50 στρέμματα αμπελώνων, διπλασιάζει τις προσπάθειες βιωσιμότητας.
«Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε μπροστά περισσότερο από ποτέ όταν πρόκειται για την παραγγελία γυαλιού, για την παραγγελία λιπασμάτων», λέει ο διευθυντής αμπελώνων και οινοποιίας Michael Baldacci.
Το οινοποιείο Sequoia Grove, επίσης στη Νάπα, με 100 στρέμματα αμπέλου, κάνει τον κύκλο των αποβλήτων.
«Δεν είχαμε την ιδανική διάταξη για την παραγωγή κομπόστ, έτσι για χρόνια το αγοράζαμε», λέει ο διευθυντής αμπελώνων της Sequoia, Jake Terrell. “Αλλά πρόσφατα, αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας με έναν τοπικό αγρότη από πυρηνέλαιο και τοπική βιολογική κοπριά αγελάδας. Επαναχρησιμοποιούμε όλα τα απόβλητα του οινοποιείου μας και εξοικονομούμε περίπου 50 τοις εκατό στο κόστος.”
Άλλα οινοποιεία επενδύουν στην τεχνολογία για μια πιο βιώσιμη και τελικά λιγότερο ακριβή πορεία προς τα εμπρός.
Το Terraview, ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα οινοποιεία να αναλύουν δεδομένα για να λαμβάνουν αποφάσεις για τη γεωργία, έχει δει τεράστια άνοδο στο ενδιαφέρον από τους οινοπαραγωγούς που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό.
Η αλλαγή δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εάν τα τελευταία χρόνια των μαύρων ειδήσεων μπορούν να προσφέρουν πιο πράσινα βοσκοτόπια τώρα και στο μέλλον, θα το πάρουμε.